Se fac pași pentru crearea unei contrapărți centrale

Se fac pași pentru crearea unei contrapărți centrale
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 ian 2016

Ministerul de Finanțe a publicat astăzi pe portalul propriu un proiect de lege pentru stabilirea măsurilor de punere în aplicare a regulamentului european privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înlesnirea sistemului de decontare a tranzacțiilor prin crearea unei contrapărți centrale ar putea căpăta în curând o platformă legislativă. Astăzi pe secțiunea de transparență decizională a portalului Ministerului Finanțelor publice a fost publicat spre dezbatere publică un proiect de lege care ar urma să armonizeze ansamblul legal autohton cu prevederile Regulamentului UE 648/2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții.

Președintele Bursei de Valori București, Lucian Anghel, declara pentru Profit.ro după Adunarea Generală a Acționarilor de la sfârșitul lunii trecute în care a obținut un nou mandat în fruntea Consiliului de Administrație, că operaționalizarea unei contrapărți centrale este unul dintre obiectivele pe care și-l asumă. De asemenea, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache afirma cu câteva luni în urmă că acest proiect este avut în vedere de către reprezentanții pieței de capital.

2015 - anul lichidării pieței Rasdaq CITEȘTE ȘI 2015 - anul lichidării pieței Rasdaq

Potrivit mai multor surse din piața de capital un astfel de proiect ar urma să fie derulat cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Demersurile inițiale s-ar fi oprit însă la reticența manifestată de Banca Națională a României de a-și asuma responsabilități în privința operaționalizării unei contrapărți centrale.

Proiectul de act normativ conferă atribuții atât ASF, cât și BNR în calitate de autorități competente pentru dispunerea măsurilor necesare aplicării regulamentului UE, a cărei armonizare în legislația românească ar urma să fie asigurată de legea propusă astăzi spre dezbatere publică. De asemenea, "în exercitarea atribuțiilor prevăzute de prezenta lege, Banca Națională a României, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară solicită și procesează orice date și informații relevante, inclusiv de natura datelor cu caracter personal", se afirmă în textul actului normativ.

Cele două autorități pot aplica sancțiuni în cazul nerespectării obligațiilor de compensare de către contrapărțile financiare și nefinanciare pentru contractele derivate extra-bursiere. Acestea pot merge până la dispunerea retragerii autorizației acordate sau la amenzi echivalente cu 10% din cifra de afaceri, cu o valoare dublă față de valoarea beneficiului rezultat din săvârșirea faptei sau 5 milioane euro. "În cazul constatării săvârșirii a două sau mai multe fapte sancționate conform prevederilor prezentei legi, se aplică sancțiunea cea mai mare, majorată cu până la 50%", se mai spune în proiectul de lege.

Obiectivul este asigurarea protecției drepturilor operatorilor de sisteme care furnizează garanții altor operatori de sisteme în cazul în care aceștia din urmă fac obiectul unor proceduri de insolvență.

"În exercitarea competențelor stabilite prin prezenta lege, Banca Națională a României și Autoritatea de Supraveghere Financiară pot emite reglementări pentru a asigura punerea în aplicare a dispozițiilor Regulamentului (UE) nr.648/2012, a standardelor tehnice de reglementare sau de aplicare adoptate de Comisia Europeană în baza competențelor conferite acesteia și, după caz, a ghidurilor sau recomandărilor emise de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe", mai spune documentul citat.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
asf
mircea ursache
lucian anghel
contraparte centrala
bnr
berd
ue