Sesiune neconcludentă la BVB, în cea mai aglomerată zi a adunărilor generale ale acționarilor

Sesiune neconcludentă la BVB, în cea mai aglomerată zi a adunărilor generale ale acționarilor

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 25 apr 2024

Într-un climat de nehotărâre și pe marile burse ale lumii, investitorii au ezitat să mute decisiv și pe piața de acțiuni românească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Piețele financiare internaționale încearcă să găsească o direcție după trendul de apreciere furibundă a activelor de risc, urmat de o corecție severă la jumătatea acestei luni. În această secvență, investitorii au căutat repere-ancoră în sesiunea europeană, însă un val de vânzare a fost precipitat la publicarea datelor statistice privind evoluția Produsului Intern Brut din SUA, unde creșterea a fost anemică de 1,6%, față de 3,4% la măsurătioarea anterioară și estimările medii ale analiștilor pentru un avans de 2,5%.

Indecizia la nivelul marilor burse ale lumii a contaminat și piața de la BVB. Aici am consemnat o ședință în care indicii au avut oscilații mici și cele mai tranzacționate acțiuni au înregistrat închideri divergente. Rulajul de 48,73 milioane lei (9,79 milioane euro), arată totuși un interes ridicat al jucătorilor în piață, în pofida celei mai aglomerate zile din an pentru adunările generale ale Acționarilor.

GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Farmaceutica Remedia CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile Farmaceutica Remedia

Lichiditatea nu numai că a fost decentă, dar a fost și bine distribuită în adâncime, cu schimburi relevante pe mai multe instrumente financiare decât de obicei. Pe primul loc s-au situat, cu transferuri de 12,94 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV), care s-au retras cu 0,18%, până la prețul de 28,40 lei/acțiune în ziua în care AGA de bilanț a votat acordarea de dividende în valoare de 1 miliard de lei, dar și o majorare de capital prin acordarea unei acțiuni gratuite la fiecare 100 de titluri deținute.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat, pe o activitate de 3,64 milioane lei, cu 0,73%, până la prețul de 20,70 lei/acțiune, nivel la care dividendul votat în AGA la propunerea acționarului majoritar din Franța oferă un randament net de 5,21%.

EXCLUSIV Pompierii, polițiștii și jandarmii nu au venit la Fondul lansat de Viorel Cataramă. Omul de afaceri retrage compania de administrare din piața de capital CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Pompierii, polițiștii și jandarmii nu au venit la Fondul lansat de Viorel Cataramă. Omul de afaceri retrage compania de administrare din piața de capital

Tot în contextul unei AGA în care a fost adoptat un dividend similar cu cel din anul precedent, titlurile Electrica (EL) au întrunit tranzacții de 5,89 milioane lei. Cotația a avansat cu 0,61%, până la prețul de 13,16 lei/acțiune. În oglindă, tot pe segmentul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,43%, până la 0,6870 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,03 milioane lei, a 2-a zi după confirmarea unei repartizări record de cash în istoria companiei petroliere.

Sunt mișcările de sens contrar care au dat și tabloul indecis al indicilor: +0,10% pentru indicele compozit BET-XT, -0,72% pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 60.049,67 de puncte, +0,19% pentru indicele energetic BET-NG și +0,14% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 16.971,24 de puncte, ricoșează din zona mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), unde a fluctuat neconcludent în ședințele precedente.

Sesiune neconcludentă la BVB, în cea mai aglomerată zi a adunărilor generale ale acționarilor

Titlurile Transport Trade Services (TTS) au crescut cu 0,93%, până la prețul de 27,00 leiacțiune, pe fondul unor schimburi de 4,21 milioane lei și titlurile Hidroelectrica (H2O) au staționat la prețul de 132,90 lei/acțiune, pe un rulaj de 3,96 milioane lei.

După dividendele semestriale distribuite toamna trecută, Comelf vine cu o repartizare de cash de dimensiuni similare CITEȘTE ȘI După dividendele semestriale distribuite toamna trecută, Comelf vine cu o repartizare de cash de dimensiuni similare

În ziua unei AGA în care acționarii au aprobat un program de emitere de obligațiuni de până la 300 milioane euro și dividende în contul celui de-al 2-lea semestru, titlurile One United Properties (ONE) au câștigat 0,23%, până la prețul de 0,8680 lei/acțiune, pe transferuri de 2,56 milioane lei.

În rest, reperul unor volume echivalente cu 1 milion de lei a mai fost depășit pe 5 instrumente financiare: titlurile Nuclearelectrica (SNN), care au urcat cu 0,62%, până la prețul de 48,60 lei/acțiune, în ziua în care acționarii au aprobat o distribuție agregată de dividende în valoare de 1,12 miliarde lei, titlurile Romgaz (SNG), care s-au apreciat cu 1,35%, până la prețul de 52,70 lei/acțiune, titlurile Deutsche Bank (DBK), de pe segmentul acțiunilor interbnaționale și 2 certificate, respectiv unele emise de BRK Financial Group având ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average (BKDOWTLE9) și un produs turbo short pe argint emis de Erste (EBSLVTS30).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
hidroelectrica
tts
romgaz
nuclearelectrica