Banca Monte dei Paschi di Siena devansează operațiunea de pe piață prin care vrea să acceseze 5 miliarde euro

Banca Monte dei Paschi di Siena devansează operațiunea de pe piață prin care vrea să acceseze 5 miliarde euro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 dec 2016

Ordinele pentru majorarea de capital a Băncii Monte dei Paschi di Siena vor fi preluate încă de luni, deși oferta era programată să înceapă joi pentru investitorii instituționali și miercuri pentru investitorii persoane fizice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cea mai veche instituție de credit din lume încă în activitate, Banca Monte dei Paschi di Siena începe operațiunea prin care vrea să-și majoreze cu 5 miliarde euro capitalul, astfel încât să corespundă cerințelor de capital ale Băncii Centrale Europene.

Ordinele de cumpărare vor fi preluate încă de luni, a anunțat astăzi banca, preluată de Bloomberg, după ce inițial operațiunea ar fi trebuit să înceapă joi pentru investitorii instituționali (65% din titlurile puse în vânzare) și miercuri pentru investitorii de retail (35% din pachetele de acțiuni care fac obiectul ofertei).

Emitentul nu a anunțat încă detaliile operațiunii de piață. Se știe, însă, că prețul final va fi determinat în funcție de participarea investitiorilor la ofertă și de rezultatul operațiunii de conversie a titlurilor de datorie în equity. Într-o înțelegere anterioară, deținătorii de bonduri își dăduseră acordul pemntru preschimbarea a unor obligațiuni corporative emise de bancă în valoare de 1,02 miliarde euro, în acțiuni.

Monte dei Paschi nu a obținut mai mult timp pentru strângerea banilor necesari recapitalizării. Acțiunile băncii, suspendate temporar CITEȘTE ȘI Monte dei Paschi nu a obținut mai mult timp pentru strângerea banilor necesari recapitalizării. Acțiunile băncii, suspendate temporar

Oferta de la Monte dei Paschi a fost anunțată de președintele care a preluat frâiele instituției de credit în septembrie, Marco Morelli, care a afirmat că mizează pe sprijinul pieței în eforturile sale de a curăța bilanțul băncii.

Un eventual eșec al recapitalizării băncii ar spulbera încercările de revigorare a industriei bancare italiene care poartă povara unor credite neperformante de 360 miliarde euro, notează Bloomberg. Dacă banca nu se va putea capitaliza utilizând capital privat din piața liberă, așteptările sunt că va recurge la ajutorul guvernului italian.

Un potop cum nu se vede decât o dată la 500 de ani

Monte dei Paschi este cea mai veche instituție de credit din lume ce încă este operațională. Aceasta a fost fondată în anul 1472 de municipalitatea orașului Siena, în contextul în care toate băncile private mari ale citadelei renumită pentru activitatea sa de creditare, intraseră în colaps în criza financiară din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Alcătuită pe norme prudențiale mai bine puse la punct, banca a a avut o anduranță uimitoare, trecând peste crize importante precum falimentul băncii Medici de la 1499, șocul financiar de la 1720, criza de la 1848 sau implozia creditului privat din 1929-1931.

Primele probleme ale băncii au devenit cunoscute de către piață în anul 2011. Reputatul analist de pe Wall Street James Grant, fondator al publicației Grant’s Interest Rate Observer, declara în 2012 într-un discurs ținut chiar la sediul Rezervei Federale Americane din New York că dimensiunea crizei financiare începută în 2008 este sublinată de faptul că o bancă de vechimea lui Monte dei Paschi di Siena este silită să-și vândă pentru prima oară în istorie propriile-i acțiuni pentru a se salva de faliment. "Am auzit cu toții de inundațiile care au loc o dată la 100 de ani. Se pare că acum avem un potop al datoriilor cum nu se vede decât o dată la 500 de ani", afirma atunci Grant.

viewscnt
Afla mai multe despre
monte dei paschi di siena
bce
banci
criza
james grant
fed
italia