Scăderea cererii, gazele rusești ieftine și suprataxarea au contribuit la scăderea cu 27% a profitului Romgaz

Scăderea cererii, gazele rusești ieftine și suprataxarea au contribuit la scăderea cu 27% a profitului Romgaz
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 nov 2016

Ieftinirea gazelor din import, suprataxarea producției interne de gaze, diminuarea drastică a cererii din partea consumatorilor industriali, legislația neclară privind constituirea stocurilor minime obligatorii de gaze și condițiile meteo se numără printre factorii scăderii cu 26,8% a profitului net al Romgaz în primele 9 luni din 2016, la 713,7 milioane lei, pe fondul reducerii cu peste 18% a cifrei totale de afaceri, la 2,4 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Vânzările de gaze au fost afectate semnificativ de condițiile meteorologice, diminuarea drastică a cererii de gaze în sectoarele cheie, cadrul de reglementare imprecis pentru constituirea stocurilor minime de gaze, competiția cu sursa din import, cadrul fiscal nefavorabil competiției pe piața gazelor naturale", se arată în raportul Romgaz pentru perioada ianuarie-septembrie 2016.

Producătorul de gaze controlat de statul român cu peste 70% din acțiuni menționează că cifra de afaceri realizată din vânzarea gazelor naturale din producția internă a fost mai mică în perioada analizată, comparativ cu perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2015, cu 493,5 milioane lei (-20,7%), ca urmare a diminuării cererii de gaze naturale pe piața internă.

Tranzacții de tip deal de aproape 4 milioane euro pe titurile Romgaz și OMV Petrom CITEȘTE ȘI Tranzacții de tip deal de aproape 4 milioane euro pe titurile Romgaz și OMV Petrom

"Pe fondul scăderii dramatice a prețului internațional al gazului natural (-25%) față de începutul anului, marjele obținute de Romgaz au rămas bune", precizează compania. Astfel, față de primele 9 luni din 2015, marja de profit net a Romgaz scăzut doar marginal, de la 33,3% la 29,7%.

Producția de gaze a Romgaz a scăzut semnificativ comparativ cu ianuarie-septembrie 2015, respectiv cu peste 26%, la 3,03 miliarde metri cubi. Coroborată cu scăderea prețurilor de vânzare pe piața liberă și cu înghețarea prețului pentru gazele destinate consumatorilor casnici și CET-urilor, reducerea producției a dus la diminuarea amplă, cu peste 30%, a redevențelor plătite de Romgaz, la 156,4 milioane lei.

"Cifra de afaceri, profitul și ceilalți indicatori calculați pe baza acestora s-au stabilit pe baza valorii estimate a contravalorii gazelor naturale livrate în perioada mai – septembrie, aceasta deoarece pe aceste luni nu a fost finalizat bilanțul de gaze, ca urmare a lipsei de claritate a reglementărilor privind livrarea de gaze către consumatorii casnici și asimilați", subliniază Romgaz.

Volumul de gaze importat de Romgaz și revândut pe piața internă s-a triplat în primele 9 luni din 2016, la 6,8 milioane mc, ca și veniturile din această activitate, care au crescut de la 3,19 la 10,88 milioane lei.

Guvernul pregătește un mega-program suplimentar de bani pentru primari, angajații care se vor ocupa și de acesta vor primi 75% în plus la salariu CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește un mega-program suplimentar de bani pentru primari, angajații care se vor ocupa și de acesta vor primi 75% în plus la salariu

Pentru primele nouă luni acest an, Romgaz și-a programat investiții de 756,5 milioane lei, din care a  realizat doar 380 milioane lei, adică doar jumătate din nivelul propus.

"Nerealizările valorice înregistrate la sfârșitul trimestrului 3 sunt datorate, în principal, întârzierilor înregistrate în procesele de achiziții publice, din cauza schimbării cadrului legislativ, întreruperilor înregistrate în promovarea spre achiziție a execuției lucrărilor de foraj, motivate de interpretările legislației privind finanțarea execuției unor lucrări de amenajări pe drumuri publice, situate pe traseul ce asigură accesul la forajul sondelor, amânării unor lucrări de foraj de exploatare din cauza scăderii rentabilității anumitor proiecte, evaluării suplimentare a comercialității proiectelor din Marea Neagră și dificultăților în obținerea permiselor pentru executarea unor lucrări de dezvoltare", explică Romgaz.

Alături de OMV Petrom, Romgaz concentrează aproape toată producția de gaze naturale a României.

După ce s-au gândit să aibă propria armată, parlamentarii vor un Panteon de 20 milioane euro, pentru \ CITEȘTE ȘI După ce s-au gândit să aibă propria armată, parlamentarii vor un Panteon de 20 milioane euro, pentru "dezvoltarea poporului prin omagierea personalităților"

Încă din primăvară, șeful ANRE, Niculae Havrileț, declara că suprataxarea producătorilor români de gaze naturale, prin impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gaze, care nu se aplică și importurilor de gaze, nu se mai justifică, din moment ce prețurile se află într-un proces de scădere rapidă pe piețele internaționale, iar faptul că impozitul se aplică la un tarif de referință de 72 lei/MWh, deși tendința este de reducere a cotațiilor sub acest nivel, împiedică reducerea prețurilor pe piața liberă engros din România. Cheltuielile Romgaz cu acest impozit au scăzut cu 22% în primele 9 luni ale anului, la 203,9 milioane lei.

De altfel, într-un document guvernamental prezentat de Profit.ro în mai, se sugera că impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute de producătorii de gaze ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale va fi eliminat la finalul acestui an, ca și impozitul de 0,5% pe veniturile obținute din extracția țițeiului brut, a cărbunelui, a minereurilor metalifere, a minereurilor de uraniu și toriu, precum și din exploatarea forestieră.

În primele 10 luni ale anului, prețul mediu al gazelor importate în UE din state terțe a scăzut cu peste 30%, potrivit datelor compilate de Banca Mondială și prezentate de ycharts.com. Datele INS arată că importurile de gaze ale României s-au triplat în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015, de la 67,1 la 222,4 mii tone echivalent petrol.

Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a declarat recent că importurile de gaze naturale din Rusia acoperă în acest an între 8 și 9% din consumul României, față de 2,4% anul trecut, și vor acoperi în această iarnă 40% din consumul național, din cauză că furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import, care au fost mai ieftine decât cele interne.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
pret gaze naturale
gaze naturale rusia
importuri gaze naturale
gaze rusesti
gazprom
omv petrom
profit romgaz