GRAFICE Prețul gazelor pe BRM, la cel mai înalt nivel al ultimelor 2 luni. OMV a anunțat riscul sistării livrărilor rusești către Austria

GRAFICE Prețul gazelor pe BRM, la cel mai înalt nivel al ultimelor 2 luni. OMV a anunțat riscul sistării livrărilor rusești către Austria
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 mai 2024

Prețurile și volumele gazelor tranzacționate pe piețele operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) au crescut, potrivit analizei Profit.ro, în urma anunțului grupului austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze autohtone, OMV Petrom, potrivit căruia gigantul rus Gazprom ar putea opri furnizarea de gaze către Austria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Potrivit grupului austriac, gigantul rus ar putea stopa livrările către OMV ca urmare a unei decizii al unui tribunal străin obținută de o mare companie energetică europeană (pe care nu o numește) și care, dacă ar fi pusă în aplicare în Austria, ar obliga OMV să efectueze plățile pentru gazul furnizat de Gazprom Export către respectiva companie europeană.

Dacă, potrivit Energy Intelligence, în urma acestui anunț, prețul gazelor a atins pe piețele europene, cel mai ridicat nivel al ultimelor 4 luni, efectele s-au făcut simțite și în România, unde prețurile au urcat la maximele ultimelor 2 luni.

FOTO Corespondență din Atena – Într-o intervenție-surpriză, cea mai mare companie energetică din Ucraina, a miliardarului Rinat Ahmetov, mulțumește României pentru sprijin. Ajutorul cerut din partea Europei CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență din Atena – Într-o intervenție-surpriză, cea mai mare companie energetică din Ucraina, a miliardarului Rinat Ahmetov, mulțumește României pentru sprijin. Ajutorul cerut din partea Europei

Astfel, prețul mediu al gazului cu furnizare în ziua următoare, joi, a urcat la 136,9 lei/MWh, de la cel de 133 lei/MWh înregistrat în ședința precedentă.

Ultima dată când s-a înregistrat un preț mai mare pe piața pentru ziua următoare a fost pe 20 martie, când prețul mediu a fost de 140 lei/MWh.

Și volumele tranzacționate au fost unele dintre cele mai ridicate tranzacționate în istorie pe această piață, de peste 70 GWh (aproape o treime din nivelul producției interne curente zilnice, de aproximativ 250 GWh).

FOTO Corespondență de la Atena – CEO-ul PPC: Trebuie electrificată încălzirea în Europa, este nevoie de măsuri de la Bruxelles și din partea statelor membre UE CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență de la Atena – CEO-ul PPC: Trebuie electrificată încălzirea în Europa, este nevoie de măsuri de la Bruxelles și din partea statelor membre UE

O evoluție similară s-a înregistrat și pe cealaltă piață spot, cea intrazilnică, unde prețul s-a majorat de la cel de 131 lei/MWh de marți la 136 lei/MWh miercuri.

Și volumele au crescut, de la 13,4 GWh marți, la 16,7 GWh miercuri.

În plus, dacă în ultima perioadă, România a fost exportator net de gaze, potrivit operatorului național de transport, Transgaz, joi, România va importa din Bulgaria 8,6 milioane mc și va exporta către Ungaria doar 7,2 milioane mc.

Nivelul înmagazinărilor va fi unul ridicat, de 10,8 milioane mc, ceea ce sugerează că mai multe companii și traderi depozitează gaze în România, anticipând o situație mai tensionată pe piețe în perioada următoare.

Grupul austriac OMV a ținut să-și liniștească clienții, susținând că „ar fi în continuare capabil să furnizeze gaz din surse alternative, non-rusești, rezultat al eforturile de diversificare din ultimii ani”.

Mesajul urgent transmis clienților de OMV evidențiază vulnerabilitatea aprovizionării cu gaz a Austriei, care este încă dependentă de Gazprom.

DOCUMENT Doar 25 din 142 companii de stat au selectat administratori conform guvernanței corporative. De la 1 august, majoritatea pot rămâne fără conducere CITEȘTE ȘI DOCUMENT Doar 25 din 142 companii de stat au selectat administratori conform guvernanței corporative. De la 1 august, majoritatea pot rămâne fără conducere

În timp ce Gazprom a suspendat furnizarea de gaze către multe țări din UE în urma invaziei Ucrainei, Austria și alte câteva țări din Europa Centrală continuă să primească gaze rusești.

Ucraina a anunțat deja că nu intenționează să prelungească acordul de tranzit al gazelor rusești către statele europene, acord care expiră la sfârșitul anului 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
gazprom
petrom
pret
pzu
intraday
spot