Schimbare majoră pe unele aeroporturi - Limita de 100 de mililitri pentru lichide, eliminată după 19 ani

Auto/Transporturi   
Schimbare majoră pe unele aeroporturi - Limita de 100 de mililitri pentru lichide, eliminată după 19 ani

Aeroporturile din Uniunea Europeană care au echipamente cu care să scaneze conținutul recipientelor mari cu lichide vor putea renunța la regula care îi obligă astăzi pe pasageri să arunce sticlele și majoritatea recipientelor mai mari de 100 ml, când trec prin controlul de securitate.

Anul trecut era anunțat că limita de 100 de mililitri pentru lichidele pe care le putem lua în avion, în bagajul de mână, va fi eliminată, după 18 ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Facilitatea este pregătită să fie introdusă foarte curând, conform, a confirmat acum Comisia Europeană, conform Euronews.

VIDEO Zeci de turiști - obligați să fugă de pe plajă cu barca, în Sardinia. Probleme și în Grecia, Turcia și Bulgaria CITEȘTE ȘI VIDEO Zeci de turiști - obligați să fugă de pe plajă cu barca, în Sardinia. Probleme și în Grecia, Turcia și Bulgaria

Astăzi, regulile impun ca lichidele, aerosolii și gelurile (LAG-uri) incluse în bagajul de mână să fie ambalate în recipiente care să nu depășească 100 ml, deși se fac excepții pentru diete speciale, produse pentru bebeluși și medicamente.

Regula se datorează faptului că echipamentele tradiționale de control, precum aparatele cu raze X, nu pot detecta eficient explozibilii lichizi.

Ce s-a schimbat privind regula impusă pe aeroporturi pentru bagajele de mână

Însă noi sisteme de detecție a explozibililor sunt acum disponibile pentru bagajele de cabină, iar acestea au fost deja instalate în unele aeroporturi din UE – precum cele din Roma și Milano – ceea ce le-ar permite pasagerilor să transporte la bord recipiente mai mari cu lichide.

Din motive tehnice, însă, Comisia Europeană a impus o restricție temporară asupra noilor sisteme de detecție a lichidelor în vara anului trecut, ceea ce a făcut ca regula celor 100 ml să rămână în vigoare.

FOTO - TAROM lansează o ofertă specială CITEȘTE ȘI FOTO - TAROM lansează o ofertă specială

De atunci, Comisia a încercat să soluționeze problema colaborând cu Conferința Europeană a Aviației Civile (ECAC) pentru a dezvolta soluții tehnice adecvate.

O soluție de scanare care a fost testată cu succes a fost aprobată de ECAC luna trecută. Acum, fiecărui producător îi revine sarcina de a-și supune echipamentele de pe aeroporturi testelor necesare. Odată ce un echipament de detecție primește avizul ECAC, acesta poate fi aprobat și la nivelul UE, permițând astfel scanarea recipientelor cu lichide mai mari de 100 ml.

Sticle mai mari de 100 ml nu vor putea fi duse la bordul tuturor avioanelor

După obținerea acestei aprobări, echipamentul poate fi folosit în aeroporturi.

Totuși, nu toate aeroporturile din UE sunt dotate cu noile sisteme de detecție a explozibililor, care sunt, în general, mai scumpe decât sistemele tradiționale de control.

EXCLUSIV FOTO Antonio Nițu, CEO Grupul Aerotravel: În lipsa încrederii în economie, românii aleg produse de valoare mică. Probleme cu cererea la croaziere, ani de zile pe val. Avem pregătit un plan de rezervă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Antonio Nițu, CEO Grupul Aerotravel: În lipsa încrederii în economie, românii aleg produse de valoare mică. Probleme cu cererea la croaziere, ani de zile pe val. Avem pregătit un plan de rezervă

Șapte terminale din Italia dispun de acest sistem, potrivit Corriere della Sera. Alte aeroporturi din Germania, Irlanda, Lituania, Malta, Suedia și Olanda ar putea de asemenea să implementeze tehnologia după aprobarea sa finală.

În vara anului trecut, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj (AIAIC) a informat pasagerii că, din 1 septembrie 2024, vor fi impuse restricții temporare în controlul de securitate al lichidelor la toate aeroporturile membre ale UE. Capacitatea maximă permisă a recipientelor individuale pentru lichide va fi limitată temporar, din nou, la 100 ml.

Aceste restricții au venit ca urmare a deciziei CE 2024/2109 respectiv a regulamentului de punere în aplicare (UE) 2024/2108 al Comisiei de modificare a regulamentului (UE) 2015/1998, în ceea ce privește anumite măsuri urgente de securitate aeronautică referitoare la echipamentele de securitate pentru controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor.

TAROM lansează o ofertă specială CITEȘTE ȘI TAROM lansează o ofertă specială

Măsura s-a aplicat tuturor aeroporturilor care folosesc echipamente de detecție a explozibililor în bagajele de mână standard C3. În acest context, echipamentele de standard C3 concepute pentru controlul de securitate al bagajelor de mână care au primit «marca UE» sau «marca UE în curs de aprobare» înainte de 1 august 2024 pot fi utilizate numai pentru controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor cu o limită de control al volumului maxim al recipientelor individuale pentru lichide, aerosoli și geluri care nu depășește 100 ml.

“Prin achiziționarea echipamentelor de securitate standard C3 de către AIAIC s-a permis pasagerilor să călătorească de pe aeroportul clujean fără restricții la transportul lichidelor în bagajele de mână. Însă, având în vedere decizia CE, începând cu 1 septembrie 2024, pasagerii care călătoresc de pe AIAIC vor putea transporta în bagajul de mână o cantitate de maxim 100 ml de lichide / recipient.

FOTO One United Properties începe lucrările la hotelul Mondrian București, de lângă Ateneul Român CITEȘTE ȘI FOTO One United Properties începe lucrările la hotelul Mondrian București, de lângă Ateneul Român

Impunerea acestor restricții temporare este determinată de necesitatea revizuirii unor configurații tehnice la echipamentele de securitate standard C3 în vederea îmbunătățirii performanțelor acestora.

CE, statele membre UE și reprezentanții Conferinței Europene a Aviației Civile colaborează strâns cu toate părțile implicate pentru a identifica o soluție care să rectifice problemele identificate și să elimine restricțiile. Pentru a evita situațiile neplăcute, atât aeroportul cât și companiile aeriene vor informa pasagerii despre condițiile de călătorie privind controlul de securitate”, a transmis atunci managementul AIAIC.

Premiera de acum trei ani

În iulie 2022, AIAIC devenea cea dintâi aerogară din România și printre primele din Europa unde pasagerii nu mai erau nevoiți să scoată lichidele și aparatele electronice din bagajele de mână la controlul de securitate. “Această realizare a fost posibilă în urma cooperării cu Brigada Antitero din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) și Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

EXCLUSIV FOTO Ovidiu Budeanu dă startul extinderii Arena Mall Bacău și construcției unui spectaculos hotel Mercure. Se gândește deja la următoarea etapă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Ovidiu Budeanu dă startul extinderii Arena Mall Bacău și construcției unui spectaculos hotel Mercure. Se gândește deja la următoarea etapă

Controlul de securitate pe AIAIC este efectuat de Brigada Antitero din cadrul SRI. Această facilitate vine ca urmare a achiziționării echipamentelor de scanare standard C3 cu o capacitate avansată și rapidă  de procesare a bagajelor, determinând reducerea timpului de așteptare pentru pasageri la efectuarea controlului de securitate”, preciza atunci conducerea AIAIC.

FOTO Familia Caluianu a investit într-un nou proiect hotelier din Parcul Natural Bucegi CITEȘTE ȘI FOTO Familia Caluianu a investit într-un nou proiect hotelier din Parcul Natural Bucegi

Unele aeroporturi europene au instalat deja noile scanere CT. Acestea sunt utilizate pe Aeroportul Internațional Teesside din County Durham, Marea Britanie; Schiphol din Amsterdam; și Aeroportul Internațional Leonardo da Vinci din Roma, printre altele.

viewscnt
Afla mai multe despre
avion
lichide