Pe 26 mai, Luca Sburlati, președintele asociației italiene a industriei textile, Confindustria Moda, a semnat un memorandum de înțelegere (MoU) care are ca scop combaterea ilegalității și a exploatării în lanțul de producție local din industria modei. Astfel, Confindustria Moda își confirmă întreaga disponibilitate de a colabora cu instituțiile publice și cu alte asociații reprezentative din sector, potrivit unui comunicat de presă, relatează Fashion United.
Protocolul a fost propus inițial în iunie 2024, după ce mai multe branduri, printre care Dior și Armani, au fost acuzate că operau ateliere în care muncitorii erau plătiți sub nivelul minim legal pentru a produce genți din piele. Mai recent, o unitate a brandului Valentino a fost pusă sub administrare judiciară, în urma unei anchete care a scos la iveală abuzuri asupra lucrătorilor din lanțul de aprovizionare, arată G4Media.ro

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Memorandumul de înțelegere urmărește, prin urmare, să asigure mai multă transparență prin crearea unei baze de date cu firmele din lanțul de aprovizionare, care își pot introduce propriile informații privind, printre altele, respectarea legislației fiscale și a codului muncii. Această bază de date va fi actualizată la fiecare șase luni, potrivit agenției Reuters, care a consultat documentele. Brandurile trebuie să se angajeze să promoveze noua platformă în rândul furnizorilor lor. Cei care se înscriu în acest sistem vor primi un certificat de transparență valabil șase luni, cu posibilitate de reînnoire.
În timp ce se redacta textul final al protocolului, pornind de la o primă variantă emisă în iunie 2024, Confindustria Moda „a ales să adopte un rol constructiv pentru a dezvolta un sistem comun de transparență și control al lanțului de aprovizionare. Obiectivul este de a proteja, într-un mod echilibrat, toate interesele implicate – de la promovarea legalității integrale, la concurența loială între companiile naționale și cele străine, până la respectarea deplină a drepturilor lucrătorilor (salarii, drepturi, sănătate și siguranță, protecție socială)”, se arată în comunicatul Confindustria Moda.
În detaliu, organizația a pus în centrul acțiunii sale următoarele aspecte esențiale: aplicarea Contractului Colectiv Național de Muncă pe întregul lanț de aprovizionare, semnat de cele mai reprezentative părți patronale și sindicale la nivel național; necesitatea ca orice sistem de transparență și control să garanteze protecția proprietății intelectuale și a confidențialității datelor legate de organizație și afacere – atât pentru companiile mari, cât și pentru IMM-uri; și, în final, importanța simplității în aplicarea procedurilor, pentru a evita complicații inutile sau sarcini birocratice care nu contribuie la atingerea obiectivelor reale.
După semnarea de ieri și formalizarea cadrului general de intervenție, Confindustria Moda „este pregătită să colaboreze din punct de vedere tehnic la implementarea operațională a conținutului protocolului, începând cu definirea standardelor de producție, care vor permite verificarea adecvării contractelor și a prețurilor practicate în organizarea producției”.
„Deși este un acord stabilit la nivel teritorial, este evident că experimentul are o dimensiune națională: atât datorită reprezentativității naționale a multora dintre semnatari, cât și din cauza specificului lanțurilor de producție din modă, care nu cunosc granițe teritoriale, locale, regionale și, adesea, nici naționale”, a declarat Sburlati.

Deși acordul pare a fi un pas în direcția corectă, Camera Nazionale della Moda Italiana (CNMI), organizatoarea Săptămânii Modei de la Milano, și-a exprimat anumite rezerve față de protocol. Potrivit organizației, „există încă puncte esențiale deschise în protocol, care trebuie implementate într-un mod diferit din punct de vedere operațional, pentru a evita efecte negative asupra companiilor și asupra lanțului de aprovizionare”. CNMI este îngrijorată în special de protecția confidențialității, know-how-ului de brand și al clienților, precum și de divulgarea informațiilor și datelor aferente acestora.
Totuși, CNMI a acceptat propunerea Prefecturii din Milano de a ajunge la un set comun și împărtășit de reguli pentru a garanta transparența în lanțurile de producție din modă. „Amintim că înalta calitate a produselor italiene este garantată de un echilibru perfect și transparent între companiile mari (brandurile) și micile afaceri, care împreună dau viață unui lanț valoric ce stă la baza uneia dintre cele mai mari industrii ale țării”, a subliniat CNMI.
Discuțiile purtate în lunile de lucru sub coordonarea Prefecturii „au permis ajungerea la o sinteză în actuala versiune a memorandumului de înțelegere, care este în mare parte acceptabilă și reprezintă un rezultat important pentru întregul sistem”, a explicat CNMI.
„CNMI va continua să lucreze neobosit pentru îmbunătățirea activităților prevăzute în protocol și, în același timp, să pledeze, în toate forurile de dialog cu instituțiile și asociațiile din sector, pentru importanța unei legislații clare, ordonate, specifice și ușor de aplicat”, a concluzionat organizația.