OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia vor construi în comun parcuri fotovoltaice

OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia vor construi în comun parcuri fotovoltaice
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 oct 2022

OMV Petrom va construi, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de aproximativ 450 MW, investițiile necesare depășind 400 milioane de euro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia. Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic național începând din anul 2024.

Timișoara vrea să cumpere 5.000 de tone de plop, salcâm și deșeuri de lemn pentru încălzire la iarnă CITEȘTE ȘI Timișoara vrea să cumpere 5.000 de tone de plop, salcâm și deșeuri de lemn pentru încălzire la iarnă

OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte în decembrie 2021, la finalul unei proceduri de selecție organizate de CE Oltenia. Din valoarea totală a investițiilor, circa 70% sunt finanțate prin Fondul de Modernizare.

"Ne-am propus ca, până în 2030, să punem în funcțiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresăm semnificativ spre acest obiectiv și împreună contribuim la tranziția energetică a României. Puterea instalată a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totală instalată la nivel național de energie solară, care în prezent este de aproximativ 1,4 GW", a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie.

La rândul său, Daniel Burlan, președinte al Directoratului CE Oltenia, a menționat că cele toate patru parcuri fotovoltaice reprezintă un obiectiv important în ceea ce privește contribuția la tranziția energetică a României.

"CE Oltenia - cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, trebuie să își adapteze strategia de dezvoltare la noile tendințe și cerințe care vizează decarbonarea sistemului energetic și diversificarea mixului energetic al României prin înlocuirea unităților pe bază de lignit cu centrale pe bază de gaz și proiecte de energie regenerabilă, în vederea menținerii în siguranță a sistemului energetic Național (SEN). Implementarea în parteneriat cu OMV Petrom a celor patru parcuri fotovoltaice reprezintă un obiectiv important pentru societate, atât în ceea ce privește contribuția la tranziția energetică a României, cât și pentru implementarea măsurilor din Planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană", a precizat Daniel Burlan.

Potrivit sursei citate, proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% - 50%, iar intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de către aceste entități spre cei doi parteneri, în proporție egală.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie integrată din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep, în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone, anual, și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, compania este prezentă în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 de benzinării, sub două branduri - OMV și Petrom.

Acțiunile OMV Petrom sunt tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) și la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% dintre acțiunile OMV Petrom.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% dintre acțiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deținute de către persoane fizice și juridice.

Complexul Energetic Oltenia este un producător de energie pe bază de cărbune, ce dispune de nouă grupuri energetice cu o capacitate instalată de 2.595 MW. CE Oltenia oferă energie de bază în sistemul energetic național, acoperind o cotă de maximum 30% din producția de energie din Sistemul Energetic Național (SEN). Principalii acționari sunt Ministerul Energiei (77%) și Fondul Proprietatea (21,5%). Compania are peste 11.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
complexul energetic oltenia