O echipă de cercetători de la UVA Health (University of Virginia) propune testarea clinică a unor medicamente utilizate frecvent în tratarea HIV, despre care s-a constatat că sunt corelate cu o reducere semnificativă a riscului de Alzheimer. Rezultatele au potențialul de a transforma strategiile de prevenție pentru această afecțiune neurodegenerativă, pentru care opțiunile de tratament sunt încă limitate.
Echipa de cercetători a identificat anterior un posibil mecanism prin care aceste medicamente, numite NRTI, ar putea preveni boala Alzheimer.
Această descoperire promițătoare i-a determinat să analizeze două dintre cele mai mari baze de date de asigurări de sănătate din Statele Unite, pentru a evalua riscul de Alzheimer în rândul pacienților cărora li s-au prescris aceste medicamente.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Cercetătorii au constatat că riscul de a dezvolta Alzheimer a scăzut cu 6-13% pentru fiecare an în care pacienții au luat aceste medicamente.

„Se estimează că peste 10 milioane de oameni din întreaga lume dezvoltă boala Alzheimer anual. Rezultatele noastre sugerează că administrarea acestor medicamente ar putea preveni aproximativ 1 milion de cazuri noi de boală Alzheimer în fiecare an”, a declarat dr. Jayakrishna Ambati, care a condus studiul, citat într-un comunicat. El este directorul Centrului Advanced Vision Science și profesor în cadrul Departamentului de Oftalmologie al Facultății de Medicină de la UVA.
Prevenirea bolii Alzheimer
Inhibitorii NRTI (inhibitori nucleozidici/nucleotidici de reverstranscriptază) sunt o clasă esențială de medicamente antiretrovirale utilizate în tratamentul infecției cu HIV și sunt utilizați pentru a preveni replicarea virusului imunodeficienței umane (HIV) în organism.
Echipa de la UVA a descoperit anterior că aceste medicamente pot preveni și activarea inflamazomilor, componente importante ale sistemului imunitar.
Aceste proteine au fost implicate în dezvoltarea bolii Alzheimer, de aceea echipa și-a propus să afle dacă pacienții care iau medicamente care blochează inflamazomii au un risc mai mic de a dezvolta Alzheimer.
Pentru a verifica această ipoteză, cercetătorii au analizat informații acumulate pe o perioadă de 24 de ani în baza de date a Administrației Veteranilor din Statele Unite - compusă predominant din bărbați - și date colectate pe parcursul a 14 ani din baza MarketScan, care cuprinde pacienți cu asigurări private și oferă o imagine mai reprezentativă a populației generale.
Echipa a selectat pacienți cu vârsta de cel puțin 50 de ani care luau medicamente pentru HIV sau hepatita B, o altă boală tratată cu NRTI, și au exclus pacienții care aveau deja un diagnostic de Alzheimer.
În total, cercetătorii au identificat peste 270.000 de pacienți care îndeplineau criteriile studiului și au analizat câți dintre aceștia au dezvoltat, ulterior, boala Alzheimer.
Chiar și după ajustarea factorilor care ar fi putut influența rezultatele, cum ar fi existența altor afecțiuni medicale, cercetătorii au concluzionat că reducerea riscului de Alzheimer în rândul pacienților care luau NRTI a fost „semnificativă și substanțială”.
Totodată, cercetătorii notează în concluziile lor, publicate recent în revista Alzheimer’s & Dementia, că pacienții care luau alte tipuri de medicamente împotriva HIV nu au prezentat aceeași reducere a riscului de Alzheimer ca cei tratați cu NRTI.
Pe baza acestor date, echipa consideră că este justificată testarea clinică a NRTI pentru a stabili dacă aceste medicamente pot preveni boala Alzheimer.
Cercetătorii au dezvoltat și un nou medicament care blochează inflamazomii, numit K9, care este o versiune mai sigură și mai eficientă a NRTI.
„Acest medicament se află deja în studii clinice pentru alte boli și intenționăm să îl testăm și pentru Alzheimer”, a precizat dr. Ambati.
Dacă rezultatele se confirmă, beneficiile ar putea fi uriașe, având în vedere creșterea dramatică a cazurilor de Alzheimer.
Aproape 7 milioane de americani trăiesc în prezent cu această boală, dar se estimează că numărul va ajunge la 13 milioane până în 2050.
Costurile anuale estimate pentru îngrijirea persoanelor cu Alzheimer și alte forme de demență ar putea crește de la 360 de miliarde de dolari la aproape 1 trilion, potrivit Asociației Alzheimer.