Gazele și energia nucleară, excluse de la finanțarea prin obligațiuni "verzi" de redresare post-COVID

Gazele și energia nucleară, excluse de la finanțarea prin obligațiuni "verzi" de redresare post-COVID
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2021

Obiectivele din domeniul gazelor naturale și energiei nucleare vor fi excluse de la finanțarea prin așa-numitele obligațiuni "verzi", menite să susțină proiecte investiționale "sustenabile" din punct de vedere climatic și al mediului, pe care Uniunea Europeană intenționează să le emită pentru a face rost de o parte din banii necesari implementării instrumentul de redresare post-COVID "Next Generation EU", în valoare totală de 800 miliarde euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Comisia Europeană vrea ca cel puțin 30% din această sumă de 800 miliarde euro să fie obținută prin vânzarea de obligațiuni "verzi" pe piețele financiare.

FOTO Mega-Spital pregătit în București. Investiție de aproape 340 milioane lei CITEȘTE ȘI FOTO Mega-Spital pregătit în București. Investiție de aproape 340 milioane lei

Bruxelles-ul lucrează la un standard de clasificare a activităților economice în funcție de sustenabilitatea lor, standard în funcție de care se va decide care dintre acestea sunt finanțabile prin obligațiuni "verzi".

Pe măsură ce normele europene și internaționale de mediu sunt tot mai severe, instrumentele de finanțare pentru investiții clasificate drept sustenabile devin tot mai avantajoase, permițând dezvoltatorilor să obțină fonduri la costuri de împrumut mai mici.

PREMIERĂ Farul Constanța al lui Gică Hagi, primul club european care vrea să atingă neutralitatea climatică până în 2030 CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Farul Constanța al lui Gică Hagi, primul club european care vrea să atingă neutralitatea climatică până în 2030

Finanțarea proiectelor de gaze naturale și energie nucleară prin astfel de obligațiuni, subiect de dispută între statele membre UE, inclusiv în Parlamentul European, nu va fi permisă prin reglementările "Next Generation EU", a declarat un înalt oficial european pentru Euractiv. România a inclus și proiecte pe gaze în Planul său Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Acest lucru ar putea afecta și șansele celor două sectoare de a fi incluse în taxonomia generală de sustenabilitate a UE, cu toate că atât gazul, cât și nuclearul, sunt considerate a fi esențiale pentru atingerea țintelor europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Industria europeană a gazelor naturale și-a intensificat, de altfel, activitățile de lobby destinate să contracareze riscul de neincludere.

Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare Cernavodă, declara în iunie, la Profit Energy.forum, că există optimism cu privire la faptul că autoritățile europene vor include, eventual cu anumite condiții, energia nucleară pe lista oficială a activităților economice durabile, de natură să conducă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a căror finanțare de către bănci și alte instituții de profil este deci încurajată, o decizie finală în acest sens fiind așteptată cel mai târziu anul viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze energie nucleara taxonomie sustenabilitate
obligatiuni verzi activitati sustenabile
pnrr gaze naturale