Kazahstanul va începe să vândă petrol via Azerbaidjan, pentru a ocoli Rusia

Kazahstanul va începe să vândă petrol via Azerbaidjan, pentru a ocoli Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 aug 2022

Kazahstanul intenționează ca, începând din luna septembrie, să vândă o parte din petrolul său via cea mai mare conductă petrolieră din Azerbaidjan, ca o alternativă la oleoductul CPC pe care Rusia a amenințat în trecut să îl închidă, au declarat mai multe surse din apropierea acestui dosar, pentru Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Exporturile de petrol ale Kazahstanului reprezintă peste 1% din livrările mondiale, sau aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Investiția în reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, aprobată preliminar CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Investiția în reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, aprobată preliminar

Timp de 20 de ani Kazahstanul și-a livrat petrolul via Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de țiței din lume, care aduce petrol din Kazahstan până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră.

Însă în luna iulie a acestui an un tribunal din Rusia a amenințat să închidă oleoductul CPC, astfel că Guvernul kazah și firmele petroliere din străinătate au început să caute să încheie contracte pentru alte modalități de livrare, ca măsură preventivă. Problema este că nicio altă alternativă nu este la fel de practică precum conducta CPC, ceea ce crește riscul unor noi volatilități pe piețele energetice.

O sursă din apropierea acestui dosar a declarat că grupul de stat "KazMunayGas", acționarul majoritar la KMG International, este în discuții avansate cu divizia de trading a firmei petroliere SOCAR, controlată de statul azer, pentru ca o cantitate de 1,5 milioane de țiței kazah să fie vândută anual prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) care livrează petrol azer până în portul turcesc Ceyhan de la Marea Mediterană. Însă la un volum de aproximativ 30.000 de barili pe zi ar fi vorba de o cantitate nesemnificativă comparativ cu cele 1,4 milioane de barili pe zi care trec prin conducta CPC.

Contractul final ar urma să fie semnat la finele lunii august iar livrările de petrol kazah prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) ar urma să înceapă în luna septembrie, a adăugat sursa citată de Reuters.

În plus, începând din 2023, alte 3,5 milioane tone de petrol kazah ar urma să înceapă să fie transportate anual printr-o altă conductă azeră care ajunge până în portul georgian Supsa de la Marea Neagră, au dezvăluit alte două surse.

În acest fel, volumul combinat al livrărilor de petrol kazah prin cele două rute alternative ar ajunge la peste 100.000 de barili pe zi, sau 8% din livrările obișnuite prin conducta CPC.

Însă, varianta Azerbaidjan va permite Kazahstanului să ocolească teritoriul Rusiei. Prin noua rută BTC, Kazahstanul va trebui să se bazeze pe o flotă de mici tancuri petroliere pentru a-și transporta petrolul peste Marea Caspică, până la Baku din portul kazah Aktau, care are deja capacități de rezervă limitate, au precizat sursele.

Tranzacția prin care Medlife preia Medici’s, pe masa Concurenței CITEȘTE ȘI Tranzacția prin care Medlife preia Medici’s, pe masa Concurenței

În paralel, compania petrolieră Tengizchevroil (TCO), o firmă mixtă deținută de Chevron, ExxonMobil, LUKoil și KazMunayGas, a început să negocieze separat propriile sale rute alternative de livrare de petrol via conducte și calea ferată, au precizat sursele. Conducta BTC ar putea fi o opțiune și pentru Tengizchevroil dar dacă se va ajunge la un acord ar fi nevoie de șase luni pentru ca livrările să demareze.

SUA au impus sancțiuni asupra petrolului rusesc dar au apreciat că livrările de petrol din Kazahstan via teritoriul Rusiei ar trebui să nu sufere întreruperi. La rândul său, Uniunea Europeană a anunțat că vrea să se elibereze de dependența de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazahstan
petrol