Revizia conductei CPC. Rompetrol susține că nu înregistrează dificultăți în aprovizionarea cu materii prime și că va apela la sprijinul KMG Trading

Revizia conductei CPC. Rompetrol susține că nu înregistrează dificultăți în aprovizionarea cu materii prime și că va apela la sprijinul KMG Trading
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 mar 2022

Grupul KMG International, proprietarul Rompetrol, susține, că nu înregistrează dificultăți în aprovizionarea cu materii prime a rafinăriilor Petromidia și Vega, în pofida intrării în revizie a terminalului offshore din portul Novorosisk al conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC). Compania precizează că va apela la sprijinul KMG Trading, divizia de comerț cu țiței și produse petroliere a Grupului, care va trimite 2 tancuri petroliere în portul Midia, însă nu precizează de unde va cumpăra țiței și nici calea alternativă de transport.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În urmă cu 2 zile, Profit.ro semnala faptul că oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC) prin care Rompetrol importă țițeiul prelucrat în rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, va intra în revizie timp de 2 luni, potrivit unui anunț făcut de ministrul adjunct al Energiei din Rusia, țară tranzitată de petrolul kazah înainte de a ajunge în România.

În plus, revizia nu va fi una parțială, așa cum se anunțase inițial, ci una totală, fiind afectată întreaga capacitate de transport a conductei, de 1,4 milioane barili pe zi.

Potrivit unui comunicat Rompetrol, “în contextul incidentului recent din portul Novorossiysk, care a afectat capacitatea de încărcare a țițeiului din conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) ”că nu înregistrează dificultăți în aprovizionarea cu materii prime și că nu există elemente care ar putea determina o reducere, în perioada următoare, a volumelor și a livrărilor de produse petroliere la nivel național, dar și în regiune”.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Compania susține că-și va asigura necesarul de țiței pentru procesare cu sprijinul KMG Trading, divizia de comerț cu țiței și produse petroliere.

Astfel, două tancuri petroliere urmează să ajungă în portul Midia, să suplimenteze rezervele actuale de țiței ale rafinăriei Petromidia.

“Entitatea specializată KMG Trading are experiența și capacitatea necesară pentru identificarea și asigurarea aprovizionării cu țiței a rafinăriei Petromidia, de pe piața de profil, în orice context”, afirmă Rompetrol, care susține că rafinăria din Năvodari are capabilitatea și flexibilitatea de a procesa diferite tipuri de țiței.

Rafinăria Petromidia procesează, în special, țiței origine Kazahstan (Ural, CPC), cu încărcare în terminalele onshore și offshore din portul Novorossiysk. “Ponderea țițeiului de tip CPC (care se încarcă prin terminalele offshore – afectate de incidentul recent) în rețetele de obținere a produselor petroliere din Petromidia este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de țiței utilizate în mod curent”, susține compania.

Rompetrol amintește că, potrivit procedurilor interne, rafinăria dispune de stocuri operaționale de țiței, la care se adaugă și stocurile de urgență, constituite conform obligațiilor legale. Stocurile permit și asigură funcționarea rafinăriei pentru o perioadă de timp, în funcție de gradul de utilizare, dar și de eventualele condiții meteorologice nefavorabile sau probleme tehnice pe fluxul de aprovizionare.

În prezent, activitățile de producție din rafinăria Petromidia Năvodari sunt sistate, pentru efectuarea reviziei tehnologice programate, termenul de finalizare a lucrărilor fiind estimat în data de 3 aprilie.

În această perioadă, compania își onorează obligațiile contractuale încheiate anterior și continuă livrările de produse petroliere, din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMG International.

viewscnt
Afla mai multe despre
conducta
cpc
revizie
kmg
rompetrol