Germania nu va fi penalizată dacă depășește reglementările UE privind deficitul bugetar

Financiar   
Germania nu va fi penalizată dacă depășește reglementările UE privind deficitul bugetar

Comisia Europeană nu va impune probabil anul acesta procedura de deficit excesiv (EDP) contra Germaniei, pentru încălcarea plafonului privind deficitul bugetar stabilit de UE, a declarat comisarul pentru Economie, Valdis Dombrovskis, într-un interviu acordat publicației Financial Times (FT), transmite Reuters.

Noul Guvern de la Berlin a anunțat că nu se așteaptă ca planificatele cheltuieli masive, inclusiv în domeniul apărării, să fie considerate ca o încălcare a reglementărilor UE care limitează deficitul bugetar la 3% din PIB, scrie Agerpres.

VIDEO Meta lucrează la o brățară care permite folosirea computerelor prin gesturi CITEȘTE ȘI VIDEO Meta lucrează la o brățară care permite folosirea computerelor prin gesturi
Urmărește-ne și pe Google News

Anul acesta, deficitul bugetar al Germaniei este așteptat să se situeze la 3,3% din PIB, dar cheltuielile din domeniul apărării ar urma să reprezinte 0,3% din PIB, și „probabil nu va fi lansată procedura de deficit excesiv contra Germaniei”, a afirmat Dombrovskis în interviul acordat FT.

În cazul procedurii de deficit excesiv, Comisia Europeană și miniștrii de Finanțe din UE stabilesc măsuri corective pentru ca deficitul statului membru să ajungă la limita de 3% din PIB. Dacă statul respectiv nu reușește să facă asta, ar putea fi amendat în cele din urmă.

„Va trebui să vedem execuția, deoarece e aproape, (dar) dacă totul se menține, atunci nu va fi cazul pentru bugetul din acest an”, a declarat Dombrovskis, adăugând că o evaluare finală va avea loc în primăvară, când vor fi disponibile datele pentru 2025.

Un medicament pentru tratamentul bolii Alzheimer în stadii timpurii, aproape de autorizare în UE CITEȘTE ȘI Un medicament pentru tratamentul bolii Alzheimer în stadii timpurii, aproape de autorizare în UE

În martie, Comisia Europeană a prezentat planul ambițios de reînarmare (ReArm Europe), care ar urma să mobilizeze până la 800 miliarde de euro pentru a dota UE cu o ”descurajare credibilă” la orizontul anului 2030.

O componentă importantă a acestui plan este posibilitatea de activare a unei clauze care le permite statelor membre să-și sporească bugetele militare cu încă 1,5% din PIB în următorii patru ani fără a încălca regulile bugetare stricte ale blocului comunitar.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
deficit excesiv