Subscrierile din programul Fidelis depășesc reperul de 100 milioane euro. În piața secundară se găsesc titluri la scadențele scurte care oferă randamente mai mari decât cele din ofertă

Subscrierile din programul Fidelis depășesc reperul de 100 milioane euro. În piața secundară se găsesc titluri la scadențele scurte care oferă randamente mai mari decât cele din ofertă

Sursa foto: Marcus Miranda | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 feb 2024

Ediția de început de an în de titluri de stat pentru populație arată preferințe pentru scadențele scurte și titlurile denominate în euro, conform analizei Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În oferta Ministerului Finanțelor de obligațiuni guvernamentale dematerializate din programul Fidelis, în sistemul Bursei de Valori București s-au strâns aproximativ 4.700 de ordine, valoarea agregată a acestora fiind în echivalent 107,52 milioane euro.

Preferința merge către instrumentele pe termen scurt, în timp ce plasamentele în euro reprezintă 57,48% din totalul subscrierilor, cu restul de până la 42,52% din opțiuni fiind pentru instrumentele denominate în moneda națională.

AAGES Târgu Mureș distribuie un dividend cu randament de 6% CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș distribuie un dividend cu randament de 6%

Astfel, cele mai mari plasamente, în echivalent 40,00 milioane euro, s-au adunat pentru titlurile de stat denominate în euro și scadente anul viitor (R2503AE) ce au o dobândă de 4,00%. Prin contrast, emisiunea în euro cu maturitate în martie 2029 (R2903AE) și având un cupon de 5,00% a cumulat subscrieri aproape la jumătate, de 21,80 milioane lei.

Numeric, cele mai multe ordine au mers pentru emisiunea în lei cu scadența la 1 an și care poartă o dobândă de 6,00% (R2503A) valoarea acestor subscrieri fiind de 132,00 milioane lei (26,54 milioane euro).

EXCLUSIV maib nu renunță la planul de listare la BVB. Mesajul către România al celei mai mari bănci din Republica Moldova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV maib nu renunță la planul de listare la BVB. Mesajul către România al celei mai mari bănci din Republica Moldova

Interesant este că pe scadențe apropiate, în piața secundară sunt o serie de emisiuni care se tranzacționează la niveluri în care cotația oferă randamente superioare reperului de 6,00% a emisiunii din această ediție. Pentru investitorii care vizează volume în echivalente de câteva mii de lei sau câteva zeci de mii de lei, acestea reprezintă opțiuni valabile.

De exemplu, pentru titlurile cu maturitate în aprilie 2025 (R2504A) erau cotate 25 de titluri la prețul de 99,21 lei pe unitate, nivel la care randamentul anualizat este de 6,25%, în timp ce la nivelul de 99,30 lei pe titlu erau puse în vânzare 100 de bucăți.

TeraPlast ar urma să redevină, „într-un termen extrem de scurt”, un business de 1 miliard de lei. Care sunt reperele bugetare. „PNRR încă se lasă așteptat,” CITEȘTE ȘI TeraPlast ar urma să redevină, „într-un termen extrem de scurt”, un business de 1 miliard de lei. Care sunt reperele bugetare. „PNRR încă se lasă așteptat,”

Titlurile de stat scadente în luna august a acestui an (R2408C) randamentul anualizat era de 6,17% pentru cele 100 de titluri puse pe primul nivel de cotare din „ask” și la titlurile cu aceeași maturitate (R2408A) acesta era mai jos, de 6,05%. Totuși, pe această maturitate, vineri au fost disponibile titluri la un randament anualizat de 6,72%.

Obligațiunile guvernamentale cu scadența în luna octombrie a acestui an (R2410A) erau titluri cotate la un randament anualizat de 6,21%, apropiat de cel de 6,15% al emisiunii cu aceeași maturitate (R2410C).

Toate opțiunile sunt, însă, mai mici decât versiunea bonificată pentru o dobândă de 7,00% a titlurilor de stat puse în actuala ediție și destinate donatorilor de sânge (R2503B). Totuși, interesul pentru acestea, dat fiind constrângerea pe criteriul nefinanciar, a fost de 3,6 ori mai mic prin prisma celor 350 de ordine față de emisiunea cu aceeași scadență și de 5,6 ori mai redus dacă avem în vedere volumul subscrierilor.

Jucători mari de pe Wall Street părăsesc un acord care viza „decarbonizarea” companiilor. Contextul care a precipitat retragerile CITEȘTE ȘI Jucători mari de pe Wall Street părăsesc un acord care viza „decarbonizarea” companiilor. Contextul care a precipitat retragerile

Numărul participanților s-a apropiat de reperul de 1.000 de ordine și la scadența lungă. Astfel, emisiunea cu maturitate în martie 2027 (R2703A) și care poartă un cupon al dobânzii de 6,75%, a strâns subscrieri de 73,00 milioane lei (14,68 milioane euro).

Participarea-record este cea de la exercițiul de primăvară a anului trecut, în echivalent 618,39 milioane euro. Interesul a fost apoi în declin, cu subscrieri de 482,36 milioane euro în vară, într-o piață istovită de oferta publică primară de la Hidroelectrica (H2O), și de 299,34 milioane euro în toamnă. Tendința a fost de recuperare la ediția de final de an când volumul agregat al plasamentelor s-a ridicat la 502,60 milioane euro, cu puțin peste reperul unei tranșe de la FMI de la finalul anilor ’90.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis