Romgaz a convenit cu PMB plata în avans a livrările de gaze către ELCEN. Prima scadență - pe 12 noiembrie

Romgaz a convenit cu PMB plata în avans a livrările de gaze către ELCEN. Prima scadență - pe 12 noiembrie
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 oct 2016

Romgaz, Electrocentrale București (ELCEN), RADET și Primăria Capitalei au agreat, marți, forma finală a convenției prin care Primăria va plăti în avans Romgaz, cu sumele prevăzute în buget drept subvenție pentru RADET, gazele furnizate ELCEN și utilizate la producția de agent termic pentru RADET, astfel încât Regia să asigure încălzirea la iarnă a locuitorilor Bucureștiului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Plata în avans de către Primărie a livrărilor de gaze ale Romgaz pentru ELCEN, din subvenția destinată RADET, a devenit posibilă după ce Guvernul a adoptat, recent, o ordonanță de urgență care permite și reglementează această procedură de plată. La acest mecanism vor putea recurge toate primăriile din țară.

Potrivit unui anunț al Romgaz, convenția de justificare a avansurilor agreată cu ELCEN, RADET și Municipiul București prevede că primul termen de plată pentru gazele naturale care se vor livra în lunile octombrie și noiembrie 2016 este 12 noiembrie 2016. 

România a coborât un loc în clasamentul Doing Business 2017 al Băncii Mondiale. Principala cauză, celebrul formular de TVA, D088 CITEȘTE ȘI România a coborât un loc în clasamentul Doing Business 2017 al Băncii Mondiale. Principala cauză, celebrul formular de TVA, D088

De asemenea, Consiliul de Administrație al Romgaz a decis, tot marți, că va opri livrările de gaze către ELCEN după 12 noiembrie, dacă până la acea dată nu se vor face plăți în avans sau nu se vor constitui garanții pentru plata gazelor.

Astfel, CA-ul producătorului de gaze controlat de statul român, prin Ministerul Energiei, cu peste 70% din acțiuni, a hotărât "continuarea furnizării de gaze naturale către Electrocentrale București SA până în data de 12 noiembrie 2016 (dată până la care se vor efectua plățile aferente lunilor octombrie și noiembrie 2016) și fixarea zilei gaziere de 12 noiembrie 2016 ca ultimă zi de livrare a gazelor naturale, fără garantarea plății sau plata în avans".

ELCEN este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

EY: Piața de fuziuni și achiziții din România a scăzut cu aproape 50% în prima jumătate a anului 2016. Top 10 tranzacții în regiune CITEȘTE ȘI EY: Piața de fuziuni și achiziții din România a scăzut cu aproape 50% în prima jumătate a anului 2016. Top 10 tranzacții în regiune

RADET a intrat în insolvență pe 5 octombrie, iar ELCEN – a doua zi, pe 6 octombrie.

La judecarea cererii de intrare în insolvență a companiei, reprezentanții ELCEN au arătat că "motivul principal care a condus la apariția stării de insolvență se datorează blocajului financiar înregistrat de ELCEN în relația cu debitoarea RADET București, care nu dispune de fonduri  suficiente pentru achitarea debitului restant". Datoriile totale, inclusiv cele istorice, ale RADET către ELCEN se ridică la circa 3,6 miliarde lei. În prezent, ELCEN datorează Romgaz peste 300 milioane lei.

Romgaz a amenințat în nenumărate rânduri că va opri furnizarea de gaze către ELCEN din cauza datoriilor neplătite, dar nu a făcut-o niciodată până în prezent. Pe de altă parte, Transgaz a dat în judecată în vară ELCEN pentru facturi neplătite aferente serviciului de transport al gazelor, iar distribuitorul Distrigaz Sud Rețele a limitat luna trecută debitul de gaze naturale către ELCEN, din cauza neachitării serviciului de distribuție, și a poprit conturile producătorului de energie termică. Ulterior, cele două companii au ajuns la o înțelegere pentru plata eșalonată a datoriilor, poprirea a fost ridicată și situația a revenit la normal.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
elcen
radet
caldura
apa calda
primaria capitalei
pmb
insolventa