Indicele principal de la BVB pierde 1 procent, după vânzări consistente în ultimele minute ale sesiunii. Bursa românească, într-un răstimp de incertitudine. Chiar și investitori experimentați sunt în așteptare

Indicele principal de la BVB pierde 1 procent, după vânzări consistente în ultimele minute ale sesiunii. Bursa românească, într-un răstimp de incertitudine. Chiar și investitori experimentați sunt în așteptare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 iul 2018

Trasă în jos de acțiunile bancare și de vânzări de ultim moment, bursa de la București a avut o sesiune negativă. Deprecieri de peste 3% pe 2 acțiuni energetice și pe titlurile Alro care sunt în a 2-a zi a ofertei de vânzare.

Pe aproape tot parcursul ședinței de la BVB, indicii principali s-au regăsit peste referință. Vânzări agresive în ultimele minute de tranzacționare au schimbat, însă, decisiv, tabloul zilei. Cotațiile unor acțiuni au coborât abrupt și au tras în jos principalii indici.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,96%, iar indicele reprezentativ BET a avut o dinamică similară, închizând la nivelul de 7.943,05 puncte, așadat sub reperul de 8.000 de puncte pe care îl depășiseră în raliul de la finele săptămânii trecute. Graficul intraday surprinde violența mișcării de pe final, după perioada de relativă acalmie de pe parcursul celei mai mari părți a ședinței.

Indicele principal de la BVB pierde 1 procent, după vânzări consistente în ultimele minute ale sesiunii. Bursa românească, într-un răstimp de incertitudine. Chiar și investitori experimentați sunt în așteptare

Sunt mișcări contradictorii, așa cum au mai fost și în sesiunile precedente, care pun în gardă investitorii. Unii preferă să stea departe de butoane până nu văd o direcție clară, iar acest lucru s-a văzut în activitatea de tranzacționare redusă. Astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de 32,81 milioane lei (7,04 milioane euro), cu aproximativ un sfert mai jos decât valoarea medie zilnică de tranzacționare de la BVB de anul trecut.

Dumitru este un investitor foarte experimentat și cu portofoliu relavant pe bursa românească, dar recunoaște că este pus în încurcătură de fluctuațiile neconcludente de la începutul acestei veri. „Te uiți așa, numai... Se duce? Nu se duce?” El face trimitere la piețele externe care dau semne de nervozitate.

Astăzi, sesiunea a fost preponderent pozitivă în Europa: +1,01% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,60% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,76% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,91% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,93% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,94% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,24% pentru indicele PX de la Praga.

Tranzacții de aproximativ 2 milioane de euro pe acțiunile bancare

La București, piața a fost trasă în jos, în principal, de acțiunile bancare, cu procentaje importante în structura indicilor. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 2,11%, până la prețul de 2,3200 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,92 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 0,51%, până la prețul de 12,70 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 3,95 milioane lei. Cele 2 acțiuni dețin și ponderea în componența indicelui MSCI pentru România, astfel încât sunt preferate de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia expunere pe piața de capital locală.

Bursa românească se află într-un moment de indecizie, exact cum îl percepe și Dumitru. Din punct de vedere tehnic, acest lucru se vede din blocarea cotației între ultimul minim relativ și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) de unde a survenit și respingerea care a pus capăt raliului din sesiunile precedente.

Indicele principal de la BVB pierde 1 procent, după vânzări consistente în ultimele minute ale sesiunii. Bursa românească, într-un răstimp de incertitudine. Chiar și investitori experimentați sunt în așteptare

Ziua nu a fost într-atât de negativă întrucât emitentul care a adunat cele mai multe transferuri, de 5,85 milioane lei, OMV Petrom (SNP) a avut o închidere favorabilă. Prețul a fost stabilit la finalul sesiunii la 0,3250 lei/acțiune, cu 0,78% peste referință. Este un comportament de piață robust în condițiile în care la Londra prețul țițeiului Brent a coborât către finalul sesiunii din nou către nivelul de 77,00 dolari/baril, cu aproximativ 2 dolari sub valorile de vineri, iar în Parlament se află legea care ar urma să delimiteze regimul de exploatare a zăcămintelor off-shore. Este un moment de interes care a atras și vizita comisarului european pentru energie, Maroš Šefčovič. Cea mai mare tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,08 milioane lei, s-a realizat tot pe titlurile OMV Petrom (SNP).

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au alunecat cu 0,14% sub referință, la prețul de 36,80 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,51 milioane lei. O știre importantă de pe segmentul energetic a rămas fără efect pe bursă. Astfel, azi KMG International NV, cu prezență și pe piața românească, a anunțat că tranzacția prin care compania chineză CEFC Shanghai International Group urma să cumpere 51% din acțiunile societății din Kazahstan, a eșuat. Pe bursă, acțiunile Rompetrol Rafinare Constanța (RRC) și Rompetrol Well Services (PTR), deținute de kazahi, au fost suspendate de la tranzacționare. Chiar și după reluarea activității, titlurile Rompetrol Rafinare au închis pe referința sesiunii precedente. Având un free-float mic, compania care operează rafinăria Petromidia Năvodari a pierdut pe bursă relevanța pe care o avea cu 10 ani în urmă.

Indicele energetic BET-NG a avut, însă, un declin în linie media pieței, -0,87%, fiind tras în jos de unele acțiuni care au fost ținta vânzărilor de final de sesiune. Astfel, titlurile Trangaz (TGN) au coborât cu 3,43%, până la prețul de 310,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,14 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au scăzut cu 3,57%, până la prețul de 9,4500 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproape 836.000 de lei.

Ce activitate este pe oferta Alro

O dinamică apropiată, -3,57%, am consemnat și pe titlurile Alro Slatina (ALR), care au închis la prețul de 4,05 lei/acțiune, amendând o parte din creșterea antrenată de anunțul ofertei publice de vânzare pe care acționarii majoritari Vimetco și Conef o derulează pentru aproape 54% din capitalul social. Pe segmentul de retail al operațiunii de piață, în sistemul bursei erau strânse, la finalul celei de-a 2-a zi, 57 de ordine pentru cumpărarea a aproximativ 286.000 de acțiuni. Plasate la prețul maxim al ofertei de 6,18 lei/acțiune, conform prospectului de emisiune, valoarea subscrierilor se ridică la 1,76 milioane lei (aproximativ 379.000 de euro).

Indicele BET-FI, „pe verde”, acțiunile SIF Oltenia cu aproape 1 procent mai jos. Resorbirea știrii privind tranzacția de la BCR

Interes a existat și pe segmentul fondurilor închise de investiții. Astfel, titlurile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 0,23%, până la prețul de 0,8820 lei/acțiune, pe transferuri de 4,79 milioane lei. Indicele financiar BET-FI a fost singurul, de altfel, cu închidere pozitivă, +0,48%, la nivelul de 37.716,24 de puncte. Cel mai lichid dintre SIF-uri, totuși, SIF Oltenia (SIF5), a avut o zi negativă, cu un recul de 0,96%, până la prețul de 2,0700 lei/acțiune, pe tranzacții de aproape 955.000 de lei. Este o mișcare corectivă, după ce acțiunile societății au crescut puternic la sfârșitul lunii trecute, după anunțul tranzacției prin care SIF Oltenia va înstrăina pentru 140 milioane de euro pachetul de 9,29% deținut la BCR către acționarul majoritar al băncii, grupul bancar austriac Erste.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
romgaz
omv petrom
bvb
bursa
fondul proprietatea
transgaz
brd
electrica