Statul vrea o nouă entitate care să gestioneze apa grea pentru centrala Cernavodă, după falimentul RAAN

Statul vrea o nouă entitate care să gestioneze apa grea pentru centrala Cernavodă, după falimentul RAAN
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 feb 2017

Guvernul își propune să înființeze o nouă entitate care să se ocupe de managementul apei grele necesare centralei nucleare de la Cernavodă, după intrarea în faliment a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin, dar și să investească în deschiderea de noi perimetre de exploatare de minereu de uraniu pentru Compania Națională a Uraniului (CNU), precum și în eficientizarea uzinei de prelucrare și rafinare a uraniului de la Feldioara din cadrul CNU, pentru menținerea ciclului nuclear integrat complet de care dispune încă România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, într-un document programatic guvernamental recent este prevăzută ca măsură "înființarea entității pentru managementul apei grele, apă grea necesara a fi asigurată pe toată durata de operare a reactoarelor 1-4 Cernavodă și pentru prima încărcătură aferenta unităților 3 și 4 Cernavodă".

În document se precizează că asigurarea primei încărcături de apă grea pentru reactoarele 3 și 4 care ar urma să fie construite la centrala nucleară de la Cernavodă reprezintă "aportul de capital în natură al statului român la constituirea companiei care are drept scop finalizarea unităților 3 și 4 Cernavodă".

Pregătire pentru schimbarea conducerii liberale a Vămii ? Șeful ANAF caută vinovatul pentru creșterea traficului ilicit cu țigarete CITEȘTE ȘI Pregătire pentru schimbarea conducerii liberale a Vămii ? Șeful ANAF caută vinovatul pentru creșterea traficului ilicit cu țigarete

Aceeași sursă arată că statul își mai propune și eficientizarea activității de exploatare, prelucrare și rafinare a uraniului din cadrul CNU, companie aflată într-o situație financiară extrem de dificilă, prin investiții în deschiderea de perimetre miniere noi de exploatare, dar și în modernizarea uzinei Feldioara a CNU.

Scopul este "creșterea competivității produselor CNU utile fabricării combustibilului nuclear necesar funcționării unităților 1-4 Cernavodă, realizându-se astfel obiectivul strategic de asigurare a independenței energetice".

Într-un document programatic similar din urmă cu circa un an, elaborat de fostul Guvern tehnocrat Cioloș înainte de falimentul RAAN, obiectivul propus era "realizarea lucrărilor de investiții la uzina de apă grea" Romag Prod din cadrul RAAN, respectiv reabilitarea și modernizarea instalațiilor acesteia, pentru creșterea siguranței în exploatare, reducerea consumurilor proprii și respectarea legislației de mediu.

DOCUMENT Fiscul prezintă noua procedură de înregistrare în scopuri de TVA, în locul Formularului 088 CITEȘTE ȘI DOCUMENT Fiscul prezintă noua procedură de înregistrare în scopuri de TVA, în locul Formularului 088

Producția de apă grea a uzinei fusese însă oprită încă din vara lui 2015, iar RAAN a intrat în faliment în ianuarie 2016. Regia se afla în insolvență încă din 2013. Stocul de apă grea al Romag Prod a fost transferat juridic în patrimoniul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), dar este depozitat în continuare pe platforma uzinei din Drobeta Turnu Severin.

La rândul său, CNU se află într-o situație financiară extrem de dificilă.

Decizia privind construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, în parteneriat cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation, a fost lăsată de fostul executiv Cioloș în responsabilitatea noului guvern, în condițiile în care negocierile dintre statul român și compania din China aveau ca termen-limită data de 20 decembrie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa grea
uraniu
centrala nucleara cernavoda
nuclearelectrica
raan
cnu
romag prod
reactoarele 3 si 4 cernavoda