Acer a continuat să livreze echipamente hardware către Rusia deși a spus că și-a suspendat afacerile

Acer a continuat să livreze echipamente hardware către Rusia deși a spus că și-a suspendat afacerile
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2023

Producătorul taiwanez de computere Acer a furnizat Rusiei echipamente hardware în valoare de cel puțin 70,4 milioane de dolari, în perioada 8 aprilie 2022 - 31 martie 2023, după ce grupul a spus că își va suspenda afacerile din această țară, arată datele vamale consultate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chiar dacă nu a comis o ilegalitate, acțiunile Acer contrastează cu cele ale principalilor rivali occidentali, precum Dell și HP, care au încetat livrările către Rusia în primăvara lui 2022, după debutul invaziei rusești în Ucraina, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Planurile unicornului Klarna pentru România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planurile unicornului Klarna pentru România

Datele vamale consultate de Reuters arată că echipamente produse de Acer au fost livrate Rusiei atât printr-o subsidiară Acer înregistrată în Elveția cât și prin intermediul unor servicii de livrări, pe bază de comenzi făcute de aceeași subsidiară. În condițiile în care aceste livrări au plecat din afara Taiwanului, ele nu au încălcat sancțiunile impuse de autoritățile de la Taipei împotriva Rusiei. De asemenea, livrările nu au inclus articole care erau interzise în momentul exportului de sancțiunile impuse de autoritățile elvețiene.

Într-un comunicat de presă datat 8 aprilie 2022, compania taiwaneză a informat că: "Din cauza evoluțiilor recente, Acer a decis să își suspende afacerile din Rusia".

Rugat să comenteze despre exporturile sale ulterioare către Rusia, via subsidiara elvețiană Acer Sales International SA, grupul mamă Acer din Taiwan a precizat că "respectă cu strictețe reglementările internaționale cu privire la exporturile spre Rusia" iar subsidiara sa din Rusia "nu a livrat laptop-uri sau desktop-uri către Rusia începând cu data de 8 aprilie anul trecut" dar că a livrat totuși "un număr limitat de display-uri și accesorii pentru piața rusească destinate a fi utilizate în scopuri civile".

O sursă din apropierea acestui dosar, care a dorit să își păstreze anonimatul, a spus că produse Acer, inclusiv monitoare pentru PC-uri și laptop-uri, au continuat să fie livrate către Rusia și după luna aprilie 2022.

Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, în valoare de 388 milioane de euro CITEȘTE ȘI Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, în valoare de 388 milioane de euro

Reuters nu a putut afla de unde provin produsele Acer care mai sunt încă în vânzare în Rusia și nici când au ajuns în țară.

În linie cu politica UE, sancțiunile elvețiene au permis exportul de laptop-uri și componente pentru calculator către Rusia până la data de 16 decembrie 2022. După această dată nu au mai fost făcute livrări de produse interzise de către Acer din Elveția spre Rusia.

Compania a precizat că este posibil ca importatorii din Rusia să își asigure dispozitive Acer din țări terțe.

Datele vamale rusești arată că cel puțin 744 de livrări de produse Acer au intrat în Rusia în perioada 8 aprilie 2022 - 31 martie 2023, comparativ cu 3.735 de livrări în perioada similară a anului anterior, cu o valoare totală de 244,3 milioane de dolari.

Aceste livrări scot în evidență cum, în pofida sancțiunilor internaționale destinate să limiteze accesul Rusiei la tehnologie și echipamente străine, bunurile produse în străinătate sunt în continuare accesibile consumatorilor ruși.

viewscnt
Afla mai multe despre
acer
echipamente hardware