Victoria lui Nicușor Dan reprezintă un semnal pozitiv pentru piețele financiare, însă, în continuare partidele politice trebuie să formeze un guvern, orice majoritate parlamentară depinzând de PSD. "În cel mai bun scenariu, un guvern ar putea fi în vigoare până la jumătatea lunii iunie, iar un pachet fiscal ar putea fi, în cel mai bun scenariu, aprobat până la sfârșitul lunii iunie", arată analiștii băncii americane JP Morgan.
"Turul doi a adus victoria moderatului Nicușor Dan față de George Simion, extrema-dreaptă. Acest lucru reduce riscurile politice. Simion a recunoscut înfrângerea și asta îi permite lui Dan să devină probabil președinte în această săptămână. Dan este orientat spre reformă (dovedit ca primar al Bucureștiului) și vrea să propună pe Bolojan ca prim-ministru, care este, de asemenea, orientat spre reformă și mai experimentat decât Dan. Procesul de formare a majorității rămâne complicat, mai ales având în vedere incertitudinea privind conducerea PSD. În cel mai bun scenariu, un guvern ar putea fi în vigoare până la jumătatea lunii iunie, iar un pachet fiscal ar putea fi, în cel mai bun scenariu, aprobat până la sfârșitul lunii iunie. Nicio majoritate nu se poate forma fără PSD, dar nu este clar dacă partidul va fi în mod oficial într-unul sau va sprijini un guvern minoritar – ultima opțiune ar fi instabilă. O retrogradare a ratingului la un nivel nerecomandat investițiilor este acum mai puțin probabilă, dar nu ceva de exclus și va depinde de planurile fiscale pe termen mediu", potrivit unei note către investitori a JP Morgan.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
În privința leului, scenariul de bază este o depreciere moderată, riscul unei deprecieri abrupte fiind substanțial redus. BNR va încerca să limiteze deprecierea și să mențină cursul stabil până la formarea unui guvern, dar este probabil să permită din nou deprecierea după.
Prognoza băncii americane pentru curs este de 5,1 lei pe euro la finalul trimestrului al doilea, 5,18 lei pe euor la finalul trimetrului al treilea, 5,25 lei pe euro la final de an și 5,32 lei pe euro la finalul primului trimestru al anului următor.
"Angajamentul față de consolidarea fiscală este o ancoră cheie pentru pozițiile lungi pe obligațiuni. Vedem o posibilitate rezonabilă pentru acest lucru cu Dan ca președinte și mai ales dacă Bolojan este numit prim-ministru, cu posibilitatea unui pachet fiscal înainte de sfârșitul lunii iunie. Desigur, formarea guvernamentală nu este simplă, iar punctul de plecare al unui deficit fiscal care ar putea ajunge la 8,6% din PIB necesită eforturi considerabile pentru ajustare. Dar credem că obligațiunile iau în calcul în mod adecvat riscurile fiscale și că am atins un nivel maxim al aversiunii la acest risc. De asemenea, o conducere prietenoasă cu UE este probabil să fie bine percepută de piața obligațiunilor din punct de vedere fiscal, dacă este văzută ca îmbunătățind șansele ca fondurile UE să fie plătite", arată banca americană.