Ministerul Energiei a înlocuit trei membri ai Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia

Ministerul Energiei a înlocuit trei membri ai Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 dec 2015

Trei dintre cei cinci membri ai Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia au fost înlocuiți din funcții joi, 3 decembrie, într-o AGA CE Oltenia desfășurată la sediul Ministerului Energiei, care controlează compania cu peste 77% din acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ministerul Energiei a solicitat convocarea AGA în urmă cu o săptămână, printr-o scrisoare adresată celorlalți acționari ai Complexului Energetic Oltenia, respectiv Fondul Proprietatea (care deține 21,56% din acțiunile companiei), Electrocentrale Grup (0,84%) și societatea Închidere și Conservare Mine (0,44%), dar și directorului general al Complexului, Laurențiu Ciurel.

La AGA de joi au fost înlocuiți din posturile de membri ai Consiliului de Supraveghere Georgiana Porumbel, prin revocare, precum și Bogdan Hanganu și Gheorghe Știrbu, care demisionaseră din funcții. Hanganu și Știrbu erau membri ai Consiliului de Supraveghere al companiei doar din octombrie, când îi înlocuiseră pe Alin Chițu și Felicia Răcășanu. 

În locul celor trei, la propunerea Ministerului Energiei, au fost aleși ca membri în Consiliul de Supraveghere, prin vot cumulativ, Valeriu Ivan, Elena Popescu și Corneliu Bobâlcă.

Acționarii CE Oltenia au mai decis, în AGA de joi, stabilirea mandatului administratorilor companiei la 1 an, a indemnizației fixe lunare a acestora la cel mult media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar din ramura în care își desfășoară activitatea societatea, precum și forma contractului acestora.

Cine sunt cei înlocuiți și cine îi înlocuiește

Fostul membru al CS al CE Oltenia Gheorghe Știrbu este fost director general al subsidiarei românești a companiei franceze de construcții, infrastructură și utilități Egis și are în prezent propria sa firmă de consultanță în management și afaceri. Știrbu a fost și membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. A mai deținut funcții de director în cadrul Erste Bank, Vodafone sau Țiriac Bank, precum și funcția director general al Energoconstrucția. Celălalt demisionar din Consiliu, Bogdan Hanganu, de profesie avocat, este CEO-ul Alas România, producător de beton și agregate parte a grupului austriac Asamer Holding.

Georgiana Porumbel, revocată din postul de membru al CS al CE Oltenia, este născută în 1980 și a fost Legal & Market Affairs Manager la SC Pirelli & C.Eco Technology Ro SRL. Porumbel este fiica șefului Ansamblului Folcloric "Doina Gorjului" din Târgu Jiu, Gheorghe Porumbel, membru PSD și fost primar al localității Novaci.

Valeriu Ivan, ales joi membru în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia, este în prezent șeful ONG-ului "Centrul de Analiză și Prognoză pentru Orientări Strategice", fiind totodată lector la Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității București. A fost și consilier la cabinetul fostului ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, precum și membru în CA-ul companiei de stat Oil Terminal.

Elena Popescu este șeful Direcției Energiei și Mediu din Ministerul Energiei și fost consilier personal al fostului ministru delegat pentru Energie Constantin Niță. În CV-ul Elenei Popescu se precizează că pot da referințe despre ea, printre alții, Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum și Mihnea Motoc, noul ministru al Apărării, fost ambasador la Londra și la reprezentanța permamentă României de pe lângă Comisia Europeană.  

Cornel  Bobâlcă este consilier juridic la Direcția Societăți Comerciale din Ministerul Energiei, precum și membru în Consiliul de Administrație al Enel Distribuție Dobrogea În trecut, a fost director adjunct al Direcției Privatizare din minister, precum și director al Direcției Juridic și Contencios din Ministerul Economiei. Între 2010 și 2013 a fost membru în CA-ul IAR Ghimbav.

Noul ministru al Energiei, Victor Vlad Grigorescu, a declarat recent, într-o conferință de presă, că la Complexul Energetic Oltenia există "o serie de dezamăgiri'', dând ca exemplu intenția companiei, anunțată în urmă cu doi ani, de a moderniza o parte dintre capacități, și adăugând că, din cinci proiecte, doar două sunt finalizate. În replică, societatea a afirmat că s-a renunțat la unele proiecte de investiții pentru că s-a considerat că nu mai sunt oportune în actualul context energetic, din cauza costurilor mari cu transportul cărbunelui.

Problema Ciurel

Potrivit unui document recent al Ministerului Energiei semnat de fostul ministru Andrei Gerea și consultat de Profit.ro, ministerul, în calitate de acționar majoritar al Complexului Energetic Oltenia, cu peste 77% din acțiuni, nu poate dispune demiterea directorului general al Complexului, Laurențiu Ciurel, în urma acuzațiilor pe care i le aduce DNA în dosarul Ponta-Șova pentru că acestea se referă la posibile fapte comise de Ciurel înainte de înființarea societății Complexul Energetic Oltenia, nu în timpul mandatului său de director general al Complexului.

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari și Brăila, asigură peste 20% din producția de energie electrică al României. Complexul a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW.

Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în dosarul Ponta-Șova privind prejudicierea complexurilor energetice Turceni și Rovinari, dosar în care este inculpat și directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel.

Potrivit DNA, complexurile energetice Turceni și Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (circa 5,6 milioane euro), din care 2.737.054,27 lei reprezintă prejudiciul suferit de Complexul Rovinari și 16.939.402,52 lei – cel suferit de Complexul Turceni.

Prejudiciile ar fi survenit, potrivit DNA, ca urmare a activității infracționale din perioada 2007-2008 a lui Laurențiu Ciurel, actual director general al CE Oltenia, pe atunci director general al Complexului Energetic Rovinari, precum și a lui Dumitru Cristea, pe atunci director general al Complexului Energetic Turceni.

În dosarul Șova-Ponta privind prejudicierea complexurilor energetice Turceni și Rovinari, Laurențiu Ciurel a fost trimis în judecată de DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, iar Dumitru Cristea pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
ce oltenia
laurentiu ciurel
ministerul energiei