ULTIMA ORĂ Tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice au fost majorate cu până la peste 25%

ULTIMA ORĂ Tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice au fost majorate cu până la peste 25%
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 mar 2022

Tarifele reglementate de distribuție a energiei electrice, practicate de operatorii concesionari de profil și care intră în prețul final plătit de consumatori pe facturi, au fost majorate cu până la peste 25%, de la 1 aprilie, de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Creșterea a fost decisă pentru a reflecta o parte din scumpirea galopantă din ultimele luni a electricității pe care distribuitorii trebuie să o cumpere de pe piețele angro pentru a-și acoperi consumul propriu tehnologic (CPT).

De asemenea interesant: Creșterea tarifelor de distribuție va fi resimțită de populație și firme, dar nu cel puțin până în primăvara viitoare, prețurile finale facturate la curent electric (cu toate tarifele și taxele incluse) fiind plafonate până atunci la maximum 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici cu consum mediu lunar de cel mult 100 KWh în 2021, maximum 0,8 lei/kWh în cazul clienților casnici cu consum mediu lunar între 100 kWh și 300 KWh inclusiv anul trecut și maximum 1 leu/kWh în cazul clienților noncasnici, cu excepția celor mai mari consumatori industriali precum Alro Slatina sau Liberty Galați.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Majorarea decisă de ANRE transpune în legislația secundară prevederile referitoare la distribuitori din recenta ordonanță de urgență a Guvernului privind măsurile de contracarare a scumpirilor la energie și gaze care vor intra în vigoare de la 1 aprilie.

"(1) Pentru acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului propriu tehnologic, respectiv consumului tehnologic, generate de creșterea prețurilor pe piața angro peste valoarea luată în considerare de autoritatea de reglementare la calculul tarifelor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale din anul 2021, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei modifică tarifele reglementate, cu aplicabilitate începând cu data de 1 aprilie 2022.(2) Tarifele rezultate ca urmare a aplicării prevederilor alin. (1) nu se modifică în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023", stipulează OUG menționată.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

În Monitorul Oficial au fost publicate deocamdată ordinele ANRE de majorare a tarifelor de distribuție pentru 4 dintre cei 8 distribuitori din România.

Astfel, în cazul operatorului Distribuție Energie Electrică România (DEER), tariful de distribuție la joasă tensiune a fost majorat cu 24,6%, la 175,26 lei/MWh, pentru zona de rețea Muntenia Nord, cu 17,87%, la 144,73 lei/MWh, pentru zona de rețea Transilvania Nord, și cu 25%, la 158,84 lei/MWh, pentru zona de rețea Transilvania Sud.

Fondul de pensii BRD a cumpărat acțiuni la distribuitorul Aquila și a vândut toate titlurile deținute la SIF Banat- Crișana și Transilvania Investments Alliance CITEȘTE ȘI Fondul de pensii BRD a cumpărat acțiuni la distribuitorul Aquila și a vândut toate titlurile deținute la SIF Banat- Crișana și Transilvania Investments Alliance

La Distribuție Energie Oltenia, majorarea este de 20,6%, la 171,73 lei/MWh.

Tariful de distribuție la joasă tensiune a fost majorat cu 25,6%, la 147,89 lei/MWh, în cazul E-Distribuție Banat, și cu 22,03%, la 173,28 lei/MWh, la E-Distribuție Dobrogea.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
tarife reglementate distributie energie
plafonare preturi energie
costuri achizitii energie consum propriu tehnologic