Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic

Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 apr 2024

Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanță "strategică", avertizând într-un raport că în joc este competitivitatea lor și viitorul blocului comunitar, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Apelul lansat de Federația Bancară Europeană (EBF) vine cu o listă de 45 de recomandări de politică pe care principalul organism de lobby al sectorului bancar european le face înaintea alegerilor europarlamentare din iunie, scrie Agerpres.

Unul din trei euro câștigați în fiecare an de Grecia vine din turism CITEȘTE ȘI Unul din trei euro câștigați în fiecare an de Grecia vine din turism

Președintele EBF, Christian Sewing, a îndemnat încă de anul trecut, , în calitatea sa de director general al Deutsche Bank, ca băncile să fie recunoscute drept sector strategic, atunci când le-a catalogat drept "un factor crucial pentru suveranitatea europeană".

Însă este pentru prima dată când, la nivel european, băncile cer în mod oficial o solicitare pentru un astfel de statut.

"Este esențial să recunoaștem rolul vital și strategic pe care îl joacă băncile în transformarea Europei", scrie Sewing în avanpremiera unui raport care se întinde pe 51 de pagini.

În pofida noul apel venit din partea sectorului financiar, Uniunea Europeană nu publică o listă cu sectoarele pe care le consideră drept strategice.

La o întâlnire cu jurnaliștii prilejuită de prezentarea raportului, directorul general al EBF, Wim Mijs, a spus că în ultimii 20 de ani Europa și "subcontractat" apărarea pe seama SUA, energia pe seama Rusiei și activitățile manufacturiere pe seama Chinei, lucru care cere o analiză atentă a sectoarelor strategice ale regiunii.

Cea mai mare parte a raportului EBF privește reglementarea din sectorul bancar și cum ar putea fi eficientizată,

Reglementarea bancară a fost serios revizuită după criza financiară globală, lucru care potrivit atât regulatorilor cât și bancherilor a făcut industria bancară mai stabilă. Însă acum băncile se confruntă cu o legislație "excesivă și care își depășește limitele" care a devenit "copleșitoare".

Organismul de lobby a cerut o revizuire a actualelor reglementări pentru a judeca cum îi afectează nu doar stabilitatea dar și competitivitatea și creșterea.

"Nu cerem o relaxarea a standardelor. Reglementarea noastră suferă de pe urma unui exces de bune intenții. Vedem cum lucurile sunt supra-complicate", a spus Wim Mijs.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
eu