Reluarea lucrărilor la conducta Nord Stream 2 a fost amânată

Reluarea lucrărilor la conducta Nord Stream 2 a fost amânată
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2021

Consorțiul responsabil de proiectul gazoductului Nord Stream 2 a decis să amâne lucrările de construcție la conducta submarină, care trebuiau să fie reluate vineri 15 ianuarie în apele teritoriale ale Danemarcei, a declarat un purtător de cuvânt al consorțiului Nord Stream 2 AG pentru cotidianul german Handelsblatt, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

"Avem permisiunea Agenției pentru energie din Danemarca să începem lucrările vineri. Însă aceasta nu înseamnă că vom relua efectiv vineri amplasarea de conducte", a spus purtătorul de cuvânt. Acesta a precizat că în prezent se derulează verificarea echipamentelor. "Acestea ar putea dura câteva zile, astfel încât nu putem avansa o dată exactă la care vor fi reluate lucrările", a spus purtătorul de cuvânt. Abia la finele lunii ianuarie sau începutul lunii februarie va anunța consorțiul Nord Stream 2 AG când vor fi reluate lucrările, a concluzionat purtătorul de cuvânt.

EXCLUSIV PMB și-a declarat intenția fermă de a cumpăra ELCEN, Romgaz nu. Cât trebuie să plătească și de unde face rost de bani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PMB și-a declarat intenția fermă de a cumpăra ELCEN, Romgaz nu. Cât trebuie să plătească și de unde face rost de bani

Aceste declarații vin la câteva zile după ce Reuters a dezvăluit că Departamentul de Stat al SUA a avertizat recent companiile europene pe care le suspectează că ajută Rusia în construcția gazoductului Nord Stream 2 că riscă sancțiuni. "Încercăm să informăm companiile cu privire la risc și să le îndemnăm să se retragă înainte de a fi prea târziu", a declarat o sursă din Guvernul Statelor Unite cu condiția anonimatului, scrie Agerpres.

Potrivit sursei americane, se așteaptă ca Departamentul de Stat să emită un raport până joi sau vineri cu privire la companiile despre care crede că ajută la construcția conductei care pornește din Rusia și ajunge până în Germania. Printre companiile care ar putea fi menționate în raport sunt incluse cele de asigurări, cele care ajută la instalarea conductei submarine sau cele verifică echipamentul de construcție, a mai spus această sursă.

În paralel, Autoritatea maritimă din Germania (BSH) și-a dat vineri acordul pentru ca lucrările la gazoductul Nord Stream 2 să poată fi reluate imediat. Într-un comunicat de presă, BSH a precizat că a aprobat cererea navei care amplasează conducte să opereze în zona economică exclusivă germană începând de la finele lunii septembrie și până la finele lunii mai, revenind asupra unei decizii anterioare conform căreia lucrările putea începe abia în luna mai.

Presa locală din Germania precizează însă că este în continuare posibil ca lucrările de construcție să fie întârziate de acțiunile în justiție ale organizațiilor de mediu pentru că porțiunea care a mai rămas de construit din conducta Nord Stream 2 urmează să treacă printr-o arie naturală protejată pentru păsări.

Conducta de 11 miliarde de dolari, unul dintre cele mai importante proiecte ale Rusiei în Europa, a stârnit tensiuni între Washington și Moscova. Administrația Trump, care se opune Nord Stream 2, ce ar priva Ucraina de taxe de tranzit profitabile, afirmă că o astfel de conductă ar crește dependența economică și politică a Europei față de Rusia.

Gazprom a oprit construcția Nord Stream 2 timp de un an după sancțiunile SUA din decembrie 2019. Dar lucrările au fost reluate în timp ce Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporție de 90% cu doar o porțiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.

viewscnt
Afla mai multe despre
nord stream 2
rusia