Companie listată la bursă, Farmaceutica Remedia a dat pentru 2024 statului o sumă aproape dublă față de cea care a revenit acționarilor. Aparenta anomalie este consecința unei forfecări între introducerea impozitului pe cifra de afaceri și menținerea unor marje nerevizuite din anul 2009. “Problema riscă să devină critică”, spune acționarul majoritar.
Farmaceutica Remedia (RMAH) face în acest an o repartizare de cash de 3,78 milioane lei către acționari, nivel de distribuție mai redus către acționari decât în anii precedenți. Compania a obținut un profit net de 5,87 milioane lei, mai mic decât în exercițiul financiar precedent, deși operațional a performat mai bine.
Erodarea vine în contextul introducerii impozitului minim pe cifra de afaceri care a făcut ca societatea să vireze la bugetul statului 7,13 milioane lei, mai mult decât întregul profit net și un nivel aproape dublu față de totalul dividendelor.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Noul sistem de impunere lovește în companiile care operează cu marje mici. Valentin-Norbert Țăruș, președinte al Consiliului de Administrație și acționar majoritar, caracterizează Farmaceutica Remedia drept o companie care, cu 230 de angajați, cumpără produse în valoare de 150 milioane euro și vinde produse în valoare de 150 milioane euro.
Totul într-o piață unde, atât la distribuția de medicamente, cât și la vânzările din farmacii, marjele sunt infime. “Marjele sunt aceleași din 2009”, spune șeful boardului care este rezident în Austria. “La cum merge, cu ele nerevizuite, problema riscă să devină critică”, afirmă acesta într-o discuție cu Profit.ro.

Se uită către piața de profil din România și lansează propriul său avertisment: “Activitatea din farma devine din ce în ce mai puțin sustenabilă. Există dereglări la nivel național.”
Farmaceutica Remedia a avut presiuni pe costuri din zona chiriilor, a carburanților, a forței de muncă. Acesta este contextul în care, în 2024, compania a închis depozitele din Brașov și Iași pentru eficientizarea operațională.

Preocuparea este pentru deschiderea unor noi segmente de activitate, cu valoare adăugată mai mare și care să compenseze marjele mici ale sectorului de distribuție de medicamente. “Evaluăm și alte direcții de investit”, spune Țăruș, care deține pachetul de control de 81,53% din titluri. “Încercăm sfere cu rentabilitate mai mare de 2%.”
Noi orizonturi pentru marje mai mari
În acest sens, în anul 2022, Farmaceutica Remedia a cumpărat un pachet de 50% din acțiunile societății de transport Pharma Expert Spedition, cu o cifra de afaceri de aproximativ 9 milioane lei și care acționează în zona Ardealului.
Deși “nu performează încă”, această firmă de transport este văzută ca o extensie a activității de logistică a Remedia și a contractat recent un nou client, respectiv societatea Depomet Târgoviște.

Farmaceutica Remedia a investit, cu un procent de 24%, într-o clinică de recuperare din cel mai important oraș al Transilvaniei care timp de 5 ani consecutiv a fost numai pe profit. “Clujul în continuare bubuie”, este explicația președintelui Consiliului de Administrație.
Remedia mai este distribuitor și furnizor de servicii de mentenanță pentru roboții BD Rowa destinați farmaciilor, dar atacă și zona stocării de energie electrică.

O altă direcție unde Farmaceutica Remedia vizează obținerea unor marje mai mari este cea lansării unor noi produse. “Imunity Gold” este un supliment alimentar pe bază de polen, miere, turmeric și curcumă, care are țintă sporirea imunității. Acesta a obținut autorizare la comercializare de la autoritățile de resort din SUA și Germania. “Vrem să vindem acest produs și la export”, spune Țăruș.
Alte 2 produse sunt o mască de față pentru tenul acneic și un produs pentru o mai bună robustețe a părului. Acestea sunt obținute de producătorii români de la THS Organic din ingrediente naturale și vor fi comercializate de Farmaceutica Remedia.
“Lucrăm mai mult pentru stat decât pentru acționari”
Farmaceutica Remedia a avut în anul 2024 o marjă brută de 7,37%, comparabilă cu cea de 7,39% din 2023 și cea de 7,84% din 2022. “Activitatea operațională este foarte bine controlată și eficientizată de la an la an”, spune directorul financiar Elena Codreanu.
Aceasta a indicat acționarilor în AGA de bilanț să se uite la majorarea cu 19,56% a câștigului pretaxare EBITDA consolidat, la 16,38 milioane lei, de la 13,70 milioane euro, ca adevăratul indicator al performanței, singurul care stă în controlul companiei.

Pe de altă parte, profitul net depinde de cadrul fiscal și acesta a fost erodat de impozitul minim pe cifra de afaceri. Cristian Plocon, membru al boardului Remedia, caracterizează societatea drept “victimă colaterală” și spune că actuala structură de impozitare nu este una corectă pentru firmele din zona distribuției de medicamente care operează cu marje foarte reduse, de 2-2,5%, atât în România, cât și în alte țări din Uniunea Europeană.
El avertizează că deja din consumul pacienților dispar medicamente scumpe. “Statul mai mult încurcă decât ajută”, a afirmat el în AGA. Administratorul nu se așteaptă ca în acest an să fie o modificare a legislației fiscale pentru adresarea problemei. În demersurile anterioare obstacole au fost legate de faptul că s-ar face discriminări între sectoare sau că ar fi afectată concurența între firme.

Amintind suma de peste 7 milioane de lei încasată de Guvern la bugetul de stat, un acționar din Oradea a denunțat impozitul pe cifra de afaceri în AGA: “Este inacceptabil. Noi rămânem cu mult mai puțin ca profit.”
Nu este o voce singulară. “Noi angajații lucrăm mai mult pentru stat decât pentru acționari”, a afirmat în Adunare unul din cei 190 de salariați care este și deținător de acțiuni cu simbolul RMAH.

Elena Bătrânu, fost auditor financiar timp de 7 ani pentru companie, afirmă că statul a anulat și bonificațiile față de capitalurile proprie ce ar fi redus din impactul aplicării impozitului minim pe cifra de afaceri.
Bugetul aprobat de acționarii Farmaceutica Remedia pentru anul 2025 indică obținerea unui profit brut consolidat de 18,51 milioane lei, din care statul ar urma să ia 8,37 milioane lei, iar 10,13 milioane lei să rămână ca profit net.
Investiție într-un parc fotovoltaic
Același buget prevede obținerea unor venituri totale operaționale consolidate de 836,63 milioane lei, în timp ce costurile totale sunt estimate la 819,57 milioane lei.
Programul de investiții pentru anul în curs include un parc fotovoltaic. Pe segmentul de distribuție și logistică, suma alocată este de 6,12 milioane lei, din care 3,07 milioane lei merge pentru modernizarea depozitelor, aproximativ 505.000 de lei îl reprezintă investițiile în tehnologie și echipamente IT, segmentul roboților BD Rowa are direcționate 1,34 milioane lei și lucrările fotovoltaice sunt de 1,20 milioane lei.

La capitolul veștilor bune, lichiditatea curentă s-a ameliorat într-un domeniu farma altădată măcinat de întârzieri. “Clienții plătesc mai repede, ceea ce îmbunătățește fluxul de numerar”, spune directorul financiar Elena Codreanu, subliniind în fața acționarilor că dinamica este similară atât pe segmentul de distribuție, cât și pe cel al spitalelor.
Nu este o întâmplare sau numai o condiție de piață. Plocon din boardul Remedia afirmă că este și o disciplină impusă de zona de control credit, de unde se blochează livrările imediat în cazul incidentelor de plată. Compania constituie rezerve pentru că uneori apar întârzieri de la clienți și, pe de altă parte, producătorii își vor onorate plățile cât mai repede. “Încercăm să facem niște rezerve an de an.”