Bursa încearcă să-și găsească echilibru după șocul din aceste zile pe acțiunile bancare. „S-a mai liniștit”, spune un broker

Bursa încearcă să-și găsească echilibru după șocul din aceste zile pe acțiunile bancare. „S-a mai liniștit”, spune un broker

Sursa foto: Dana Rothstein / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 ian 2019

După un picaj accelerat de 5 sesiuni și ziua de ieri marcată de o volatilitate extremă pe volume excepționale, piața de acțiuni românească s-a stabilizat, pe fondul unei activități de tranzacționare reduse drastic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În condițiile în care în piețele financiare internaționale există un sentiment de eliberare în raport cu etapa recentă de aversiune la risc, și vânzările de la Bursa de Valori București s-au oprit astăzi, validând într-o bună măsură ricoșeul robust pe volume din sesiunea precedentă. Prețul plătit a fost la nivelul activității de tranzacționare. Într-o zi fără transferuri speciale în piața deal, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 32,64 milioane lei (6,97 milioane euro), de peste 5 ori mai mic decât în ședința anterioară.

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, are propria sa explicație pentru retragerea lichidității: vânzătorii se gândesc la faptul că deja prețurile au coborât mult și sunt reticenți să înstrăineze pachete încă și mai mari la actualele cotații, iar pe de altă parte iau în calcul că nici dacă ar testa paliere de preț inferioare, cumpărătorii nu ar apărea în număr foarte mare.

Avertismentul după ordonanța Guvernului privind măsurile fiscale are rapid urmări: Digi majorează tarifele lunare. Noile prețuri și de când va fi aplicată scumpirea CITEȘTE ȘI Avertismentul după ordonanța Guvernului privind măsurile fiscale are rapid urmări: Digi majorează tarifele lunare. Noile prețuri și de când va fi aplicată scumpirea

Rezultatul este o sesiune de acalmie. Indicele compozit BET Plus a urcat cu +0,33%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,30%, până la nivelul de 7.077,10 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele pare a fi găsit un nivel de suport în zona de 6.930 de puncte, unde piața s-a oprit și în decembrie.

Claudiu Cazacu, Chief-Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex X-Trade Brokers România, afirmă că faptul că piața a coborât ieri sub minimele precedente, dar și-a revenit semnificativ chiar în aceeași ședință are conotații pozitive pentru evoluția ulterioară a pieței.

Bursa încearcă să-și găsească echilibru după șocul din aceste zile pe acțiunile bancare. „S-a mai liniștit”, spune un broker

Totuși, avertisment pentru investitori, mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci sunt în coborâre accelerată, semn al puterii vânzătorilor. În plus, pe același grafic s-a conturat un semnal negativ, respectiv trecerea mediei mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) sub media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), indicator numit în piețele financiare internaționale „intersecția morții” („death cross”) și care anunță de regulă un trend descendent consistent.

FOTO După 7 ani, Fondul Proprietatea își pregătește un nou reprezentant în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, \ CITEȘTE ȘI FOTO După 7 ani, Fondul Proprietatea își pregătește un nou reprezentant în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, "perla" problematică a portofoliului său. Cine o va înlocui pe Oana Truță

După ce au tras în jos piața pe un declin accentuat alimentat de înglobarea în prețuri a datelor privind taxa pe activele bancare și de modalitatea de regimul fiscal al provizioanelor, acțiunile bancare au avut o zi de stabilizare.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut o revenire de 1,06%, până la prețul de 1,7180 lei/acțiune, pe cele mai mari tranzacții ale zilei, de 16,93 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avut un ricoșeu de 1,57%, până la prețul de 10,36 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,49 milioane lei. Cotația a coborât la începutul acestei săptămâni sub reperul de 10,00 lei/acțiune pentru prima oară în ultimii aproape 2 ani și jumătate.

Tihon de la Prime Transaction spune că știrea bursieră a zilei de astăzi este oprirea scăderilor pe acțiunile bancare. „S-a mai liniștit piața”, a declarat aceasta pentru Profit.ro.

SIF Oltenia, susținere a cotației printr-o ofertă de răscumpărare

Piața încearcă să-și regăsească ritmul normal al vieții bursiere. SIF Oltenia (SIF5) a reluat secvența operațiunilor de piață anunțând lansarea începând cu 8 ianuarie a unei oferte de răscumpărare pentru 3,38% din acțiunile sale, la prețul de 2,5000 lei/acțiune, unul superior cu cu 23,15% peste închiderii de precedente de 2,0300 lei/acțiune. Reacția pieței a fost pozitivă, titlurile SIF Oltenia câștigând 2,46%, până la prețul de 2,0800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,40 milioane lei.

Impulsul favorabil al acțiunilor SIF-ului cu sediul de la Craiova a tras în sus indicele financiar BET-FI care a supraperformat pieței, cu un avans de 0,51%, până la nivelul de 33.816,77 de puncte. Din structura sa, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,12%, până la prețul de 0,8490 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,29 milioane lei.

Închideri divergente pe segmentul energetic

Pe segmentul energetic, indicele BET-NG a pierdut 0,13%. Impactul negativ a venit de la acțiunile care au avut un salt robust în sesiunea precedentă, cele ale producătorilor de gaze naturale.

Astfel, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 1,22%, până la prețul de 28,45 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,12 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP), printr-un recul de 1,78% și-a anulat o cincime de ricoșeul de aproape 10% din ziua anterioară. Pe fondul unor schimburi de 1,89 milioane lei, cotația a închis la prețul de 0,3040 lei/acțiune, iar Tihon remarcă faptul că acesta este superior reperelor de tranzacționare din cea mai mare parte a ședinței de marți.

Pe contrasens față de evoluțiile de la acest domeniu, titlurile Transgaz (TGN) au urcat cu 3,30%, până la prețul de 313,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,39 milioane lei. Pe volume mai mici am avut aprecieri de 0,82% pentru titlurile Electrica (EL) și de 1,88% pe titlurile Nuclearelectrica (SNN).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz
sif oltenia
prime transaction
simion tihon