Comisia Europeană: Companiile de criptomonede vor avea nevoie de o licență și de garanții pentru clienți pentru a emite și a vinde monede digitale în UE

Comisia Europeană: Companiile de criptomonede vor avea nevoie de o licență și de garanții pentru clienți pentru a emite și a vinde monede digitale în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iul 2022

Companiile din sectorul criptomonedelor vor avea nevoie de o licență și de garanții pentru clienți pentru a emite și a vinde monede digitale în UE, în conformitate cu noile reguli inovatoare convenite de bloc pentru a îmblânzi o piață volatilă, de ”Vest Sălbatic”, transmite Reuters.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

La nivel global, criptoactivele sunt în mare parte nereglementate, operatorii naționali din UE fiind nevoiți doar să efectueze controale pentru combaterea spălării banilor, scrie News.ro.

Wizz Air și RyanAir au intrat la control în România. Peste 600 de sesizări doar în ultimele două luni CITEȘTE ȘI Wizz Air și RyanAir au intrat la control în România. Peste 600 de sesizări doar în ultimele două luni

Reprezentanții Parlamentului European și ai statelor UE au încheiat un acord cu privire la legea piețelor criptoactivelor (MiCA).

”Punem ordine în Vestul Sălbatic al criptoactivelor și stabilim reguli clare pentru o piață armonizată”, a declarat Stefan Berger, un parlamentar german de centru-dreapta care a condus negocierile în numele parlamentului.

Acesta a mai spus că ”scăderea recentă a valorii monedelor digitale ne arată cât de riscante și speculative sunt acestea și că este fundamental să acționăm”.

Piețele cripto au scăzut puternic în acest an, sub presiunea prăbușirii monedei stabile terraUSD și a blocării retragerilor și transferurilor de către cel mai mare creditor cripto din SUA, Celsius Network.

Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă, a scăzut cu aproximativ 70% de la recordul său din noiembrie, de 69.000 de dolari, trăgând în jos întreaga piață.

Noua lege confirmă rolul UE în stabilirea standardelor pentru problemele digitale, au spus statele UE.

”Prin noile reguli, furnizorii de servicii de criptoactive vor trebui să respecte cerințe stricte pentru a proteja portofelele consumatorilor și să devină răspunzători în cazul în care pierd criptoactivele investitorilor”, au adăugat aceștia.

Acordul va avea nevoie de acordul oficial al Parlamentului European și al statelor UE pentru a deveni lege, urmat de o perioadă de implementare.

Noua lege oferă emitenților de criptoactive și furnizorilor de servicii conexe un ”pașaport” pentru a servi clienții din întreaga UE, dintr-o bază unică.

Deținătorilor de monede stabile - un tip de criptomonede conceput pentru a menține o valoare constantă - li se va oferi o creanță în orice moment și în mod gratuit de către emitent, toate monedele stabile fiind supravegheate de organul de supraveghere bancar al blocului, EBA.

Robert Kopitsch, secretarul general al grupului de lobby Blockchain pentru Europa, care include principalele platforme Binance și Crypto.com, a declarat că regulile sunt ”un sac amestecat”.

”Din cauza schimbărilor de ultimă oră, ne temem, de asemenea, că monedele stabile nu vor avea nicio modalitate de a fi profitabile”, a spus Kopitsch.

AFME, un organism din industria piețelor financiare, a declarat că regulile vor aduce certitudine, vor reduce fragmentarea și vor sprijini dezvoltarea unei piețe robuste și care funcționează bine.

Este nevoie de mai multă claritate, totuși, pentru a se asigura că deținătorii criptoactivelor sunt trași la răspundere în cazuri de neglijență sau abatere, și nu pentru evenimente care nu pot fi controlate de custode, cum ar fi un atac de hacking din partea unui stat, a spus AFME.

Finance Watch, care promovează interesul public în finanțe, a declarat că regulile vor proteja consumatorii și a salutat noul rol al EBA, după dificultățile cu care se confruntă monedele stabile.

Multe state, inclusiv Irlanda, Lituania și Grecia, s-au opus de mult timp includerii jetoanelor nefungibile (NFT), care sunt active digitale care reprezintă obiecte pornind de la artă la videoclipuri.

Însă, sub presiunea legislatorilor UE, compromisul la care s-a ajuns joi seara prevede că ”NFT-urile vor fi excluse din domeniul de aplicare, cu excepția cazului în care se încadrează în categoriile existente de criptoactive”.

Bruxelles-ul va evalua în termen de 18 luni dacă sunt necesare reguli independente pentru NFT.

Autoritățile naționale de reglementare vor fi responsabile pentru acordarea de licențe pentru firmele cripto, dar vor trebui să țină la curent ESMA, organismul de supraveghere a valorilor mobiliare din UE, despre operatorii mari.

ESMA va dezvolta standarde pentru ca firmele cripto să dezvăluie informații despre amprenta lor de mediu și climatică.

Statele Unite și Marea Britanie, două centre cripto majore, nu au aprobat încă reguli similare.

Compania din spatele principalei monede stabile USD Coin a numit regulile ”o piatră de hotar semnificativă”.

”Deși niciun corp cuprinzător de reguli nu este perfect... cu toate acestea oferă soluții practice la probleme cu care alte jurisdicții abia încep să se confrunte”, a spus firma americană Circle, pe blog.

viewscnt
Afla mai multe despre
criptomonede
comisia europeană