Banca Transilvania semnează cumpărarea Bancpost și se apropie semnificativ de primul loc pe piața bancară

Banca Transilvania semnează cumpărarea Bancpost și se apropie semnificativ de primul loc pe piața bancară
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 24 nov 2017

Banca Transilvania, locul doi în piața bancară locală, semnează cumpărarea Bancpost și se apropie semnificativ de prima poziție în topul băncilor, după active, încă ocupată de Banca Comercială Română.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

 Profit.ro a anunțat din luna iulie că Banca Transilvania are prima șansă la preluarea Bancpost.

Astfel, Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a aprobat ieri perfectarea tranzacției pentru achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni (99,15%) deținut de către Eurobank Group în capitalul social al Bancpost, iar astăzi semnează contractul.

Schimbările aduse în 2017 Legii RCA pentru autoturisme CITEȘTE ȘI Schimbările aduse în 2017 Legii RCA pentru autoturisme

În urma tranzacției, Banca Transilvania s-ar apropia de cota de piață după active a liderului pieței. La finele anului trecut, BCR deținea 16,28% din activele sistemului bancar româneasc. Banca Transilvania avea o cotă de 13,15%, iar Bancpost, ocupanta locului 9 în piață după active, de 2,96%. Împreună, BT și Bancpost însumau active de 63,436 miliarde de lei (cotă de piață de 16,21%) la distanță de nici 400 milioane de lei de cele 64,068 miliarde de lei ale Băncii Comerciale Române. 

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În cadrul tranzacției, Banca Transilvania preia și participații în capitalul social al societăților din Grupul Eurobank din România, respectiv ERB Retail Services IFN SA și ERB Leasing IFN SA.

Banca Transilvania și Bancpost vor acționa că entități separate până la finalizarea tranzacției, urmând că doar după această dată să fie procesul de integrare a Bancpost în cadrul BT, inclusiv după îndeplinirea procedurilor legale și obținerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităților.

Avizele Băncii Naționale și Consiliului Concurenței sunt așteptate în următoarele luni.

În ianuarie, Eurobank a anunțat că a angajat HSBC și Mediobanca pentru a ajuta la găsirea unui ”partener strategic” pentru subsidiara din România Bancpost.

Pentru Bancpost a concurat și banca ungară OPT, dar care a bătut în retragere după ce a cumpărat Banca Românească.

Alți cumpărători interesați au fost fondurile americane de investiții J.C. Flowers și Varde.

Șeful celei mai mari bănci americane: Bitcoin e o fraudă. Bula se va sparge și va fi mai rău decât la criza lalelelor CITEȘTE ȘI Șeful celei mai mari bănci americane: Bitcoin e o fraudă. Bula se va sparge și va fi mai rău decât la criza lalelelor

Băncile mari din Grecia caută să își reducă expunerea externă și să își consolideze baza de capital, în cadrul acordului de susținere financiară convenit de autoritățile de la Atena cu creditorii internaționali.

Bancpost, cu active totale de 2,5 miliarde de euro, are o rețea de 147 de sucursale în România și peste 1 milion de clienți, fiind una dintre cele mai mari piețe ale Eurobank în afara Greciei.

Eurobank, a treia mare bancă din Grecia în funcție de active, mai este prezentă în Bulgaria, Serbia și Cipru.

În Romania, Eurobank controlează Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, precum și alte societăți financiare.

Banca Transilvania, cu o cotă de piață de peste 13% și active totale în valoare de 54,9 miliarde lei (11,9 miliarde de euro), este a doua banca din România. BT are peste 7.000 de angajați, 2.2 milioane de clienți și aproximativ 500 de unități.

Este prima bancă din România listată la Bursă de Valori București.

viewscnt
Afla mai multe despre
ngb
eurobank
bancpost
otp
banca romaneasca
preluare
tranzactie
banca transilvania
sei investment