Fidelis - Investitorii nu ating în prima zi de tranzacționare titlurile de stat din ultima ofertă

Piața de capital   
Fidelis - Investitorii nu ating în prima zi de tranzacționare titlurile de stat din ultima ofertă

Sursa foto: BVB

După primele 2 ore ale ședinței de la Bursa de Valori București, 4 din cele 6 emisiuni nou-listate nu înregistraseră schimburi, iar pe unul din aceste instrumente financiare a fost o vânzare care a dat în jos prețul cu 5%.

„Fidelis funcționează ca un barometru al încrederii publice în stat”, a declarat Gabriel Avramescu, prim-vice-președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) la evenimentul de listare a emisiunilor de tiutluri dematerializate destinate populației cu o valoare agregată de 234 milioane euro organizat la deschiderea sesiunii de tranzacționare de la Bursa de Valori București.

Urmărește-ne și pe Google News

Au fost trimise mai multe mesaje de încredere, însă titlurile ediției cu cea mai slabă partticipare din ultimele trimestre au intrat la fel de ezitant în ringul bursier. Dacă, de regulă, investitorii se activau încă din prima zi, acum au stat departe de „butoane” și titlurile au stat inerte.

Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Chimcomplex își reduce cu un sfert profitul net la T1 CITEȘTE ȘI Chimcomplex își reduce cu un sfert profitul net la T1

Nici măcar fructificarea ecartului de dobândă între emisiunile în lei cu scadența la un an care începea chiar din primele ore de tranzacționare nu s-a realizat. La orele prânzului nu se consemnau schimburi pe emisiunea cu cea mai bună participare, de 430,55 milioane lei (84,84 milioane euro), cea scadentă în mai 2026 (R2605A) și cu o dobândă de 6,75% și nici pe obligațiunile guvernamentale scadente tot în mai 2026, dar bonificate cu o dobândă de 7,75% pentru donatorii de sânge (R2605B) în valoare de 75,76 milioane lei (14,93 milioane euro).

La fel, scadența scurtă în euro, respectiv cu maturitate în mai 2027 (R2705AE) și cu un cupon anual de 3,85% nu a cumulat contabilizat niciun transfer, deși stocul este de 66,98 milioane euro, al 2-lea de la titlurile puse în vânzare de Ministerul Finanțelor în luna mai.

MedLife – creștere a afacerilor, declin al profitului net CITEȘTE ȘI MedLife – creștere a afacerilor, declin al profitului net

Ironia este că investitorii aleg să se țină departe de aceste instrumente financiare tocmai în momentul când dinspre consorțiul de intermediere vine observația despre lichidizarea pieței secundare.

„Acest Fidelis a contribuit semnificativ la creșterea volumelor tranzacționate pe piața secundară”, a afirmat Marius Stoica, director executiv piețe financiare la BRD – Groupe Société Générale, care subliniază dinamică de 50% de la an la an. „Vedem clienți din ce în ce mai mulți care sunt implicați în tranzacționarea Fidelis, lei și valută, și pe piața secundară.”

Acum o activitate firavă a fost pe titlurile de stat denominate în moneda națională cu scadența în mai 2028 (R2805A), având un cupon anual de 7,40% și o valoare de 67,82 milioane lei (13,36 milioane euro). Aici vânzătorii au căutat agresiv niveluri inferioare de cotare, astfel încât schimburile s-au efectuat la prețul de 95,00 lei/acțiune.

Aceasta înseamnă un declin de 5,00% față de valoarea nominală și a adus randamentul anualizat instantaneu la 9,34%.

Comelf – declin al afacerilor și profitului net la T1 CITEȘTE ȘI Comelf – declin al afacerilor și profitului net la T1

În oglindă, investitorii au împins cu 0,90% peste referință emisiunea lungă în moneda unică europeană, mai 2032 (R3205AE), recompensată cu o dobândă anualizată de 6,25% și cu o valoare totală de 45,27 milioane euro. Astfel, randamentul anualizat a coborât la 5,99%.

Este o ezitare care vine după cotarea mai slabă din exercițiul primar într-un program Fidelis care este caracterizat de Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București drept „o poartă de intrare în piață” în măsura în care din august 2020, când numărul conturilor deschise la BVB era de aproximativ 46.000 de investitori, la nivelul actual de aproximativ 253.000 de conturi la case de brokeraj.

Rata s-a accelerat la T1 2025, când au fost deschise 20.000 de noi conturi, cel mai mare salt cu excepția momentului listării Hidroelectrica (H2O) din vara anului 2023. „Mi-aș dori să păstrăm acest cerc virtuos”, adaugă Hanga.

Profitul Transelectrica a crescut cu 52% în T1 2025. România a consumat mai mult curent electric decât a produs și și-a dublat importurile CITEȘTE ȘI Profitul Transelectrica a crescut cu 52% în T1 2025. România a consumat mai mult curent electric decât a produs și și-a dublat importurile

Avramescu de la ASF amintește că Ministerul Finanțelor a atras în acest an de la populație 9 miliarde lei, „sumă care a permis statului să reducă dependența de împrumuturile externe și împrumuturile de pe piețele instituționale”.

Ediția din mai a fost cea de-a 24 rundă de finanțare a Trezoreriei statului în programul Fidelis după reluarea acestora în vara anului 2020.

„Ne apropiem vertiginos de cifra de 10 miliarde euro de cifra de 10 miliarde euro atrași de Ministerul Finanțelor prin intermediul Bursei de Valori București”, atrage atenția Remus Dănilă, Head of IR and Business Development la BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis
radu hanga
brd
asf