GRAFICE Prețul gazelor pe piața liberă a căzut sub 100 lei/MWh, pentru prima dată în ultimii 3 ani. Volume record

GRAFICE Prețul gazelor pe piața liberă a căzut sub 100 lei/MWh, pentru prima dată în ultimii 3 ani. Volume record
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 apr 2024

Dezechilibrul dintre ofertă, caracterizată de un nivel ridicat al producției, de un grad mare de umplere a depozitelor și de un preț mic al gazului de import, și cerere, aflată în picaj liber, a condus la prăbușirea prețului mediu pe piața spot, sub pragul de 100 de lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Prețul mediu spot al gazului tranzacționat luni pe piața intrazilnică a fost marți de 96,2 lei/MWh, iar volumele tranzacționate pe această piață au fost unele de 10 ori mai ridicate decât media zilnică, de aproape 34 GWh, reprezentând 13,6% din producția internă curentă.

Zile grele pentru producătorii de energie. O cincime din numărul total de ore cu prețuri negative de anul trecut - în ultimele 3 zile CITEȘTE ȘI Zile grele pentru producătorii de energie. O cincime din numărul total de ore cu prețuri negative de anul trecut - în ultimele 3 zile

8,8 GWh s-a vândut chiar la un preț minim al zilei de 90 lei/MWh, cu o pătrime sub prețul reglementat de 120 lei/MWh.

Ultima dată când s-a înregistrat un preț mai mic decât cel mediu de luni pe piața intrazilnică a fost pe 13 aprilie 2021, 95,4 lei/MWh.

Un volum ridicat, de 47 GWh, s-a tranzacționat și pe piața pentru ziua următoare, la un preț mediu de 107 lei/MWh.

Adunate, gazele tranzacționate marți pe cele 2 piețe spot, echivalează cu o treime din producția internă curentă.

DECIZIE Prețurile finale la energie și gaze se ″semi-liberalizează″ de la 1 aprilie 2025. Va fi o perioadă de tranziție de 1 an, până după iarna 2025-2026 CITEȘTE ȘI DECIZIE Prețurile finale la energie și gaze se ″semi-liberalizează″ de la 1 aprilie 2025. Va fi o perioadă de tranziție de 1 an, până după iarna 2025-2026

Volumele ridicate tranzacționate în condiții de scădere a consumului (inclusiv al CET-urilor care au anunțat că nu mai furnizează agent termic) arată o abundență a gazelor pe piață, presiunea venind de pe partea de ofertă, dovadă și prețul.

Mulți furnizori au supraestimat volumul de gaze necesar acoperirii consumului clienților lor casnici și CET-urilor, achiziționat la preț reglementat.

Așa se face că România a ieșit din iarnă cu jumătate din depozite pline, așa cum anticipa Profit.ro.

În plus, așa cum semnala Profit.ro, de câteva zile companiile autohtone nu numai că nu mai extrag mai nimic din gazele depozitate pentru iarnă, dar și injectează deja semnificativ mai multe gaze în depozite, având semnate contracte de livrare. Numai că prăbușirea rapidă a consumului nu le oferă alte alternative decât vânzarea sau depozitarea lor.

Luni au fost înmgazinați 8,7 milioane mc de gaze și nu a fost extras niciun mc de gaze din depozite.

FOTO Salmonella găsită în mai multe produse la Penny, Lidl și Metro CITEȘTE ȘI FOTO Salmonella găsită în mai multe produse la Penny, Lidl și Metro

România a importat luni 4,7 milioane mc de gaze din Bulgaria și a exportat 2,9 milioane mc în Ungaria și 1,4 milioane în Republica Moldova.

Prețurile au scăzut în pofida reducerii producției interne cu 0,7 miloane mc, de la 24,7 milioane mc la 24 milioane mc.

Potrivit estimărilor OMV Petrom, cererea de gaze a scăzut în România cu 16% în 2022 și cu 6% în 2023. Într-un interviu acordat Profit,ro, CEO-ul Christina Verchere anticipează o stagnare a consumului în 2024.

DOCUMENT Hidroelectrica trimite notificări de modificare condiții contractuale CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica trimite notificări de modificare condiții contractuale

Cu o producție relativ constantă, cu un nivel extrem de ridicat al depozitelor la ieșirea din iarnă, și cu o cerere în picaj, în absența unor șocuri externe și ale unora de regementare, este de așteptat ca prețurile, și așa reduse pentru o perioadă de iarnă, să scadă suplimentar.

viewscnt
Afla mai multe despre
brm
spot
pzu
gaze
depozite
înmagazinare
cerere
pret