Creditul pentru locuințe crește fără Prima Casă și cu darea în plată

Creditul pentru locuințe crește fără Prima Casă și cu darea în plată
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 24 sep 2016

Soldul creditului în lei pentru locuințe a crescut în august cu 860 milioane de lei față de iulie, potrivit datelor prezentate de Banca Națională a României. Evoluția vine în contextul în care cele mai multe bănci au epuizat și ultimii bani din plafoanele alocate programului Prima Casă. Pe de altă parte, în august băncile au început să reducă avansurile solicitate, după ce le-au crescut după adoptarea Legii privind dare în plată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Creditul pentru locuințe este la a șasea lună consecutivă de creștere din acest an. Soldul împrumuturilor  a crescut cu 456 de milioane de lei (+0,8% lună la lună), la 56,3 miliarde de lei, de două ori mai rapid decât dinamica întregistrată în iulie.

Rădulescu, BNR: Prima Casă trebuia să dispară anul acesta, dar a apărut Legea dării în plată CITEȘTE ȘI Rădulescu, BNR: Prima Casă trebuia să dispară anul acesta, dar a apărut Legea dării în plată

Soldul împrumuturilor în lei a continuat să crească, în termeni lunari, cu mult peste media din 2015, însă a păstrat tendința de scădere începută cu luna mai. Creșterea lunară a soldului a fost de 860 de milioane de lei în august, cu 3,7% sub avansul de 892 de milioane de lei înregistrat în iulie. Față de august 2015, creditul în lei a crescut cu 72%.

Creditul pentru locuințe crește fără Prima Casă și cu darea în plată

Creșterea consistentă a creditului ipotecar în lei pare remarcabilă în condițiile în care băncile au rămas fără mare parte din garanțiile aferente programului Prima Casă, care a avut o cerere mult mai ridicată în acest an decât în anii anteriori. Băncile au primit, la 1 iunie, garanții de încă 500 de milioane de lei, necesare pentru a acoperi solicitările de credit înregistrate deja. Este posibil ca o parte dintre aceste credite să fi fost acordate efectiv și în august, însă la jumătatea lunii iulie mai erau disponibile garanții de 28 de milioane de lei, după ce Finanțele au făcut o realocare între bănci, și au mai pus alte 10 milioane de lei într-un buffer. Încă 500 de milioane de lei trebuie să primească în curând băncile.

FMI cere din nou europenilor să ofere Greciei o reducere suplimentară a datoriei CITEȘTE ȘI FMI cere din nou europenilor să ofere Greciei o reducere suplimentară a datoriei

O parte din creșterea împrumuturilor în lei poate fi explicată de conversia creditelor în valută, indicator care nu este prezentat însă în statistica lunară a BNR.

Soldul împrumuturilor în valută a scăzut, în august, cu 403 milioane de lei, în condițiile în care băncile nu mai dau aproape deloc împrumuturi în valută. Această scădere vine din rambursările de credite, din  conversii, cum scriam mai sus, dar poate fi și efectul cesiunii unor credite. Tendința de scădere a creditului ipotecar în valută a început în 2013, când statul a trecut programul Prima Casă exclusiv pe lei, în condițiile în care cererea pentru moneda locală era redusă la acel moment.

Creditul pentru locuințe crește fără Prima Casă și cu darea în plată

De asemenea, și închiderea unor credite ipotecare prin darea în plată a avut o contribuție la scădere creditului în valută, prin faptul că băncile șterg din bilanțuri împrumutul atunci când finalizează procedura. Cea mai mare parte a celor 4.000 de notificări ale clienților au fost contestate de către bănci, deși există și situații în care creditorii au acceptat darea în plată.

Băncile au început să relaxeze condițiile de creditare la finele acestei veri, după ce au crescut consistent avansul la împrumuturi înainte sau imediat după adoptarea Legii privind darea în plată, intrată în vigoare pe 13 mai.

Aceste măsuri își arată efectele cu o întârziere de circa o lună, după cum explică Dana Demetrian, directorul de retail al BCR. În cazul celei mai mari bănci din România, cererea de credite standard s-a dublat spre sfârșitul lunii august, după ce avansul a fost redus la începutul lunii.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
credit ipotecar