Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a declarat că sunt situații în care medici din mai multe specialități au eliberat și peste 100-200 de concedii medicale fiecare într-o singură zi.
''Concediile medicale - nu este finalizat raportul, încă se lucrează în teren. Prima parte a raportului a constat într-o analiză informatică și acum, acolo unde au fost identificate excepții și creșteri aberante ale numărului de concedii medicale, colegii de la Corpul de control verifică în teren situația. Tot ce pot să vă spun este că am identificat zeci de colegi care au eliberat mai multe concedii medicale, mai mult decât este posibil fizic într-o zi. Vorbim de situații în care au fost eliberate și peste 100-200 de concedii medicale într-o singură zi. Sunt din mai multe județe și nu este doar o specialitate implicată. Adică, nu mă refer doar la medicină de familie. Sunt și medici de alte specialități, din ambulatoriu de specialitate'', a afirmat ministrul, potrivit Agerpres.

El a spus că după finalizarea raportului Corpului de control privind concediile medicale se va interveni legislativ pentru limitarea și pentru schimbarea modului de acordare a anumitor concedii medicale, în special cele de ''boală obișnuită''.
''După ce avem toate cifrele și raportul final al Corpului de control, vom interveni legislativ pentru limitarea și pentru schimbarea modului de acordare a anumitor concedii medicale - și aici mă refer în special la acele din categoria 01, cu boală obișnuită, nu mă refer la cancer, AVC sau alte urgențe medico-chirurgicale sau boli cronice'', a susținut Alexandru Rogobete.
În ceea ce privește decontarea plăților CNAS către farmacii, ministrul a explicat că acestea se află la nivelul lunii martie.
''Situația plăților... Am discutat cu CNAS-ul de dimineață pe acest subiect. Situația plăților, în momentul de față, este la luna martie și sigur că vom încerca, în funcție de disponibilul financiar, să recuperăm aceste întârzieri. Sper eu până în septembrie să ajungem cât de cât la un nivel acceptabil'', a mai afirmat ministrul Sănătății.

Întârzierile în decontarea plăților CNAS către farmacii reprezintă un risc ''real'' pentru accesul pacienților la tratamente esențiale, afirmau, miercuri, reprezentanții farmaciștilor din România, ei susținând că întârzierile la plata medicamentelor compensate au atins cote 'îngrijorătoare', care afectează semnificativ capacitatea de aprovizionare și funcționare a farmaciilor.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a fost prezent la începerea lucrărilor la proiectul ''Construire și dotare Centru de oncologie și radioneurochirurgie stereotactică'', de la Spitalul Clinic de Urgență ''Bagdasar-Arseni''.