BNR: România deține peste 100 de tone de aur. Unde sunt depozitate lingourile

Financiar   
BNR: România deține peste 100 de tone de aur. Unde sunt depozitate lingourile

Banca Națională a României (BNR) deține aproximativ 104 tone de aur, depozitate la Banca Angliei și în țară, potrivit unui răspuns transmis de instituție la solicitarea unui parlamentar.

Informațiile BNR cu privire la aurul deținut de România au fost transmise pe 22 mai la solicitarea unui parlamentar din cadrul Alianței pentru Unirea Românilor.  „Stocul de aur din cadrul rezervelor internaționale ale României, al cărui nivel s-a situat începând cu anul 2007 la circa 104 tone, s-a menținut relativ constant”, potrivit răspunsului transmis de BNR, arată Digi 24.

Urmărește-ne și pe Google News
Țara care va introduce în Constituție dreptul de a utiliza numerarul CITEȘTE ȘI Țara care va introduce în Constituție dreptul de a utiliza numerarul
Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Cele aproximativ 104 tone de aur sunt depozitate în Marea Britanie și România, astfel:

  • 61,24 de tone se află depozitate la Banca Angliei;
  • 42,46 de tone se află depozitate în Tezaurul Băncii Naționale a României;

„Cantitatea de aur aflată în custodie la Banca Angliei aparține în continuare României și nu poate fi folosită decât la instrucțiunile exprese ale Băncii Naționale a României”, subliniază BNR în răspunsul transmis parlamentarului. Începând cu 20 mai (până pe 23 mai, ultima dată la care a fost raportată), valoarea unui gram de aur a fost de aproximativ 476 de lei. La un calcul sumar, rezerva de aur a României ar valora în jur de 9.9 miliarde de euro.

De ce este depozitat aurul în Anglia

BNR mai subliniază că „depozitarea în locații diferite a rezervelor de aur de către băncile centrale este o practică des întâlnită în cadrul procesului de diversificare a riscurilor”.

Astfel, menținerea unei părți a stocului de aur în custodie la Banca Angliei „are în vederea țintirea unei distribuții echilibrate a rezervelor de aur între cele două locații”, mai transmite BNR, care precizează că există trei instituții principale care oferă astfel servicii de custodie (Banca Angliei, banca Reglementelor Internaționale și Banca Franței).

Lingourile din custodia Băncii Angliei sunt verificate anual de către BNR, iar ultima astfel de verificare a avut loc în octombrie 2024, potrivit sursei citate.

Eric Trump, iahturi de lux și Dogecoin: Dubai devine epicentrul global al criptomonedelor, pe fondul reglementărilor sufocante din SUA CITEȘTE ȘI Eric Trump, iahturi de lux și Dogecoin: Dubai devine epicentrul global al criptomonedelor, pe fondul reglementărilor sufocante din SUA

Ce spune BNR despre achiziția aurului

BNR mai subliniază că fiecare bancă centrală ia decizii în legătură cu structura și dimensiunea rezervelor internaționale în funcție de „obiectivele tactice și strategice adoptate, condițiile economice și financiare la nivel global”.

„Obiectivele principale urmărite de BNR în activitatea de administrare a rezervelor internaționale rămân siguranța și lichiditatea, pentru a consolida bonitatea financiară internațională a României și, pe această bază, a reduce costurile de finanțare internațională ale țării”, subliniază Banca Națională a României. 

11 state membre UE cer o nouă amânare privind intrarea în vigoare a directivei ce vizează defrișările CITEȘTE ȘI 11 state membre UE cer o nouă amânare privind intrarea în vigoare a directivei ce vizează defrișările

Decizii în ceea ce privește dimensiunea și administrarea rezervei de aur au la bază „analize care au cuprins aspecte de natură tactică, operațională și economică pentru a asigura un echilibru între beneficiile potențiale și riscurile asociate”, potrivit sursei citate.

Riscurile menționate de BNR sunt „cheltuieli semnificative în cazul unor achiziții mari, expunerea la potențiale pierderi financiare în cazul fluctuațiilor negative de preț, randamente inferioare comparativ cu alte instrumente financiare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
lingouri