Guvernul este dispus să cedeze ELCEN Primăriei Capitalei

Guvernul este dispus să cedeze ELCEN Primăriei Capitalei

Sursă foto: Digi24

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 ian 2017

Guvernul PSD-ALDE este dispus să transfere Electrocentrale București (ELCEN), furnizorul de agent termic al RADET, de la Ministerul Energiei la Primăria Capitalei, ceea ce ar facilita realizarea proiectului mai vechi de contopire prin fuziune a celor două companii aflate în prezent în insolvență și de ștergere a datoriilor istorice de peste 3,6 miliarde lei ale RADET către ELCEN. Un obstacol ar fi însă precedentul instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, care a blocat atunci transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"(...) ELCEN va fi transferată în patrimoniul municipiului București, dacă municipalitatea va solicita acest lucru", se arată în programul de guvernare PSD-ALDE pentru perioada 2017-2020.

Transferul este programat pentru ultimul trimestru al acestui an, relevă un document oficial obținut de Profit.ro.

De altfel, potrivit unor surse din piață, este foarte posibil ca și viitoarele planuri de reorganizare ale celor două entități insolvente, în vederea redresării lor financiare, să aibă în vedere fuziunea dintre RADET și ELCEN. RADET este controlată de Primăria București, iar ELCEN – de către Ministerul Energiei, cu 97,5% din acțiuni, restul de 2,5% din capital fiind în posesia Romgaz, principalul furnizor de gaze naturale al ELCEN și unul din cei mai mari creditori ai acesteia. Romgaz se află tot sub controlul Ministerul Energiei, care deține peste 70% din acțiunile producătorului de gaze.

Taxele și impozitele care nu vor putea fi plătite online vor fi desființate automat CITEȘTE ȘI Taxele și impozitele care nu vor putea fi plătite online vor fi desființate automat

După cum Profit.ro a scris recent în exclusivitate, firma Rominsolv a avocatului Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al RADET, a denunțat recent 5 contracte semnate de Regia aflată în insolvență cu tot atâția furnizori de bunuri și servicii. Printre acestea se numără și un contract de asistență și reprezentare juridică încheiat în 2013 cu o firmă de avocatură, referitor la eventuala fuziune a RADET cu ELCEN, cel mai important furnizor de energie termică al Regiei și, totodată, principalul creditor al acesteia.

Contractul de consultanță și reprezentare juridică cu firma de avocatură are două componente, una legată de reorganizarea RADET și transformarea acesteia din regie autonomă în societate comercială și una referitoare la eventuala fuziune a RADET cu ELCEN.

Cu câteva luni înainte de semnarea contractului, în martie 2013, Guvernul Ponta aprobase un memorandum privind fuziunea dintre RADET și ELCEN.

Memorandumul prevedea reorganizarea RADET București în societate comercială controlată de municipiul București, fuzionarea segmentului de transport și distribuție a energiei termice, gestionat în prezent de RADET, cu segmentul de producție a energiei termice din cadrul ELCEN, modernizarea rețelelor de transport și distribuție a energiei termice pentru reducerea pierderilor și a cheltuielilor de exploatare, modernizarea centralelor termoelectrice care urmau să fie preluate de la ELCEN, precum și a celor existente, în vederea eficientizării, cu efect direct asupra costurilor gigacaloriei. Prin fuziune s-ar fi stins și datoriile istorice de peste 3,6 miliarde lei ale RADET către ELCEN.

Disney ar putea să primească o despăgubire de 50 de milioane de dolari după moartea actriței Carrie Fisher CITEȘTE ȘI Disney ar putea să primească o despăgubire de 50 de milioane de dolari după moartea actriței Carrie Fisher

Proiectul de fuziune dintre cele două entități a eșuat din cauza precedentului instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, când aceasta a blocat transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria Constanța. Atunci, Curtea a declarat neconstituțională, la sesizarea Avocatului Poporului, o lege din 2008 în baza căreia Consiliul Local Constanța a primit cu titlu gratuit, de la acționarul majoritar Ministerul Transporturilor, 20% din acțiunile companiei Administrația Porturilor Maritime Constanța. Printre inițiatorii legii s-a numărat și deputatul Alexandru Mazăre, frate primarului Constanței, Radu Mazăre.

În aprilie anul acesta, conducerea de atunci a RADET, schimbată între timp de noul primar Gabriela Firea, a prezentat o strategie care prevedea renunțarea la ideea fuziunii cu ELCEN.

Însă în septembrie 2016, la puțin timp înainte ca CA-ul RADET să decidă să ceară la Tribunal intrarea în insolvență, primarul Firea a sugerat într-o declarație publică că intrarea simultană în insolvență a RADET și ELCEN ar permite fuziunea dintre cei doi principali actori ai sistemului de termoficare din Capitală, imposibilă în acel moment din cauza precedentului instituit de Curtea Constituțională. RADET și ELCEN au intrat în insolvență la o zi distanță una de cealaltă, pe 5 și 6 octombrie 2016.

"Eșecul fuziunii RADET - ELCEN de acum câțiva ani a fost din cauza faptului că Ministerul de Justiție nu a avizat această fuziune, deoarece era conștient de faptul că reprezentanții CCR nu vor fi de acord cu acest transfer fără plată al acțiunilor unor entități economice către o primărie sau toate către Guvern, dar cu titlu gratuit (...) dar acum suntem într-o altă situație, în care dacă și ELCEN-ul ar intra în insolvență, simultan cu RADET-ul, iar cele două entități economice ar porni împreună un plan de redresare, finalul fericit ar fi acela al contopirii celor două societăți, pentru că de fapt ele sunt sinergice în realitate", a spus Firea la Murighiol, înaintea Comitetului Executiv al PSD, citată de Agerpres. 

Dezastrele naturale au provocat daune de 175 mld. dolari în 2016; asigurătorii au plătit despăgubiri de 50 mld. dolari CITEȘTE ȘI Dezastrele naturale au provocat daune de 175 mld. dolari în 2016; asigurătorii au plătit despăgubiri de 50 mld. dolari

După cum Profit.ro a arătat într-o analiză, în mediul privat, fuziunile între două societăți partenere de afaceri aflate ambele în insolvență, una fiind creditor în raport cu cealaltă, nu sunt deloc o raritate. În astfel de situații, principalul argument pentru fuziune adus celorlalți creditori este faptul că, în acest fel, se elimină datoriile și creanțele reciproce dintre cele două societăți insolvente, care de cele mai multe au o pondere semnificativă în total. Drept consecință, noua companie rezultată din fuziune este mult degrevată financiar și îi este mai ușor să-și plătească celelalte datorii. În plus, sunt puse laolaltă activele și conturile celor două firme, ceea ce sporește forța financiară a acesteia.

RADET alimentează cu energie termică peste 1,25 milioane de locuitori ai Capitalei, respectiv 565.000 de apartamente din 8.500 de blocuri și imobile. În plus, Regia furnizează căldură și apă caldă pentru 5.400 de agenți economici și instituții cu statut de obiective sociale. 81% din lungimea de peste 987 km a rețelei primare de transport apă fierbinte a RADET are vechime mai mare de 20 de ani, ca și 60% din cei 2.965 km de rețea secundară de țevi de distribuție a apei calde de consum și a agentului termic de încălzire.

În noiembrie 2016, administratorul judiciar Rominsolv a cerut instanței de judecată prelungirea termenelor de înregistrare, verificare și definitivare a creanțelor creditorilor Regiei aflate în insolvență, motivând că aceștia au depus un număr foarte mare de înscrisuri în susținerea pretențiilor lor, din care reies diferențe semnificative față de datele din contabilitatea RADET, fapt care necesită timp suplimentar pentru verificare. Tribunalul București a admis solicitarea lui Piperea pe 7 decembrie.

"Reprezentantul convențional al administratorului judiciar afirmă că au fost formulate declarații de creanță în  număr de 92, acestea fiind însoțite de un volum foarte mare de  înscrisuri, iar în plus, în urma analizei acestora, rezultă diferențe semnificative de valoare în raport cu evidențele contabile ale debitorului, motiv pentru care, în vederea verificării acestor aspecte, se impune prelungirea termenelor", se arată în motivarea deciziei instanței de admitere a solicitării de prelungire.

Cioloș, la câteva ore de încetarea mandatului: Nu plec din țară! CITEȘTE ȘI Cioloș, la câteva ore de încetarea mandatului: Nu plec din țară!

Potrivit sursei citate, creditorii RADET cu cele mai mari pretenții nici nu au trimis încă declarațiile lor de creanță, administratorul judiciar fiind de părare că și în cazul acestora vor exista diferențe între valorile solicitate de creditori și cele trecute în contabilitatea Regiei, diferențe ce vor necesita verificări amănunțite ale documentelor.

"A mai argumentat administratorul judiciar, în susținerea admiterii cererii de prelungire a termenelor, că din cauza volumului foarte mare de înscrisuri ce trebuie verificate și imposibilității obiective a realizării acestei activități până la termenul din data de 08.12.2016, se impune prelungirea termenului", se mai arată în document.

Tribunalul București a admis cererea, astfel că termenul de înregistrare a cererilor de admitere a creanțelor a fost prelungit până pe 28 decembrie 2016, cel de verificare a acestora și de publicare a tabelului preliminar de creanțe - până pe 9 ianuarie 2017, cel de definitivare a tabelului – până pe 3 februarie, iar cel de ținere a primei ședințe a adunării generale a creditorilor – până pe 13 ianuarie.

Cel mai mare creditor al RADET este producătorul de energie termică ELCEN. Datoria istorică a Regiei față de ELCEN se cifrează la peste 3,6 miliarde lei. De la data intrării în insolvență și până la finalul noiembrie, RADET a avut încasări totale de 69,83 milioane lei, din care 23,52 milioane lei subvenții de la Primărie și restul de la clienți. Cele mai mari plăți au fost cele efectuate către ELCEN, care s-au ridicat la aproape 40 milioane lei.

Noul ministru de Finanțe va cere ANAF să publice o \'\'listă neagră\'\' cu firmele implicate în rețele evazioniste CITEȘTE ȘI Noul ministru de Finanțe va cere ANAF să publice o ''listă neagră'' cu firmele implicate în rețele evazioniste

Încă de la deschiderea procedurii de insolvență a Regiei controlate de Primăria Municipiului București (PMB), primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că toate datoriile RADET vor fi analizate, în primul rând datoria istorică față de ELCEN.

"Se va decide de catre administratorul judiciar, sub supravegherea judecatorului sindic, ce parte din această datorie istorică e plătibilă, pentru ca e vorba de o sumă adăugată la datorii istorice, care au presupus penalități la penalități. Aceste sume nu sunt cuprinse în contabilitatea primăriei și nu s-a putut realiza un audit în oglindă ani de zile. Prin această metodă se va putea afla ce e în spatele acestei datorii, din ce e compusă și dacă e eligibilă", a spus Firea, citată într-un comunicat al PMB din 5 octombrie 2016, data la care Tribunalul București a aprobat intrarea în insolvență a RADET.

Pe de altă parte, principala cauză a imensei datorii istorice a RADET față de ELCEN este neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. O altă problemă semnalată în mai multe rânduri de Regie este lipsa unui contract de delegare a serviciului public de termoficare în Capitală, fapt care o împiedică să calculeze penalități la restanțele înregistrate de PMB la achitarea subvenției la prețul gigacaloriei pentru populație.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
caldura
apa calda
agent termic
incalzire
factura intretinere
gabriela firea
primaria capitalei
ministerul energiei
guvernul psd-alde