Portughezii de la EDPR, printre cei mai mari din lume, lansează un nou parc eolian în România și cumpără proiecte

Portughezii de la EDPR, printre cei mai mari din lume, lansează un nou parc eolian în România și cumpără proiecte
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 ian 2022

Grupul portughez EDP Renováveis (EDPR), al patrulea cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume și unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de proiecte de profil din România, se află în faza aprobării documentației de mediu pentru proiectul construirii unui nou parc eolian în România, cu putere instalată de până la 70 MW, amplasat în comuna Negrilești din județul Galați, și preia mai multe proiecte de centrale fotovoltaice și eoliene din județele Timiș și Bacău, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Planul urbanistic zonal pentru proiectul "Construire centrală electrică eoliană Negrilești, turbine eoliene, stații transformare 33-110 kV, linie electrică subterană pentru interconectare, drumuri de acces și organizare de șantier - Negrilești, județul Galați" al EDPR România are raport de mediu finalizat, acesta fiind în dezbatere publică până în prima parte a lunii trecute.

Vânzările de coniac franțuzesc au depășit nivelul la care erau înaintea pandemiei CITEȘTE ȘI Vânzările de coniac franțuzesc au depășit nivelul la care erau înaintea pandemiei

Parcul eolian va fi construit pe o suprafață de circa 40 de hectare și va fi compus din 10 turbine cu putere de 5-7 MW fiecare, potrivit documentației.

În plus, EDPR a început încă de anul trecut să cumpere proiecte de unități de producție de energie regenerabilă în România. Astfel, în vara lui 2021, portughezii au preluat o firmă locală, Energopark SRL, deținută de mai multe entități juridice înregistrate în Cipru, care are în portofoliu un proiect datând încă din 2010, privind construirea unui parc eolian de 56 MW în județul Bacău.

PROFIT NEWS TV Tremend își anunță planul după ce a fost preluat de gigantul francez Publicis CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Tremend își anunță planul după ce a fost preluat de gigantul francez Publicis

Ulterior, începând din toamna anului trecut, EDPR a început să achiziționeze companii locale aparținând unui grup de antreprenori români și italieni, cu proiecte de parcuri fotovoltaice în județul Timiș. Deocamdată, a fost convenită preluarea firmei Solar Phoenix SRL, care are un proiect de construire a unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 49 MW în comuna Bazoșu Nou din Timiș, precum și a societății International Solar Energy SRL.

Grupul respectiv de antreprenori deține în total proiecte de centrale solare de circa 135 MW în comunele Bazoșu Nou, Moșnița Nouă, Tormac și Dragșina din Timiș, potrivit datelor publice disponibile.

Din zona viitorilor pensionari nu este aruncată mănușa. Opțiunea pentru plata integrală a banilor de la Pilonul II nu poate fi îndepărtată fără dezbatere prealabilă CITEȘTE ȘI Din zona viitorilor pensionari nu este aruncată mănușa. Opțiunea pentru plata integrală a banilor de la Pilonul II nu poate fi îndepărtată fără dezbatere prealabilă

În prezent, EDPR operează în România centralele electrice eoliene Făcăieni, Cobadin, Cernavodă, Peștera, Albești, Vulcani și Sarichioi, precum și parcurile fotovoltaice Cujmir, Băilești, Burila Mică, Dăbuleni, Grojdibodu și Vânju Mare, cu putere instalată cumulată totală de peste 520 MW.

Anul trecut, grupul portughez a decis unificarea sub o singură "umbrelă" juridică a operațiunilor comerciale ale celor 13 unități de producție, pentru reducerea costurilor și eficientizarea tranzacționării pe piețele centralizate locale de energie electrică, dar și pentru finanțarea și implementarea mai facilă a planurilor investiționale noi. Mai precis, s-a hotărât ca EDPR România, Cernavodă Power, Peștera Wind Farm, Sibioara Wind Farm și VS Wind Farm să fuzioneze prin absorbție în cadrul EDPR România SRL, în calitate de societate absorbantă.

Cetățenii dau vina pentru inflație pe politicieni, pandemie și pe lăcomia corporațiilor CITEȘTE ȘI Cetățenii dau vina pentru inflație pe politicieni, pandemie și pe lăcomia corporațiilor

Potrivit celor mai recente date disponibile, toate cele 5 firme românești ale grupului EDPR implicate în fuziune au terminat pe profit anul 2020, plusul net total cumulat al acestora ridicându-se la aproape 130 milioane lei, la venituri însumate de peste 408 milioane lei.

Situația financiară a acestora s-a îmbunătățit considerabil față de cea din urmă cu 6-7 ani, când grupul-mamă portughez a decis ca o parte din firme să ramburseze anticipat către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC) din cadrul Băncii Mondiale sumele rămase de achitat din trei credite contractate pentru construcția și operarea de parcuri eoliene, în sumă totală de aproape 240 milioane euro la data semnării contractelor, din cauza pierderilor suferite ca urmare a tăierii de către autoritățile de la București a subvențiilor pe bază de certificate verzi pentru energia regenerabilă.

EDPR a anunțat recent, la nivel de grup, că implementează un nou model de operare și că planul său de afaceri până în 2025 include construirea de capacități noi de producție de energie regenerabilă de 20 GW în întreaga lume, cu o investiție suplimentară de capital de 19 miliarde de euro și o organizație cu 3.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii noi unitati productie energie regenerabila
parcuri eoliene noi
parcuri fotovoltaice noi
edpr investitii
preluare proiecte parcuri eoliene fotovoltaice