Deponenții Piraeus Bank România au retras aproape un sfert din depozite în șase luni

Deponenții Piraeus Bank România au retras aproape un sfert din depozite în șase luni
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 2 nov 2015

Criza grecească a topit aproape un sfert din depozitele Piraeus Bank România, arată datele publicate azi la Atena.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Depozitele Piraeus Bank România au scăzut de la 989 de milioane de euro la 768 de milioane de euro, cu peste 22%, arată datele publicate de banca-mamă, azi, la Atena.

Scăderea de 221 de milioane de euro a venit pe fondul crizei prin care a trecut sistemul bancar elen, care s-a confruntat cu retrageri masive de depozite și încă se află sub restricții de capital. În această vară, guvernul Greciei a intrat în incapacitate de plată față de Fondul Monetar Internațional, a convocat un referendum național privind noul acord de bailout și a fost, în cele din urmă, nevoit să accepte noi măsuri de austeritate pentru a rămâne în zona euro.

Activele subsidiarei din România a Piraeus Bank au scăzut cu 7%, de la 1,91 miliarde de lei la 1,77 miliarde de lei. Piraeus Bank a pierdut patru 0,4 puncte procentuale din cota de piață, atât pe depozite, cât și pe credite, la 1,2%, respectiv 2,6%. Față de decembrie 2014, depozitele la Piraeus Bank România au scăzut cu 373 de milioane de euro, sau peste 32%. Compania nu a oferit detalii privind evoluția profitului/pierderilor pe plan local.

Celelalte bănci trei bănci grecești cu subsidiare în România nu au inclus în rezultatele financiare publicate recent date defalcate pentru România.

Piraeus Bank a anunțat un profit înainte de taxe de 56 de milioane de euro la nivelul grupului și de 170 de milioane de euro la nivelul băncii din Grecia. Rata creditelor neperformante a crescut la 40,5% la nouă luni, de la 38,8% la finele lui 2014. Depozitele băncii grecești s-au redus cu 30%, la 38 de miliarde de euro.

Sistemul bancar elen este dependent de finanțarea de urgență de la Banca Centrală Europeană, prin intermediul Băncii centrale e Greciei. Testele de stres finalizate recent de BCE indică un deficit de capital de 14,4 miliarde de euro, pe care băncile îl vor acoperi prin împrumuturi și emisiuni de acțiuni.

Dintre cele patru mari bănci grecești, Eurobank, prezentă în România prin Bancpost, este singura la care statul elen nu deține majoritatea acțiunilor. Pe piața locală, alături de Eurobank și Piraeus, mai sunt prezente Alpha Bank și National Bank of Greece, prin Banca Românească.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci grecesti
banci grecia
piraeus bank romania
depozite banci grecesti