Schimbări majore la Petrotel Lukoil: raportează profit pe 2015, revocă CA-ul și trece la administrare dualistă

Schimbări majore la Petrotel Lukoil: raportează profit pe 2015, revocă CA-ul și trece la administrare dualistă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 apr 2016

Rafinăria Petrotel Ploiești, controlată de grupul rus Lukoil, a raportat pe 2015 un profit net de 15,13 milioane lei, după ce, de-a lungul anilor, a acumulat pierderi totale de peste 3,4 miliarde lei și a ajuns subiectul unui dosar penal cu acuzații de evaziune fiscală, spălare de bani și folosire cu rea-credință a creditului companiei, prejudiciul fiind estimat la peste 1,7 miliarde euro. Vicepreședintele grupului-mamă Lukoil, germanul Thomas Mueller, și-a dat demisia din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Petrotel, iar acționarii vor să-i revoce din funcții pe ceilalți membri ai CA-ului și să treacă la sistemul dualist de administrare a societății.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Petrotel Lukoil a terminat anul trecut cu un profit de 15,13 milioane lei, se arată într-un convocator de marți al AGA Petrotel Lukoil, programată să aibă loc pe 20 mai. Din această sumă, 5% s-a repartizat la rezervele legale, iar restul este destinat acoperirii pierderilor din exercițiile financiare anterioare, pierderi care, la finalul lui 2015, se ridicau la peste 3,4 miliarde lei. Potrivit Legii societăților comerciale, companiile cu profit trebuie să preia din câștiguri, în fiecare an, cel puțin 5% pentru formarea unui fond de rezervă, până ce acesta atinge minimum a cincea parte din capitalul social.

Datele disponibile ale Ministerului Finanțelor Publice arată că, doar în perioada 2008-2014 inclusiv, Petrotel Lukoil a raportat pierderi cumulate de peste 2,2 miliarde lei.

Un schimb cu titluri de stat și o tranzacție deal cu acțiuni OMV Petrom ridică rulajul de la BVB peste 10 milioane euro CITEȘTE ȘI Un schimb cu titluri de stat și o tranzacție deal cu acțiuni OMV Petrom ridică rulajul de la BVB peste 10 milioane euro

Potrivit documentului citat, vicepreședintele grupului-mamă Lukoil, responsabil cu activitatea de rafinare, germanul Thomas Mueller, și-a dat demisia din funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Petrotel Ploiești.

De asemenea, se vrea revocarea din funcții a administratorilor Ivan Odnolko, vicepreședintele CA-ului, Andrey Bogdanov, Andrey Andreev și Andrei Rață. Doi dintre aceștia, Andrey Bogdanov, care este și directorul general al rafinăriei, și Andrei Rață, sunt urmăriți penal în dosarul penal Petrotel Lukoil, aflat pe rolul Tribunalului Prahova.

Revocarea CA-ului Petrotel Lukoil se face în vederea trecerii de la sistemul unitar la cel dualist de administrare a societății. Astfel, potrivit ordinii de zi a AGA Petrotel Lukoil din 20 mai, compania va avea un Consiliu de Supraveghere format din 3 membri, pentru pozițiile respective fiind propuși Vadim Vorobiev, vicepreședintele grupului Lukoil responsabil cu vânzările de produse petroliere, Ivan Odnolko și Andrey Andreev.

Convocatorul AGA a fost publicat a doua zi după ce Tribunalul Prahova a dispus începerea judecății în dosarul în care Petrotel Lukoil și cinci membri ai conducerii rafinăriei au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni economice, după ce, anterior, instanța constatase în două rânduri existența unor neregularități în rechizitoriul întocmit de procurori, potrivit news.ro.

Erste caută agenție media pentru Europa Centrală și de Est. Contul scos la licitație: 40 mil. euro pe an CITEȘTE ȘI Erste caută agenție media pentru Europa Centrală și de Est. Contul scos la licitație: 40 mil. euro pe an

Joia trecută, prim-vicepreședintele grupului Lukoil, Vladimir Nekrasov, s-a întâlnit la București cu ministrul român al Energiei, Victor Grigorescu. Într-un comunicat emis de ruși a doua zi după întâlnire se arăta că, în cadrul întrevederii, s-a exprimat ideea că Ministerul Energiei încearcă să creeze condiții de business egale și nediscriminatorii pentru toți jucătorii din piața de energie, inclusiv Lukoil, iar compania, la rândul ei, intenționează să-și mențină politica activă de investiții, pentru continuarea dezvoltării dinamice, de natură să asigure plăți constante la bugetul de stat al României.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii ploieșteni, prin achiziții de materie primă prin intermediul unor societăți din grup la prețuri ridicate și vânzarea de produse finite la prețuri sub cele de cost, Petrotel Lukoil ar fi externalizat profituri atât către firme din grup, cât și către societății offshore, pentru a nu raporta profit în România și a nu achita impozit pe profit către bugetul de stat.

În plus, această politică de prețuri ar fi decapitalizat compania, creând nevoia de credite contractate de la acționarul majoritar, Lukoil Europe Holdings, cu dobânzi mari, rambursările acestor credite "fiind o formă de transfer și externalizare a lichidităților" Petrotel către acționarul majoritar Lukoil Europe Holdings, după exprimarea din rechizitoriu.

Rafinăria Petrotel Lukoil a fost privatizată în anul 1998. Ultimele date disponibile de la Registrul Comerțului arată că subsidiara olandeză a grupului rus, Lukoil Europe Holdings, inculpată în dosarul penal de la Tribunalul Prahova, controlează Petrotel cu 97,6%% din acțiuni. 

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
petrotel
petrotel ploiesti
rafinaria petrotel
petrotel lukoil
dosarul penal petrotel lukoil
scandalul petrotel lukoil