Romgaz vrea să prelungească cu 5 luni perioada de utilizare a împrumutului de peste 2 miliarde de lei acordat filialei RBSL pentru finanțarea Neptun Deep

Romgaz vrea să prelungească cu 5 luni perioada de utilizare a împrumutului de peste 2 miliarde de lei acordat filialei RBSL pentru finanțarea Neptun Deep
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 mai 2024

Cel mai important producător de gaze autohton, deținut majoritar de statul român, Romgaz, vrea să prelungească cu 5 luni perioada de utilizare a liniei de credit de 2,1 miliarde lei pe care a deschis-o filialei Romgaz Black Sea Limited (RBSL), achiziționate de la Exxon, și prin care deține 50% din drepturile acordului de concesiune Neptun Deep, alături de OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Din suma prevăzută în contractul de împrumut de 2,1 miliarde lei, semnat pe 21 septembrie 2023 și care expiră pe 31 mai 2024, până la finalul lunii martie fusese utilizată doar suma de 550 milioane lei, suma rămasă disponibilă din acest contract fiind în valoare de 1,55 miliarde lei (grad utilizare 26,2%).

ULTIMA ORĂ FOTO Corespondență de la Atena – CEO-ul E.ON anunță că grupul german ia în calcul vânzarea furnizării de energie și gaze din România. Care sunt motivele CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Corespondență de la Atena – CEO-ul E.ON anunță că grupul german ia în calcul vânzarea furnizării de energie și gaze din România. Care sunt motivele

Cu alte cuvinte, în 2 luni, de la începutul lunii aprilie și până la finalul lunii mai, când expiră contractul de împrumut, RBSL ar fi trebuit să cheltuie peste 1,5 miliarde lei.

Nu este clar motivul pentru care nu au fost cheltuite sumele respective, care erau alocate investițiilor în dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

Fondul american Oaktree a preluat controlul clubului Inter Milano CITEȘTE ȘI Fondul american Oaktree a preluat controlul clubului Inter Milano

Operatorul proiectului este partenerul și principalul concurent al Romgaz, OMV Petrom, contractele și plățile pentru dezvoltarea proiectului depinzând de acesta.

Pentru a putea finanța în continuare proiectul, Consiliul de administrație al Romgaz propune spre aprobare Adunării Generale a Acționarilor ROMGAZ încheierea unui “act adițional la contractul de împrumut pentru prelungirea Perioadei de Utilizare până la data de 31 octombrie 2024, celelalte prevederi ale acestui contract rămânând neschimbate”.

La milocul anului trecut AGA Romgaz a aprobat contractul de împrumut semnat cu filiala RBSL, în valoare de 454 milioane dolari filialei confirmând astfel o informație publicată de Profit.ro.

Aceasta este doar o parte din împrumuturile pe care societatea controlată de statul român le va acorda filialei sale pentru dezvoltarea zăcământului, investiția Romgaz în proiect fiind estimată la 2 miliarde de euro până în 2027.

Tranzacție: The New Originals Company, parte a holdingului de investiții Raiffeisen, cumpără Inedit Food, afacerea cu produse din soia a Dr. Oetker România CITEȘTE ȘI Tranzacție: The New Originals Company, parte a holdingului de investiții Raiffeisen, cumpără Inedit Food, afacerea cu produse din soia a Dr. Oetker România

"Scenariul actual de execuție al etapelor de explorare-dezvoltare a Proiectului Neptun Deep, presupune execuția fazei de explorare-dezvoltare, costurile cumulative începând cu iulie 2023 până la sfârșitul lunii martie 2024, aferente RBSL sunt estimate la 475 milioane dolari (reprezentând în principal costuri operaționale, costuri dezvoltare și TVA aferentă acestora refacturate de către OMVP, valoare care se va recupera de către RBSL). Se impune/este necesară încheierea unui nou contract de împrumut între ROMGAZ și RBSL în sumă totală de 2,1 miliarde RON (aproximativ 454 milioane dolari, reprezentând necesarul de finanțare al RBSL (până la luna martie 2024) suplimentar față de plafonul maxim de 247,5 milioane RON (inclusiv acoperire situații neprevăzute)", preciza compania la acel moment.

Romgaz Black Sea Ltd. are pre-bugetate pentru anul acesta investiții de 3,06 miliarde lei în Neptun Deep.

″Începând cu 1 august 2022 (data finalizării tranzacției Neptun Deep cu americanii de la ExxonMobil – n.r.), Romgaz finanțează activitatea de exploatare și finanțarea lucrărilor de investiții ale Romgaz Black Sea Ltd. În acest sens, Romgaz acordă finanțare către Romgaz Black Sea Ltd. și înregistrează venituri din dobânzi. Procentul de dobândă aferent contractelor de împrumut în vigoare este estimat la 7,5% pe an. Începând cu luna iulie 2024 s-a prevăzut majorarea capitalului social al Romgaz Black Sea Ltd. cu valoarea acestor împrumuturi″, scrie în proiectul de buget al companiei.

În acest sens, Romgaz a lansat procedurile pentru a atrage peste un miliard de euro de pe piețele internaționale, printr-o emisiune de obligațiuni, operațiune anunțată de Profit.ro ca pregătită încă de anul trecut și confirmată atunci și de Răzvan Popescu, directorul general al companiei.

Partenerul său în proiect, OMV Petrom, probabil că va finanța partea sa din investiție, de 2 miliarde euro, integral din surse proprii, a declarat CEO-ul Christina Verchere.

FOTO Corespondență din Atena – Într-o intervenție-surpriză, cea mai mare companie energetică din Ucraina, a miliardarului Rinat Ahmetov, mulțumește României pentru sprijin. Ajutorul cerut din partea Europei CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență din Atena – Într-o intervenție-surpriză, cea mai mare companie energetică din Ucraina, a miliardarului Rinat Ahmetov, mulțumește României pentru sprijin. Ajutorul cerut din partea Europei

Cei doi mari producători de gaze din România, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat că au luat o decizie finală favorabilă de investiție în exploatarea gazelor naturale din cea mai mare concesiune offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, așa cum a anunțat în exclusivitate Profit.ro. În urma declanșării producției, programată pentru 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare.

Cele două companii estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de 100 mld. metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri, iar investițiile de dezvoltare ale proiectului necesare declanșării producției în 2027 se vor situa la aproximativ 4 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
imprumuturi
finantare externă
neptun deep
gaze naturale marea neagră
romgaz
distribuitori