Lira sterlină se întărește abrupt după ce Boris Johnson a câștigat alegerile din Marea Britanie. Brexit la orizont

Lira sterlină se întărește abrupt după ce Boris Johnson a câștigat alegerile din Marea Britanie. Brexit la orizont

Promisiunea de An Nou a premierului câștigător Boris Johnson este Brexit.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 dec 2019

Partidul Conservator din Regatul Unit al Marea Britanii este creditat de exit-poll-uri cu victorie în alegerile parlamentare. Premierul Boris Johnson se profilează câștigător după ce a candidat pe o platformă care vizează scoaterea țării din Uniunea Europeană, în acord cu rezultatul referendumului din anul 2016. Lira sterlină câștiga peste 2,5 procente față de dolarul american și se tranzacționează la cel mai tare nivel din ultimul an și jumătate.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Ieșirea Mari Britanii din Uniunea Europeană anul viitor, poate chiar în ianuarie, se conturează tot mai clar în contextul unui vot decisiv al britanicilor în favoarea candidaților care au arătat angajament față de Brexit și de respectarea voinței electoratului în referendumul din anul 2016. Partidul Conservator condus de premierul Boris Johnson este creditat de sondajele de tip exit-poll de a fi câștigat 368 de locuri în Camera Comunelor, cu 51 de parlamentari mai mult decât în legislația anterioară. Pentru lira sterlină aceasta înseamnă cel mai mare salt de o zi din ultimii 3 ani, titrează publicația The Sun.

Primele alegeri desfășurate în Marea Britanie în luna decembrie din anul 1923 încoace îi dau pe adversarii laburiști mari pierzători, cu numai 191 de locuri ocupate și o hemoragie de 71 de parlamentari. Liberal-democrații, cei care au fost deschis împotriva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să aibă numai 13 reprezentanți.

 

Este contextul în care investitorii au ales o intrare importantă de pe lira sterlină, moneda britanică câștigând teren în raport cu celelalte monede. Față de dolarul american, lira sterlină câștiga aproape 2,50%, după o reacție explozivă chiar din momentul comunicării sondajelor, așa cum se vede pe graficul atașat.

Lira sterlină se întărește abrupt după ce Boris Johnson a câștigat alegerile din Marea Britanie. Brexit la orizont

Dacă înainte de respectiva știre cotația se tranzacționa în jurul reperului de 1,3150 dolari pentru o liră, ulterior cotația a deschis cu gap până în zona de 1,3450 dolari pentru o liră la o serie de furnizori de lichiditate, iar ulterior s-a apropiat chiar și de reperul de 1,3500 dolari pentru o liră. Trebuie să ne întoarcem în primăvara anului trecut pentru a vedea cotații mai ridicate pentru liră, așa cum se vede pe graficul săptămânal atașat.

Lira sterlină se întărește abrupt după ce Boris Johnson a câștigat alegerile din Marea Britanie. Brexit la orizont

Deși votul pentru referendum a fost pronunțat în urmă cu 3 ani și jumătate, blocaje în negocierile cu Uniunea Europeană și ulterior în Parlamentul de la Londra unde au fost "trântite" 2 acorduri pentru Brexit au făcut ca Marea Britanie să rămână încă formal în Uniunea Europeană. Aceasta a creat frustrare în rândul populației care vede în neîndeplinirea clasei politice a mandatului pentru Brexit stabilit de electorat un veritabil deficit de democrație. Johnson a candidat pe o platformă în care a promis finalizarea procedurilor de scoatere a Regatului Unit din UE. "Ajunge! Este timpul să terminăm treaba!", spune Johnson într-un clip electoral devenit viral și care replică o celebră scenă de film.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
dolar
brexit
marea britanie
ue
boris johnson
alegeri