Tranzacția de un miliard de dolari dintre Romgaz și Exxon va fi finalizată în trimestrul 2. Compania română avertizează însă: Există riscul imposibilității recuperării investiției!

Tranzacția de un miliard de dolari dintre Romgaz și Exxon va fi finalizată în trimestrul 2. Compania română avertizează însă: Există riscul imposibilității recuperării investiției!
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 mar 2022

Tranzacția de peste un miliard de dolari dintre Romgaz și ExxonMobil, prin care compania română va prelua acțiunile deținute de Exxon în proiectul Neptun Deep, va fi finalizată în trimestrul al doilea, în cazul în care va fi aprobată de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) convocată pentru 28 aprilie. Romgaz atrage atenția acționarilor, printre care majoritar este statul român, cu 70%, că, în cazul în care Legea offshore nu va fi modificată, există riscul „imposibilității recuperării sumelor investite de companie în achiziția participării în perimetrul Neptun Deep”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

„Neadoptarea deciziei finale de investiție în cazul proiectului Neptun Deep poate conduce la întârzierea sau chiar imposibilitatea recuperării sumelor investite de Romgaz în achiziția participării în perimetrul Neptun Deep. De exemplu, există riscul ca, în lipsa modificării cadrului legal existent aplicabil proiectelor offshore, viitorul partener al Romgaz (OMV Petrom - n.r.) să nu adopte decizia finală de investiție”, se precizează într-un raport adresat acționarilor și analizat de Profit.ro.

Potrivit raportului, contractul de achiziție a participației dintre Romgaz și Exxon „conține prevederi referitoare la transferul rolului de Operator și tranziția serviciilor etc. de la EMEPRL către OMV Petrom că Operator în conformitate cu Acordul de Operare în Comun pentru perimetrul Neptun Deep”.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi

În prezent, OMV Petrom S.A. și ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) dețin, fiecare, 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică (Zona de Apă Adâncă) a perimetrului Neptun, în timp ce pentru zona vestică (Zona de Mică Adâncime), toate drepturile dobândite și obligațiile asumate sunt deținute de OMV Petrom S.A. Acordul Petrolier este valabil până în noiembrie 2045. EMEPRL este operator în cadrul Zonei de Apă Adâncă. OMV Petrom este operatorul în cadrul Zonei de Mică Adâncime.

Conducerea executivă a Romgaz mai informează acționarii asupra mai multor riscuri ale tranzacției.

Unul ar putea explica motivele pentru care, deși tranzacția fusese aprobată în AGEA, este nevoie de un nou vot.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune

De la data de 10 decembrie 2021, când a avut loc ședința AGEA, și până la cea de 18 martie 2022, „părțile au negociat ajustarea unor clauze din contract, în special în sensul acoperirii în favoarea Romgaz a unor riscuri fiscale (ex: taxa pe valoarea adaugată care ar putea fi aplicabila tranzacției în Bahamas)”.

În plus, ulterior aprobării AGEA, din dată de 24 februarie 2022, Bahamas (unde este înregistrată compania Exxon care deține participația în Neptun Deep) a fost adăugată pe “lista gri” fiscală a Uniunii Europene, fiind astfel considerată o juristicție care nu este total cooperantă din punct de vedere fiscal.

„Acest lucru însemna că, în viitor, va exista o monitorizare continuă asupra aspectelor semnalate că fiind neconforme la nivelul juristiciției Bahmas, însă, la acest moment, nu există sancțiuni impuse acestei jurisdicții sau entităților care desfășoară afaceri în/prin Bahamas”, precizează Romgaz.

Totodată, referitor la alte riscuri implicate de tranzacție, compania susține că orice rată de distribuire a dividendelor superioară procentului de 50% va afecta în mod negativ fluxul de numerar disponibil și implicit capacitatea de investiții a Romgaz.

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilor

Raportul se referă și la riscul de finanțare, care va afecta investițiile în alte proiecte: „În contextul în care mai mult de 50% din planul de investiții este așteptat să fie finanțat din surse externe, inclusiv pentru finanțarea proiectului Neptun Deep, bonitatea financiară a Romgaz va trebui să fie la un nivel acceptabil astfel încât accesul la finanțări să fie rapid și eficient. Este astfel necesară o alocare optimă a capitalului pentru a putea îndeplini indicatorii negociați cu băncile creditoare, fiind posibilă restricționarea ROMGAZ în a investi în alte proiecte, în afară celor incluse în planul de afaceri.

Conducerea executivă a companiei susține că, „în cazul neasigurării, în termen, a împrumuturilor necesare finanțării investițiilor în proiectul Neptun Deep, ar trebui identificate soluții alternative de finanțare”.

Politica ecologistă a UE este un alt risc la care face trimitere documentul: „Impunerea unor taxe suplimentare de către UE/CE în sectorul gazelor naturale, că parte a taxonomiei ar putea avea un impact semnificativ, caz în care Romgaz are nevoie de investiții suplimentare pentru eliminarea emisiilor în câmpurile de producție pentru a evita o taxare suplimentară a activității de producție”.

Prețurile gazelor naturale și energiei electrice ar trebui să fie la un nivel suficient de ridicat pentru a putea îndeplini fluxurile de numerar prognozate și în același timp să fie competitive, astfel încât să atragă cumpărători și să limiteze importurile potențial mai ieftine. Parțial, orice creștere a prețurilor gazelor naturale este contracarată de creșterea costurilor cu redevență și impozitul pe veniturile suplimentare, care se calculează pe baza prețurilor de referință, respectiv a prețurilor de vânzare.

Compania cere totodată și stabilizarea cadrului legislativ, necesară pentru a putea crește gradul de încredere în proiecțiile financiare.

Remunerație exorbitantă, dezvăluită. Cât câștigă CEO-ul celei mai importante companii petroliere din România, OMV Petrom CITEȘTE ȘI Remunerație exorbitantă, dezvăluită. Cât câștigă CEO-ul celei mai importante companii petroliere din România, OMV Petrom

Pe lângă riscul valutar și cel al inflației, conducerea executivă a Romgaz susține că extrem de important este și riscul de neîncasare: „O proporție considerabilă a vânzărilor Romgaz este aferentă companiilor care asigura, printre altele, agentul termic necesar încălzirii populației. În contextul în care o parte semnificativă a prețului energiei termice este subvenționat de primarii, clienții Romgaz se confruntă cu dificultăți în încasarea propriilor creanțe, ceea ce generează blocaje financiare ce pot face imposibilă plata datoriilor către Romgaz”.

Un alt risc al tranzacției este cel generat de întârzierile în procedurile de achiziție sectorială.

„Cu toate că legislația privind achizițiile sectoriale (Legea nr. 99/2016) are că scop transparentizarea procesului de atribuire a contractelor și acordarea de șanse egale tuturor potențialilor ofertanți, în practică, aplicarea acesteia conduce la numeroase întârzieri, pune numeroase piedici în încheierea contractelor de lucrări și produce la blocaje în derularea contractelor în condițiile apariției de situații neprevăzute la momentul întocmirii documentației de atribuire și care sunt în afara controlului Romgaz”, explică documentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzacție
romgaz
exxon
riscuri
aga