Fostul trader al Societe Generale, Jerome Kerviel, trebuie să plăteacă băncii 1 milion euro pentru pagube de 5 miliarde

Fostul trader al Societe Generale, Jerome Kerviel, trebuie să plăteacă băncii 1 milion euro pentru pagube de 5 miliarde

Foto:Reuters/Charles Platiau

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 sep 2016

Curtea de Apel din Versailles a decis reducerea sumei pe care fostul trader al Societe Generale, Jerome Kerviel, trebuie să o restituie grupului bancar francez în urma unor tranzacții neautorizate care au provocat pierderi record de 4,9 miliarde de euro pentru proprietarul BRD.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Kerviel trebuie să plătească 1 milion de euro daune, potrivit verdictului dat vineri de curtea de apel la capătul unui proces civil care a durat mai mulți ani. Decizia anulează mai multe hotărâri judecătorești anterioare, prin care fostul trader era obligat să restituie băncii întreaga contravaloare a pagubelor suferite, de 4,9 miliarde euro, scrie Reuters.

În iunie, procurorii francezi au spus că Societe Generale “a lăsat ușa deschisă” pentru activitățile ilegale desfășurate de Kerviel.

Guvernul de la Paris a indicat vineri, înaintea anunțării verdictului curții, că Franța ar putea cere Societe Generale să plătească 2,2 miliarde de euro la buget, reprezentând contravaloarea unei scutiri de taxe acordate grupului bancar în contextul pierderilor cauzate de tranzacțiile fostului trader.

BRD are un nou director general. Banca anunță profit în creștere după primele șase luni din an CITEȘTE ȘI BRD are un nou director general. Banca anunță profit în creștere după primele șase luni din an

Secretarul de stat pentru buget Christian Eckert a declarat, pentru postul de radio Europe 1, că o decizie va fi luată în funcție de sentința curții de apel.

Avocatul Societe Generale, Jean Veil, a respins însă această posibilitate.

"Ar fi trebuit să se constate o greșeală deliberată, excesivă (din partea băncii), însă sentința nu arată acest lucru", a spus Veil.

În octombrie 2010, Kerviel a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dintre care trei cu executare, pentru pierderile record provocate Société Générale de pe urma unor tranzacții neautorizate efectuate în 2008. În luna ianuarie 2008, după ce a descoperit expunerea enormă acumulată de Jerome Kerviel pe o piață afectată deja de criza creditelor subprime, Societe Generale a decis să scape de pozițiile de aproximativ 50 de miliarde de euro asumate de traderul său, înregistrând la final o pierdere de 4,9 miliarde de euro.

În iunie 2016, un tribunal din Paris specializat pe dreptul muncii a decis că grupul bancar l-a concediat "fără un motiv real și serios" pe Kerviel și, în consecință, a condamnat banca să îi plătească fostului angajat 450.000 de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
societe generale
jerome kerviel
trader
despagubiri
sentinta