Erste a redus prognozele de inflație în România pentru anul acesta și următorul

Erste a redus prognozele de inflație în România pentru anul acesta și următorul
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 12 mai 2016

Erste Group, acționarul majoritar al BCR, a redus puternic estimarea privind inflația anuală a României în decembrie 2016, de la 1% la 0,2% și anticipează că indicatorul va rămâne în teritoriu negativ până în noiembrie. Totodată, grupul austriac a redus prognoza de inflație pentru finele lui 2017, de la 3%, la 2,4%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Anticipăm înăsprirea politicii monetare în 2017 din cauza unor factori de risc, de natură fiscală, importanți. Banca Națională a României (BNR) ar putea începe majorarea dobânzii de politică monetară în primul trimestru din 2017 (cu 25 de puncte de bază, la 2%), în timp ce rezervele minime pentru lei și valută ar putea rămâne neschimbate în următoarele trimestre. Îmbunătățirea mecanismului de transmisie a politicii monetare prin îngustarea coridorului de variație a dobânzilor la facilitățile de creditare și depozit ale BNR ar putea crea o presiune de creștere a ratelor pe termen scurt", se arată într-o notă a grupului austriac.

În martie, Erste anticipa că BNR ar putea începe majorarea dobânzii cheie spre finele acestui an. Astfel, grupul austriac estima creșterea dobânzii la 2% în trimestrul patru din 2016 și la 2,25% în primul trimestru al anului 2017.

Potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflației a continuat să scadă în aprilie și a ajuns la -3,3%, nou nivel minim istoric, de la -3% în martie, evoluția fiind determinată în special de ieftinirea alimentelor în luna de dinainte de Paște.

"Rata anuală a inflației a scăzut la -3,3% în aprilie, de la -3% în martie și a surprins în sens negativ, având în vedere că atât previziunile noastre, cât și așteptările din piață erau de -2,9%", se menționează în raportul Erste.

Săptămâna aceasta, Banca Națională a României a redus prognoza de inflație la 0,6% pentru finele lui 2016 și la 2,7% pentru sfârșitul anului viitor, de la 1,4%, respectiv 3,4%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că ajustarea s-a făcut ca urmare a reducerii prețurilor administrate la energie dar și a legii dării în plată, care va duce la restrângerea creditării și va afecta, astfel, creșterea economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
inflatie
bnr
bcr
rata inflatiei
ins
deflatie
preturi
dobanda