Reacție modestă pe bursă la publicarea datelor financiare anuale ale OMV Petrom

Reacție modestă pe bursă la publicarea datelor financiare anuale ale OMV Petrom
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 feb 2016

Titlurile OMV Petrom coboară cu 0,23% la orele prânzului pe transferuri, depășind doar puțin 130.000 de lei, după publicarea primei raportări anuale de la privatizarea companiei în care aceasta a consemnat pierderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pierderile de 690 milioane lei din 2015 ale OMV Petrom (SNP), față de profitul net de 2,1 miliarde lei din anul anterior nu par să fi surprins deloc piața. Declinul acțiunilor companiei petroliere la Bursa de Valori București era mai degrabă modest, de numai 0,23%, până la prețul de 0,2170 lei/acțiune în jurul prânzului.

Că reacția investitorilor a fost slabă se vede și la nivelul volumelor, transferurile pe acest emitent fiind, în primele două ore de tranzacționare, doar marginal peste 130.000 de lei. Deși în rezultatele la nouă luni compania încă raporta un profit net de 46 milioane lei, față de un câștig de 691 milioane lei în T2 2015, intrarea pe pierdere pare a fi fost de mult inclusă în prețuri de investitori.

Față de ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, de 0,29 lei/acțiune, și până la actuala cotație de piață, titlurile OMV Petrom au pierdut 25%. Dacă acțiunile cu simbolul SNP ar închide la prețul consemnat la prânz, aceasta ar fi cea de-a doua cea mai mică valoare de închidere din ultimele luni, după cotarea la 0,2155 lei/acțiune în ziua de 12 februarie. La prețul de 0,218 lei/acțiune al ședinței de tranzacționare de ieri de la BVB, capitalizarea bursieră a societății se situează la 12,32 miliarde lei (2,76 miliarde euro).

Greg Konieczny (FP): Nu suntem vânzători disperați CITEȘTE ȘI Greg Konieczny (FP): Nu suntem vânzători disperați

Este o valoare de piață cu aproximativ 55% mai mică decât cea din vara anului 2014 când a început trendul descendent al acțiunilor OMV Petrom, care a acompaniat mișcarea similară a cotațiilor internaționale ale petrolului. Astăzi, potrivit portalului investing.com, petrolul de tip Texas se tranzacționa aproape de 31,40 dolari/baril, în timp ce țițeiul Brent atinsese un preț de 35 dolari/baril. Chiar și după revenirea din ultimele zile, acestea sunt zone ale minimului ultimilor 7 ani.

Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest, declara pentru Profit.ro, în data de 1 februarie, când prețul acțiunilor OMV Petrom încă era de 0,2455 lei pe unitate, că nu vede bine acest emitent nici din punct de vedere fundamental și nici tehnic. El afirma că se aștepta ca acțiunea să ajungă la palierul de 0,20 lei/acțiune, unde ar urma să devină atractivă pentru cumpărare.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
bvb
ovidiu serdean
ifb finwest
petrol
bursa