Fed a majorat dobânda cheie pentru prima dată în acest an

Fed a majorat dobânda cheie pentru prima dată în acest an
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 14 dec 2016

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat, miercuri, dobânda cheie, de la 0,25%-0,5% la 0,5%-0,75%, fiind prima decizie în acest sens de anul acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Dobânda de referință din SUA fusese majorată, cel mai recent, în decembrie 2015, prima decizie monetară în acest sens din ultimii aproape 10 ani.

“Avansul numărului de locuri de muncă a fost substanțial, iar rata șomajului a scăzut. Cheltuielile gospodăriilor au crescut moderat, dar investițiile în mijloace fixe ale firmelor au rămas slabe. Inflația a crescut de la începutul anului, dar rămâne sub obiectivul pe termen lung al Comitetului, de 2%, ceea ce reflectă, parțial, scăderea prețurilor la energie și importuri”, se arată într-un comunicat al Comitetului de politică monetară.

Rata șomajului din SUA a coborât în noiembrie la minimul ultimilor nouă ani, de 4,6%. Evoluția șomajului a fost, însă, influențată și de scăderea ratei de participare pe piața muncii, la 62,7%, cel mai redus nivel din luna iunie.

Totodată, economia americană a adăugat 178.000 de locuri de muncă în noiembrie, un avans destul de solid, apropiat de așteptările din piață, ceea ce a f[cut ca analiștii și investitorii să mizeze, în general, pe o majorare a dobânzii cheie la ședința din această lună. Atât evoluția salariului mediu, cât și numărul locurilor de muncă sunt, pe lângă inflație, indicatori urmăriți de Rezerva Federală atunci când adoptă deciziile de politică monetară. Salariul mediu orar a avansat cu 2,8% în noiembrie, în ritm anual, deși a scăzut ușor în ritm lunar, de la 25,92 de dolari la 25,89 de dolari.

Comitetul de politică monetară anticipează că modificarea graduală a politicii monetare va sprijini recuperarea economică într-un ritm moderat, în timp ce condițiile de pe piața muncii vor continua să se îmbunătățească. Comitetul anticipează că rata dobânzii va fi majorată, anul viitor, în trei etape.

Conform Bloomberg, Dollar Index Spot, care măsoară evoluția dolarului față de un coș de valute, era în creștere cu 0,6% după anunțul Fed.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
rezerva federala
dobanda
yellen
majorare
politica monetara
sedinta fed
decizie fed
piata muncii