Profit Energy.forum - Cosmin Ghiță, Nuclearelectrica: Suntem optimiști că UE va recunoaște energia nucleară ca "verde". Purtăm discuții cu SUA pentru finanțarea reactoarelor 3-4 de la Cernavodă

Profit Energy.forum - Cosmin Ghiță, Nuclearelectrica: Suntem optimiști că UE va recunoaște energia nucleară ca "verde". Purtăm discuții cu SUA pentru finanțarea reactoarelor 3-4 de la Cernavodă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 iun 2021

Există optimism cu privire la faptul că autoritățile europene vor include, eventual cu anumite condiții, energia nucleară pe lista oficială a activităților economice durabile, de natură să conducă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a căror finanțare de către bănci și alte instituții de profil este deci încurajată, o decizie finală în acest sens fiind așteptată cel mai târziu anul viitor, a declarat Cosmin Ghiță, CEO-ul Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, în cadrul celei de-a cincea ediții a Videoconferinței Profit Energy.forum - Energia post-coronavirus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Videoconferința Profit Energy.forum a fost organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), Hidroelectrica și Grup Servicii Petroliere, fiind transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

"Energia nucleară joacă un rol important în viitorul decarbonizat al Europei și al lumii. Fără energia nucleară, costul decarbonării ar fi semnificativ mai mare, cu impact puternic la nivel European și global, vorbim de miliarde și trilioane de euro și dolari. Poate și de aceea, recent, Joint Research Center, brațul științific și de cercetare al Bruxelles-ului, a emis un punct de vedere favorabil includerii energiei nucleare în taxonomia surselor de energie durabile. După cum se prefigurează dezbaterea, în cursul acestui an sau al anului viitor vor fi finalizate unele așa-numite acte delegate, care să includă noi surse de energie în taxonomie, probabil sub anumite condiții. Suntem în punctul în care suntem convinși că energia nucleară va fi inclusă, însă va fi important de văzut sub ce auspicii. Rămânem pozitivi și în același timp disponibili pentru a oferi în permanență clarificări asupra rolului pe care energia nucleară îl joacă în viitorul nostru energetic", a arătat Ghiță.

Profit.Energy.Forum - Corina Popescu: Electrica poate lansa anul viitor primele proiecte greenfield de producție de electricitate CITEȘTE ȘI Profit.Energy.Forum - Corina Popescu: Electrica poate lansa anul viitor primele proiecte greenfield de producție de electricitate

El a mai spus că Guvernul României și Nuclearelectrica se află în discuții cu US Eximbank, agenția de credit de export a statului American, pentru structurarea finanțării pe care o vor acorda americanii pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

"Proiectul unităților 3 și 4 este un proiect care excede capabilitatea SNN de a susține singular acest demers și ne bucurăm de ratificarea acordului interguvernamental, care semnalează susținerea a două guverne, ceea ce ne dă încredere să asumăm un calendar de implementare. Proiectele nucleare nu se pot realiza fără susținere guvernamentală. În acest moment ne aflăm în perioada de pregătire, după finalizarea studiului de fezabilitate actualizat, care a concluzionat faptul că proiectul este sustenabil din punctul de vedere al indicatorilor financiari", a spus Ghiță.

El a adăugat că așteaptă cu nerăbdare implementarea legii pentru contractele pentru diferență care reprezintă un pilon principal în diminuarea riscurilor de natură comercială, astfel încât să fie menținute prevederile din studiul de fezabilitate.

Profit.Energy.Forum: Dana Dunel-Stancu, Biriș Goran: Legile din domeniul energiei sunt volatile, greu de urmărit și inconsecvente; ANRE, de exemplu, a emis nu mai puțin de 1.500 de reglementări CITEȘTE ȘI Profit.Energy.Forum: Dana Dunel-Stancu, Biriș Goran: Legile din domeniul energiei sunt volatile, greu de urmărit și inconsecvente; ANRE, de exemplu, a emis nu mai puțin de 1.500 de reglementări

"Urmează structurarea pachetului de finanțare anunțat de US Eximbank și aici sunt mai multe discuții care au loc între noi, Guvern, Consiliul Concurenței", a spus șeful Nuclearelectrica.

Întrebat dacă discuțiile au loc în prezent, el a răspuns afirmativ.

"Da, există discuții multiple în acest sens. Nu aș vrea să intru în detalii legate de frecvența sau natura lor, pentru că sunt confidențiale la acest moment, însă sunt discuții. A fost stabilită o comisie de lucru la nivel guvernamental, din care face parte și Nuclearelectrica și suntem în faza de concept a modului de coagulare și de negociere a modului de structurare a finanțării și de a vedea cu ce măsuri de ajutor de stat operaționale, în limite admisibile de către Comisia Europeană, putem realiza această investiție, în condițiile cele mai eficiente, cu un cost cât mai scăzut al energiei electrice".

Profit.Energy.Forum - Zoltan Nagy-Bege (ANRE): Peste jumătate dintre consumatorii casnici de electricitate au semnat contracte concurențiale. ANUNȚ Cu cât se vor scumpi facturile celor care nu au făcut acest lucru CITEȘTE ȘI Profit.Energy.Forum - Zoltan Nagy-Bege (ANRE): Peste jumătate dintre consumatorii casnici de electricitate au semnat contracte concurențiale. ANUNȚ Cu cât se vor scumpi facturile celor care nu au făcut acest lucru

Perioada de pregătire de acum va dura 24 de luni, timp în care se vor contracta servicii de asistență tehnică, juridică, financiară.

"În această perioadă vom avea și multiple discuții de finanțare, în paralel cu o serie de lucrări de actualizare a caietului de sarcini și a cerințelor tehnice ale proiectului", a adăugat Ghiță.

Potrivit acestuia, la finalul perioadei se va emite caietul de sarcini și se va demara procedura de achiziție a contractorului IPC. În a doua fază, care va dura între 18 și 24 de luni, va fi realizată ingineria tehnică a proiectului și documentațiile de securitate nucleară. A treia fază va fi dedicată construcției efective și va dura între 69 și 78 de luni.

BNR - profit de peste 2 miliarde lei CITEȘTE ȘI BNR - profit de peste 2 miliarde lei

Săptămâna trecută, Parlamentul României a aprobat acordul interguvernamental dintre România și Statele Unite ale Americii, semnat în octombrie 2020, privind cooperarea în domeniul industriei nucleare civile, Acord care a fost avizat de Comisia Europeana.

Unitatea 3 ar trebui să fie gata în anul 2030, iar unitatea 4, în anul 2031, potrivit planurilor actuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit energy.forum
acord nuclear romania-sua
retehnologizare centrala cernavoda
proiect reactoarele 3 si 4 centrala cernavoda
energie nucleara reducere emisii co2
cosmin ghita nuclearelectrica