Polonia vrea sprijinul Germaniei pentru sancțiuni UE asupra secțiunii polono-germane a conductei de țiței Drujba

Polonia vrea sprijinul Germaniei pentru sancțiuni UE asupra secțiunii polono-germane a conductei de țiței Drujba
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 nov 2022

Polonia vrea să obțină sprijinul Germaniei pentru a aplica sancțiunile UE asupra secțiunii polono-germane a conductei de țiței Drujba, astfel încât Varșovia să poată renunța la un acord de cumpărare a petrolului rusesc anul viitor fără a plăti penalități, au spus două surse familiare cu discuțiile, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sursele au mai spus că cele două țăria se apropie de un acord ca Polonia să coordoneze livrările maritime de petrol către Germania, prin Gdansk și o parte din Drujba, pentru a facilita achiziționarea de către Polonia a rafinăriei Schwedt, deținută de Rusia, din Germania.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, vine în România CITEȘTE ȘI Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, vine în România

UE s-a angajat să nu mai cumpere petrol rusesc pe rute maritime începând cu 5 decembrie, dar Drujba este în prezent scutită de sancțiuni. Aceasta reprezintă o problemă pentru rafinatorul polonez PKN Orlen, care are o înțelegere pe termen lung pentru achiziționarea de petrol rusesc prin conductă și ar trebui să plătească penalități pentru a încălca contractul.

Dacă UE ar impune sancțiuni Drujba, sau cel puțin secțiunii sale de nord, care aprovizionează Polonia și Germania, ambele țări ar putea să iasă din angajamentele lor de import de petrol rusesc fără penalități.

Ungaria atrage o investiție gigant CITEȘTE ȘI Ungaria atrage o investiție gigant

Secțiunea de sud a conductei aprovizionează Ungaria, Slovacia și Republica Cehă care, spre deosebire de Polonia și Germania, ar avea dificultăți să își diversifice importurile de petrol.

Potrivit surselor, Ministerul polonez al Climei și Ministerul german al Economiei se află în etapa finală a discuțiilor privind un memorandum de înțelegere privind logistica petrolului, care ar putea debloca fluxurile non-rusești și ar putea ajuta rafinăria poloneză să-și urmărească interesul pentru Schwedt.

Germania își menține angajamentul să nu mai folosească petrolul rusesc din 2023 și lucrează la o soluție cu Polonia pentru a asigura aprovizionarea cu Schwedt, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Ministerului Economiei la Berlin.

ANRE - Eșalonare la plată a facturii de energie pe minimum 3 luni, pentru anumiți clienți CITEȘTE ȘI ANRE - Eșalonare la plată a facturii de energie pe minimum 3 luni, pentru anumiți clienți

Îndeplinirea angajamentelor Poloniei și Germaniei de a opri cumpărarea petrolului rusesc necesită o reglementare la nivelul UE și ambele țări cooperează pentru a realiza acest lucru, a declarat vineri Ministerul polonez al Climei.

Germania a pus Schwedt sub o tutelă de șase luni, fără să naționalizeze rafinăria și caută modalități de a o aproviziona cu petrol.

Polonia și Germania au promis în primăvară că vor încerca să pună capăt importurilor de petrol rusești prin partea nordică a Drujba până la sfârșitul anului, dar Orlen rămâne legată de contractul său cu compania rusă de petrol și gaze Tatneft.

VIDEO Putin - întâlnire cu mamele soldaților ruși care luptă în Ucraina CITEȘTE ȘI VIDEO Putin - întâlnire cu mamele soldaților ruși care luptă în Ucraina

Rafinăria poloneză a nominalizat provizii pentru Drujba pentru 2023, așa cum este stipulat în contract, dar acestea s-ar opri dacă conducta ar fi lovită de sancțiuni, a spus una dintre surse.

Orlen a refuzat să comenteze vineri. Compania și-a redus deja dependența de petrolul rusesc la 30% din necesarul său, înlocuindu-l cu livrări din Arabia Saudită și Norvegia, printre altele.

Ziarul Kommersant a scris la începutul acestei luni că Orlen a depus o cerere către operatorul rus de conducte petroliere Transneft pentru furnizarea a 3 milioane de tone de petrol Poloniei prin Drujba, în 2023.

Controlul asupra Schwedt, care faprovizionează și vestul Poloniei, ar spori capacitatea de rafinare a lui Orlen și controlul asupra fluxurilor de petrol și a produselor sale din regiune cu active în Polonia, Republica Cehă, Lituania și Germania.

viewscnt
Afla mai multe despre
sanctiuni ue rusia
embargo ue petrol rusesc
germania rafinarie rosneft
conducta petrol drujba
polonia sanctiuni rusia titei