Acțiunile companiei de plăți Block, fondată de Jack Dorsey, au scăzut după ce o firmă de investiții speculative a spus că aceasta facilitează frauda

Acțiunile companiei de plăți Block, fondată de Jack Dorsey, au scăzut după ce o firmă de investiții speculative a spus că aceasta facilitează frauda
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2023

Acțiunile companiei de plăți Block, fondată de Jack Dorsey, au scăzut cu 19% după ce o firmă de investiții speculative, de tipul short selling, a spus că aceasta facilitează frauda prin controale insuficiente și umflarea bazei de utilziatori a Cash App, care este un indicator cheie al performanțelor sale, transmite CNBC.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Firma de vânzări în lipsă Hindenburg Research a descris joi sistemele interne ale lui Block ca fiind ”vestul sălbatic al conformității”, scrie News.ro

WhatsApp lansează o versiune îmbunătățită a aplicației de Windows CITEȘTE ȘI WhatsApp lansează o versiune îmbunătățită a aplicației de Windows

”Investigația noastră de doi ani a concluzionat că Block a profitat sistematic de datele demografice despre care pretinde că o ajută”, a spus Hindenburg în raportul său.

Firma de cercetare a spus că aplicația Cash App a companiei Block a prosperat din deservirea clienților ”nebancarați”.

Raportul susține că acești clienți nebancarați au fost implicați în activități criminale sau ilicite.

Hindenburg a susținut, de asemenea, că programele de conformitate ale Cash App sunt deficitare.

Ca parte a investigației sale de doi ani, Hindenburg a vorbit cu mai mulți foști angajați, care au descris cum au fost suprimate îngrijorările interne și cum au fost ignorate îngrijorările utilizatorilor, chiar dacă presupusa ”activitate criminală și fraudele sunt răspândite pe platforma sa”.

Raportul amplu al companiei include capturi de ecran ale sistemelor interne și mesajele angajaților. De asemenea, subliniază presupusele raportări financiare greșite.

Până la 35% din veniturile Cash App sunt derivate din comisioanele interbancare, a susținut Hindenburg.

Sunt venituri de aproximativ 892 de milioane de dolari despre care Hindenburg a spus că ar trebui să fie plafonate prin lege.

Dar Block, cunoscută anterior sub numele de Square, evită acel plafon de reglementare impus instituțiilor financiare mari prin direcționarea veniturilor printr-o bancă mică, potrivit Hindenburg.

Metoda de rutare a băncilor mici este una folosită de PayPal, rivala Block, și care a determinat o anchetă a Comisiei pentru bursă și valori mobiliare.

”O solicitare pe care am depus-o la SEC, potrivit Legii privind libertatea de informare (FOIA), indică faptul că Block ar putea face parte dintr-o investigație similară”, a scris Hindenburg.

PayPal nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Hindenburg a contestat practicile Cash App în timpul pandemiei de Covid, când guvernul a emis cecuri de stimulare adulților americani calificați.

Raportul susține că blocajele ”au reprezentat o amenințare existențială” pentru afacerile esențiale de servicii comerciale ale Block.

”CEO-ul Jack Dorsey a postat pe Twitter că utilizatorii ar putea primi plăți guvernamentale prin intermediul Cash App ”imediat” fără ”să fie nevoie de cont bancar”, datorită tehnologiei sale fără fricțiuni”, se spune în raport.

La doar câteva săptămâni de la livrarea de către Cash App a primei runde de plăți guvernamentale, statele au încercat aparent să recupereze plățile suspectate frauduloase – ”Statul Washington dorea mai mult de 200 de milioane de dolari înapoi de la procesatorii de plăți, în timp ce Arizona a căutat să recupereze 500 de milioane de dolari”, a spus Hindenburg, citând mai mulți foști angajați.

Citând interviuri cu foști angajați, Hindenburg a susținut că ”presiunea din partea conducerii a dus la un model de nerespectare a legilor anti-spălare a Banilor (AML) și cunoaște-ți clientul (Know Your Customer-KYC)”.

Raportul notează că ”acesta părea a fi un efort de a crește baza de utilizatori a Cash App, nerespectând strategic regulile împotriva spălării banilor (AML)”.

Pentru a testa teoria, vânzătorul în lipsă a deschis conturi în numele fostului președinte Donald Trump și al CEO-ului Tesla Elon Musk, apoi a obținut un card Cash App, numit Cash Card, sub ”cont evident fals al lui Donald Trump”, se spune în raport.

Schimbare importantă în telecom - Operatorii de telefonie nu vor mai putea reține numerele de telefon fără acordul clienților. Abonații le vor păstra chiar dacă nu respectă contractul CITEȘTE ȘI Schimbare importantă în telecom - Operatorii de telefonie nu vor mai putea reține numerele de telefon fără acordul clienților. Abonații le vor păstra chiar dacă nu respectă contractul

Cardul care poartă numele lui Trump a sosit ”imediat” prin poștă.

”Foștii angajați au estimat că 40%-75% dintre conturile pe care le-au examinat erau false, implicate în fraude sau erau conturi suplimentare legate de o singură persoană. În concluzie, credem că Block a indus în eroare investitorii cu privire la valorile cheie și a îmbrățișat ofertele de pradă și cele mai proaste practici de conformitate pentru a alimenta creșterea și a profita din facilitarea fraudei împotriva consumatorilor și a guvernului”, se arată în raport.

Block a răspuns la raportul Hindenburg joi, mai târziu, joi.

”Intenționăm să colaborăm cu SEC și să explorăm acțiuni în justiție împotriva Hindenburg Research pentru raportul inexact și înșelător pe care l-au îpublicat astăzi despre afacerea noastră Cash App”, a spus compania într-un comunicat de presă.

”Suntem o companie publică înalt reglementată, cu dezvăluiri regulate și avem încredere în produsele noastre, raportări, programe de conformitate și controale. Nu vom fi distrași de tacticile tipice ale vânzătorilor în lipsă”, a adăugat Block.

viewscnt
Afla mai multe despre
block
jack dorsey