Ministrul Finanțelor: Trebuie să fim responsabili și să recunoaștem eșecul liberalizării pieței de energie

Ministrul Finanțelor: Trebuie să fim responsabili și să recunoaștem eșecul liberalizării pieței de energie

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 21 ian 2022

Guvernul și Parlamentul trebuie să vină în perioada următoare cu o serie de soluții care să genereze declinul prețurilor, pentru că nu poți să continui să crezi că economia va crește atât timp cât pe costul de ofertă costul aferent energiei va fi de trei ori mai mare față de anul trecut, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acesta a adăugat că "trebuie să fim toți oameni responsabili" și "să recunoaștem eșecul liberalizării pieței de energie".

Zentiva, cel mai mare producător de medicamente generice în România, curtat de Polpharma. Polonezii iau în calcul o ofertă de 3,5 miliarde euro CITEȘTE ȘI Zentiva, cel mai mare producător de medicamente generice în România, curtat de Polpharma. Polonezii iau în calcul o ofertă de 3,5 miliarde euro

"Guvernul și Parlamentul trebuie să vină în perioada următoare cu o serie de soluții care să genereze declinul prețurilor, dacă nu o ajungere la un nivel sustenabil pentru economie pe termen mediu și lung. Nu poți să continui să crezi că economia își crește atâta timp cât pe costul de ofertă costul aferent energiei va fi de trei ori mai mare decât anul trecut. Și atunci da, putem să fim în zona despre care vorbea Florin Cîțu (privind o posibilă recesiune n.r.) , dar nu vom fi în acea situație dacă vom fi toți oameni responsabili și să ne recunoaștem eșecul: e un eșec al liberalizării pieței de energie. La momentul acesta eu îl definesc ca un eșec. Pe de altă parte, de ce se vine acum cu o măsură peste ceea ce există, plafonarea și compensarea? Pentru că am avut un eșec de reglementare", a spus Câciu, la Digi 24.

Ministrul a subliniat că, în acest moment, nici în prognoza pe care o avem, nici în estimările pe care le are Banca Centrală Europeană și Banca Națională a României, cu toate riscurile sistemice, "la care suntem foarte atenți", nu ne aflăm într-o situație de intrare în recesiune, dacă ne facem temele.

"Dacă nu faci nimic, crizele vin peste tine, pentru că de fapt crizele se întâmplă atunci când tu nu faci nimic. Dar noi facem, sunt mai multe componente pe care acționăm. În faza unu, o să avem săptămâna viitoare o Ordonanță prin care atenuăm pierderea puterii de cumpărare la cetățeni și la economie cauzată de prețul la energie. În paralel, trebuie să acționăm anticiclic, adică să reducem, să stopăm creșterea prețului la energie. Dincolo de creșterea prețului la energie, care e un val să zicem importat, se întâmplă în Europa, avem și niște chestiuni care sunt interne", a explicat Adrian Câciu citat de Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul finanțelor
adrian câciu
energie