GRAFICE România - exportator net de gaze pentru prima dată în acest an. Consum intern în cădere liberă

GRAFICE România - exportator net de gaze pentru prima dată în acest an. Consum intern în cădere liberă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 5 apr 2024

Consumul intern în cădere liberă și gradul ridicat de umplere a depozitelor fac ca România să fie exportator net de gaze pentru prima dată în acest an. Producătorii autohtoni și traderii exportă gaze în Ungaria și Republica Moldova, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

România exportă astăzi 6,1 milioane mc cubi de gaze în Ungaria și 1,2 milioane mc în Republica Moldova, importând doar 5,4 milioane mc din Bulgaria.

Presa greacă - O companie românească, probabil Transgaz, va cumpăra acțiuni la Gastrade CITEȘTE ȘI Presa greacă - O companie românească, probabil Transgaz, va cumpăra acțiuni la Gastrade

Miercuri, prima zi în care România s-a aflat în această poziție, au fost importați aproximativ 5,3 milioane mc din Bulgaria și exportați 5,6 milioane mc în Ungaria.

În urma prăbușirii prețurilor pe piața internă, care au coborât, așa cum a anunțat Profit.ro, sub 100 de lei/MWh, unul dintre producători a redus producția în ultimele zile. Jucători din piață susțin că reducerea producției nu a fost efectuată de OMV Petrom, ci probabil de Romgaz.

Dacia a anunțat prețurile pentru Spring facelift. Când vor ajunge mașinile la primii clienți CITEȘTE ȘI Dacia a anunțat prețurile pentru Spring facelift. Când vor ajunge mașinile la primii clienți

Dacă, în mod normal, producția internă se situa la 24,7 milioane mc/zi, în această săptămână a coborât și la 23,8 milioane mc.

Exporturile, importurile, producția internă, înmagazinările și extragerile din depozite de vineri 5 aprilie (sursa: Transgaz)

Exporturile, importurile, producția internă, înmagazinările și extragerile din depozite de vineri 5 aprilie (sursa: Transgaz)

Astăzi, odată cu majorarea exporturilor în Ungaria, producția internă și-a revenit la nivelul uzual, de 24,7 milioane mc.

În aceeași zi, companiile autohtone extrăgeau din depozite un milion mc de gaze, însă înmagazinau o cantitate de aproape 9 ori mai ridicată, 8,8 milioane mc.

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, finalizat în România CITEȘTE ȘI Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, finalizat în România

Excedentul de gaze de pe piața internă a condus la crearea unui ecart de preț comparativ cu statele din vestul României, ceea ce a motivat exportul de gaze.

Evoluția importurilor de gaze din Bulgaria din acest an (sursa: ENTSOG)

Evoluția importurilor de gaze din Bulgaria din acest an (sursa: ENTSOG)

Astfel, pe piața pentru ziua următoare, prețurile pentru vineri erau de 21,5 euro/MWh pe BRM (România), de 22,7 euro/MWh pe CEEGEX (Ungaria) și de 27 euro/MWh pe cea mai importantă piață de gaze regională, CEGH (Austria).

Austria vrea să schimbe legea care a făcut din Viena capitala europeană a spionajului CITEȘTE ȘI Austria vrea să schimbe legea care a făcut din Viena capitala europeană a spionajului

Diferența de preț este și mai ridicată pe cealaltă piață spot, cea intrazilnică. Dacă în România, prețul mediu al gazului în ziua de joi a fost de 20,6 euro/MWH, pe cea austriacă CEGH el s-a ridicat la 27,85 euro/MWh.

Evoluția exporturilor de gaze în Ungaria din acest an (sursa: ENTSOG)

Evoluția exporturilor de gaze în Ungaria din acest an (sursa: ENTSOG)

România a încheiat iarna cu un volum ridicat de gaze rămase înmagazinate, de aproximativ 50% din capacitatea totală de depozitare.

Tesla se pregătește deja pentru India, cu mașini având volanul pe dreapta CITEȘTE ȘI Tesla se pregătește deja pentru India, cu mașini având volanul pe dreapta

Comparativ, la aceeași dată a anului trecut, România avea înmagazinați 13,9 TWH, reprezentând 42,66% din capacitatea totală de înmagazinare.

Potrivit estimărilor OMV Petrom, cererea de gaze a scăzut în România cu 16% în 2022 și cu 6% în 2023. Într-un interviu acordat Profit,ro, CEO-ul Christina Verchere anticipează o stagnare a consumului în 2024.

Prețurile gazelor naturale au scăzut puternic, în timp ce lumea se confruntă cu o ofertă excesivă după o iarnă mai caldă decât erau așteptările. Recenta perioadă de glorie a gazelor naturale lichefiate a crescut prețurile și profiturile, stimulând un val de investiții în sector. Iar o capacitate de GNL de peste 150 de milioane de tone pe an (mtpa) este în prezent în construcție, marcând ”un val record de expansiune”, a spus Morgan Stanley într-o notă recentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
export
ungaria
republica moldova
import
bulgaria