Deficitul de cont curent a crescut cu 16% în primele 8 luni și a depășit nivelul de 7 miliarde euro

Deficitul de cont curent a crescut cu 16% în primele 8 luni și a depășit nivelul de 7 miliarde euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 oct 2019

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 7,08 miliarde euro în perioada ianuarie-august, cu 16% mai mare față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), publicate luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

În ianuarie-august 2018, deficitul de cont curent a fost de 6,104 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanței de plăți este comerțul exterior, puternic deficitar în cazul României, scrie News.ro.

Concertul pe care Celine Dion îl va susține la București va avea loc pe Arena Națională. Ce prețuri au biletele CITEȘTE ȘI Concertul pe care Celine Dion îl va susține la București va avea loc pe Arena Națională. Ce prețuri au biletele

Deficitul comercial al României a avansat cu 20,8% în primele opt luni, la 10,85 miliarde de euro, arată datele publicate, recent, de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit datelor BNR, balanța bunurilor a consemnat, în ianuarie-august, un deficit de 10,9 miliarde euro, în creștere cu 2,08 miliarde euro față de aceeași perioadă a anului trecut.

Balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 357 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 963 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 215 milioane euro.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 3,581 miliarde euro (comparativ cu 3,482 miliarde euro în perioada ianuarie - august 2018), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,582 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 999 milioane euro.

În 2018, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 9,41 miliarde euro, cu 3,45 miliarde euro mai mare față de anul anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
contul curent
bnr