Banca Centrală Europeană lucrează pentru ieșirea din politica monetară ultra-relaxată, spune șeful Bundesbank

Banca Centrală Europeană lucrează pentru ieșirea din politica monetară ultra-relaxată, spune șeful Bundesbank

Sursa foto: Xxlphoto / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 iul 2017

Cu inflația din zona euro urcând confortabil peste 1%, Banca Centrală Europeană ia în calcul o reducere a stimulilor monetari. „Acest moment va veni, sperăm, și lucrăm la aceasta și, de asemenea discutăm despre asta”, spune Jens Weidmann, reprezentantul Germaniei la BCE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Investitorii se uită după orice semnal din partea Băncii Centrale Europene (BCE) că instituția ar putea diminua stimulii care constau în cumpărări masive de obligațiuni din piața secundară și dobânzi foarte scăzute, în condițiile în care chiar președintele autorității de politică monetară a zonei euro Mario Draghi a dat o inidcație în acest sens, determinând întărirea euro și majorarea randamentelor bondurilor guvernamentale europene.

În acest context vine declarația de ieri a președintelui Bundesbank, banca centrală a Germaniei, Jens Weideman care a răspuns afirmativ la o întrebare a presei privind perspectiva normalizării politicii monetare. „Acest moment va veni, sperăm, și lucrăm la aceasta și, de asemenea discutăm despre asta”, a declarat acesta pentru Reuters.

Euro, la maximul ultimelor două săptămâni față de dolar după comentariile președintelui BCE CITEȘTE ȘI Euro, la maximul ultimelor două săptămâni față de dolar după comentariile președintelui BCE

Rata inflației în zona euro ar urma să atingă ținta de 2% a BCE abia în 2019, însă, cum reperul unor scumpiri confortabil peste 1%, există țări ale zonei euro, în special din partea nordică a Europei, care pledează pentru o reducerii a largheței monetare a Băncii Centrale Europene. Weidemann, care este și membru în board-ul instituției cu sediul la Frankfurt, a afirmat că sunt discuții, chiar în contradictoriu, despre cât de expansivă trebuie să fie politica monetară având în vedere ținta de 2%.

În piață deja există așteptări că anul viitor BCE va încetini achizițiile sale de bonduri în valoare de 2,3 trilioane de euro și că această mișcare va fi urmată de decizii de ridicare a ratelor de dobândă. Menținerea dobânzilor mici de către BCE pentru euro a fost nepopulară în Germania atât la nivelul publicului, cât și a clasei politice, iar Weidmann a fost vocea de la BCE care s-a făcut ecoul acestui curent de idei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
bundesbank
euro
mario draghi
jens
weidmann
dobanzi
germania